torsdag 11 augusti 2011

Larvigare än marknaden


Visst är jag som alltid glad att kunna utnyttja sanslösa börsfall till egen vinning, men ju längre detta pågår desto larvigare blir marknaden. Mycket stora och stabila företag som gör stora och ökande vinster har fallit ned mot P/E 6 och 7 och direktavkastningsnivåer runt 6-8 % sett till förra årets utdelning, vilken i väldigt många fall tros komma höjas i år. Detta trots att det inte finns någonting som tyder på att deras vinster ska falla kraftigt.

Detta är ingenting annat än att marknaden är så stressad att den genom alla panikförsäljningar har tagit ut en ny lågkonjunktur till 100 %. Dessa nivåer i förhållande till företagens ungefärliga "normala" resultat över konjunkturcykeln är de man normalt hittar när investerare resonerar "Ja, de gör ju förlust just nu pga konjunkturen, men inom ett par år kommer vinsterna tillbaka." Löjligast bland de löjliga är som vanligt Stockholmsbörsen som faller mer än någon annan och inte verkar kunna hålla emot någonting. Visst, så är det när man har ett exportberoende näringsliv, men någon måtta på dumheten finns det ju inte när Swedbank handlas runt 80 kr!

6 kommentarer:

 1. En anledning till att svenska börsen är lite svagare är att vi har höjt räntan vilket inte många andra har. Därför lockas lite av pengarna bort från börs pga det.

  Mvh J

  SvaraRadera
 2. Att priset på Swedbanks stamaktie faller från 119 kr till 80 kr trots ökande vinster tar ju lite förtroendet för hela börsväsendet som tyvärr har gått från andelsägande i bolag till gambling där allt fler ihopsnickrade instrument säljes av banker. Allt för att uppmuntra kortsiktighet och spekulation.

  Som investerare kan man dock utnyttja vansinnet, men det kräver en viss mentalitet. De flesta har inte denna mentalitet och säljer därför av, nästan alltid med förlust.

  SvaraRadera
 3. Ge gärna fler tips på aktier Du anser vara köpvärda!
  /M

  SvaraRadera
 4. Du är ändå lite irriterad hör man trots att du bara borde vara glad. Sjuka swings är fantastiskt för någon som har koll på sitt intrinsic value.

  SvaraRadera
 5. M: Apple och H&M. Jag investerar bara i några få bolag, dvs dem jag anser mest köpvärda. Å andra sidan är ju i princip alla bolag köpvärda just nu.

  Anonym: jag stör mig alltid på dumhet, även om jag tjänar på den. Förra nedgången tjänade jag sanslöst på, se Årsrapporter bland etiketterna t.v.

  SvaraRadera
 6. Vad tror du om Avanzas aktie fortsättningsvis?

  SvaraRadera