tisdag 4 maj 2010

SSAB idag och i morgon


Även om jag inte är i stålbranschen så kan jag en hel del om affärer och förhandlingar eftersom det är sånt jag arbetar med. En sak jag har haft mycket att göra med är leverantörer som vill höja priser. OK, inte så konstigt kanske med tanke på att leverantörer alltid tycker (eller säger sig tycka) att priset är för lågt, men vad jag vill komma till är att det är stor skillnad mellan motiverade krav på prisökningar och helt omotiverade krav.

Säg att jag säljer höghållfast stål till dig, 10 ton om dagen av en viss kvalitet. Helt plötsligt höjs mina och alla mina konkurrenters kostnad för järnmalm med 15 %. Skulle du anse att det inte är mer än rimligt att jag begär bättre betalt för mina varor eller skulle du anse att jag är ute och cyklar.

Naturligtvis motiverar en för alla känd prishöjning på insatsvaror högre pris, det är på alla sätt rimligt och inte någonting som en vettig inköpare avfärdar rakt av. Dessutom, vilket har stor betydelse, drabbar högre malmpriser hela branschen, inte bara ett företag.

När SSAB handlas ned för att malmpriserna stiger görs detta mot bättre vetande. Företaget har lyckats mycket väl med att kompensera sig för höjde malmpriser de senaste åren och av kommentarerna och resultatet får man intrycket att man snarast har lyckats överkompensera sig.

Det låter för mig inte särskilt osannolikt att man lyckas förbättra sitt resultat mot tidigare när malmpriset stiger. Om malmen t.ex. stiger med 15 % och man lyckas få igenom femtonprocentiga höjningar av stålpriset så borde man förstås gå plus eftersom de övriga insatsvarorna och lönerna förmodligen inte alls har stigit så mycket.

SSAB kommer att överraska många positivt de närmaste åren, men de som framförallt blir överraskade är de som inte förstår hur viktigt stålet är och hur bra SSAB är.

Mer om SSAB här.

6 kommentarer:

  1. Samtidigt så är ju lönsamheten idag i SSAB mer eller mindre ett skämt. 168Mkr i vinst på en omsättning på knappa 9Mdr är inte mycket att hänga i julgranen och kassaflödet är ju inte direkt lysande heller (även om en delförklaring är laguppbyggnad).

    Man får bara hoppas att man klarar av att höja priserna då då det är detta som är framgngsfaktorn samt förändrad mix. Volymerna är inget problem då man mer eller mindre går på fullt/max idag och stålverk tillskillnad mot andra företag inte direkt är enkla att öka produktionskapciteten i.

    Men som sagt priserna! dom måste upp om det skall bli lönsamt.

    SvaraRadera
  2. Hej.

    Det tar den kommande högkonjunkturen hand om. Det finns ingen anledning till att man inte skulle kunna återgå till tidigare vinstnivåer som jag ser det.

    SvaraRadera
  3. Inte mycket till analys, om jag ska vara uppriktig. Känns mest som allmänt tyckande.

    SvaraRadera
  4. Hej Lou,
    Hur ser du på skillnaden mellan stålet och Specialstålet (dvs Sandvik).

    Sandviks specialstål division utvecklas idag med betydligt högre lönsamhet än SSAB. Är det inte säkrare att investera i Sandvik som historiskt sett haft betydligt enklare att höja sina priser då mycket av deras produkter är mer drivet av produktutveckling.

    Sandviks specialstål och SSAB bulkstål ligger precis samma i konjunkturcykeln men hela SSAB omsätter 8,9Mdr med 168Mkr i rörelsevinst. Sandviks specialstål division omsätter Q1 4Mdr med 312Mkr i rörelsevinst. Specialstålet är mao dubbelt så lönsamt!

    Dessutom ökar Sandviks specialstål sin orderingång betydligt häftigare än SSAB i dagsläget.

    Trots allt är ju Sandvik Materials Technology ett rent och skärt stålverk precis som SSAB.
    om än lite mer avancerade produkter såsom ånggeneratorsrör och rakblad i Gilette rakhyvlar mot lastbilsflak och grävskopor.

    SvaraRadera
  5. Hej Iron Claw.

    Det är heller ingen analys, jag försöker applicera mina egna kunskaper på hur det kan tänkas gå för SSAB att lösa ett centralt problem- att föra vidare sina stora kostnadsökningar på kunderna.

    Det är när man drar korrekta slutsatser om hur företag kommer att lyckas eller misslyckas att lösa problem eller öka sin lönsamhet som man lyckas med aktier. Detta har varit avgörande för mina placeringar i t.ex. Swedbank och Boliden.

    SvaraRadera
  6. Hej Anonym.

    Sandvik är ett ledande och mycket bra företag inom sin bransch som jag mycket väl skulle ha kunnat investera i om jag efter noggranna studier funnit det vara undervärderat. Dock är jag inte så kunnig om dem eftersom jag valt att följa SSAB sedan flera år och de ju är i en snarlik bransch.

    Man ska inte underskatta nivån på de många specialstål som SSAB tillverkar för att de används t.ex. till schaktblad och andra "grova" produkter. Utan att vara nån expert på det är det för mig uppenbart att detta är väldigt avancerade produkter med extrem hållbarhet.

    Jag tror inte att kan kan dra så långtgående slutsatser av den senaste rapporten. Bolagen, inte minst SSAB, är mycket påverkade av den dåliga konjunkturen och vi måste se utvecklingen på lite längre sikt. marknaden värderar som väntat SSAB till jättehöga p/e-tal sett till nuvarande vinst, men det beror förstås på att man "vet" att vinsten kommer att öka rejält när det blir bättre tider.

    SvaraRadera