tisdag 9 augusti 2011

Rykten

Det går många rykten på marknaden just nu och chattsidorna för dem glatt vidare i många fall utan att tänka längre än näsan är lång. Naturligtvis finns det många rykten som sedemera visar sig vara sanna. Dessa är till nästan 100 % i kategorin "S&P sägs ha beslutat att nedgradera USA:s kreditvärdighet" eller "Företag A förbereder ett bud på företag B". Dessa kännetecknas av att det finns ett antal personer- ledande befattningshavare, lågavlönade sekreterare kanske t.o.m. en och annan taxichaufför med långa öron, som sitter inne med sanningen och kan tänkas vilja skvallra.

Den andra kategorin rykten som blir mycket vanlig i dessa lägen är av typen "Börsen kommer att falla ytterligare 40 %" eller "Snart kommer ingen att vilja...". Detta är alltså saker som INGEN kan veta om det är sant. Naturligtvis sprids de av blankare och andra som tjänar på att massan går på dem. Sådana anledningar till att sprida rykten finns förstås också i första kategorin, men ingenting är så löjligt som när korkade människor för vidare "sanningar" som är logiskt omöjligt för någon att veta. INGEN vet hur börsen kommer att gå idag eller resten av året, ingen vet om noll personer i världen är beredda att finansiera någonting eller liknande.

Jag förde just över 8000 kr från mitt lönekonto för att köpa Swedbank för, får leva fattigt resten av månaden, men alla bäckar små...

4 kommentarer:

 1. Hej Lou. Äntligen har vi fått en nya rea på kvalitetsbolag! I tider som dessa där köpalternativen är oändliga skulle det vara kul att få veta hur din nuvarande portfölj är fördelad, samt vilka/vilket av dina bolag som du anser vara mest köpvärd.

  MVH Anonym

  SvaraRadera
 2. Jag tror aktier kan gynnas på lite sikt. De är bättre att äga en del i ett bolag än cash med negativ ränta eller obligationer som är i himlen. Räntan kommer antagligen komma neråt igen och sänkningen av USAs betyg gynnar ju faktiskt sverige..

  vi får se men jag påbörjar månadsspar på 10-15 års sikt nu iaf.

  Mvh J

  SvaraRadera
 3. omg J! ska du in i börsen?? passa dig noga.
  lol

  SvaraRadera
 4. Du anser att INGEN kan säga att börsen kommer att gå ner.

  Hur kommer det sig att man inte kan förutsäga börsens utveckling baserad på fundamental analys och samtidigt förutsäga ett bolags utveckling?

  Osäkerheten för företagen i din lista ligger i om vinsten kan behållas. Även om den behålls så blir investeringar i företagets aktier ointressanta ifall det finns många bolag med bättre potential.

  Är nyfiken och intresserad av dina kommentarer på detta. Tack för en intressant blogg.

  SvaraRadera