söndag 31 juli 2011

Tokerier i presen

Det är bisarrt hur många tidningar som just nu sprider det helt falska påståendet att USA kommer att tvingas ställa in sina betalningar (exempel om man inte når en överenskommelse om höjt lånetak senast på tisdag.

Sanningen är att USA i så fall inte kan finansiera sin löpande verksamhet, ingenting annat. Detta kommer absolut inte tt få till följd att man ställer in betalningarna av statsskuldens räntor och amorteringar! Inte en chans i helvete! Däremot måste man förstås dra in på allt annat som går att dra in på efter att ha betalat alla sina åtaganden mot obligationsägare osv.

Detta vet förstås marknaden, hade det förelegat en verklig risk för betalningsinställelse hade börserna fallit katastrofalt så snart detta hade blivit känt.

7 kommentarer:

 1. Jag tror inte att inställda räntebetalningar är en omöjlighet. Såg en intervju med Warren Buffet för en tid sedan där han diskuterade för- och nackdelar med att dra in på räntebetalningar eller welfare.

  Däremot tror jag det är en väldigt liten risk att USA tvingas välja mellan pest och kolera. Skuldtaket höjs nog.

  SvaraRadera
 2. (Buffett såg båda scenariorna som möjliga)

  SvaraRadera
 3. Förr eller senare är det möjligt om man inte får ordning på ekonomin och helt enkelt en dag inte kan betala sina räntor, men att man skulle göra det för att Kongressen sätter käppar i hjulet, dvs en konstruerad kris är helt otänkbart.

  SvaraRadera
 4. Vad tror du om börsen resten av året - fortsatt nervdaller eller kommer vi få en uppåtstuds?

  SvaraRadera
 5. Tack för en fantastisk blogg!
  Efter att ha läst igenom hela bloggen parallellt med kursstatistik har jag rensat ut en massa skräp i mitt tänkande. Statistiken är ju facit och du har legat väldig rätt hela tiden. Din blogg börjar dessutom redan i början av 2009. Att beskriva sina framgångar från juli det året som många gör är ju inte speciellt svårt.
  Det jag har lärt mig är:
  - diversifiering är underlägset att ha ett fåtal bra aktier
  - lägg lite pengar på förhoppningsbolag
  - lita inte på experter. Kvaliten på deras råd är mycket låg. Det blir mycket uppenbart när man jämför med facit.
  Tack än en gång.

  SvaraRadera
 6. JF: omöjligt att säga med tanke på hur mycket som påverkar uppåt och nedåt på så kort sikt som några månader. Tror vi kan vara säkra på att om konjunkturen tuffar på så kommer börserna att värderas upp rejält med tiden, när det sker är dock som sagt svårt att säga.

  SvaraRadera