onsdag 10 augusti 2011

Swedbanks aktieåterköp


Som bekant pågår Swedbanks återköp av upp till 10 % av de egna aktierna sedan några månader. Få saker är alltså så välkommet som aktiens branta fall på börsen, vilket kan ses med all tydlighet i bankens statistik över de dagliga köpen. Precis som man lovat sker köpen med hänsyn till marknadssituationen, varför man de senaste fyra dagarna som man kunnat köpa aktien under 100 kr har ökat sina inköp med 58 % jämfört med snittet för de fyra tidigare dagarna och sedan man gick under 90 kr mer än fördubblade takten.

Som syns av tabellen låg man under de två-tre veckorna i början av återköpen ganska stabilt runt 115 kr per aktie. För att få en bild av hur mycket pengar fretaget har sparat på prisfallet kan man ta den period som aktien konstant har legat under 115 kr (16 maj och därefter) och summera den "vinst" man gjort på samtliga dagliga återköp under perioden. Hittills har man på detta sätt sparat 245 miljoner kr (runt 40 miljoner per dag de två senaste dagarna).

Om aktien inte sticker iväg under de kvarvarande månaderna av återköpet och vi utgår från att man kommer att utnyttja hela mandatet och köpa 10 % av aktierna, vilket känns mycket troligt, så kommer man att ha tjänat kanske uppåt en miljard mot om aktien hade legat kvar runt 115 kr. För att inte tala om ifall aktien hade stigit rejält från det att man började återköpen, vilket hade varit naturligt givet företagets fina utveckling och det stöd för kursen som stora köp innebär.

Jag har sagt det förr, men det tål att sägas igen, just nu går ganska precis allting Swedbanks väg.

2 kommentarer:

  1. Japp, trevligt att se att de fortsätter och inte får kalla fötter!

    SvaraRadera
  2. Gillar verkligen din sida och din koll på Swedbank...tack för det

    SvaraRadera