fredag 7 maj 2010

Automatiserad handel


Automatiserad handel står idag för den största delen av omsättningen på världens börser. Det går i korthet ut på (ung.) att supersnabba datorer med sofistikerade program handlar snabbare än människor och utnyttjar de felprissättningar som uppstår när en aktie (eller någonting annat förstå) handlas på flera marknaden samtidigt till något olika pris. Olika börser har agerat olika på detta- i USA har det blivit kontroversiellt och man har begränsat dessa företags möjligheter, men på Stockholmsbörsen har man inte bara tillåtit detta utan restriktioner utan desutom låtit det hemlighetsfulla svenska företaget Pan Capital som tjänar enorma summor på sin automatiserade handel t.o.m. hyra in sig i samma datorhall som OMX så att man inte ska förlora några tusendels sekunder på det geografiska avståndet till OMX' servrar.

Oavsett vad man tycker om rättviseaspekten på att vissa ser ordrar före andra så är det uppenbart att enorma köp- och säljordrar som genereras helt av datorprogram kan ställa till helt onödig panik. Det är ännu inte klart vad som orsakade det otroliga fallet på de amerikanska börserna i går kväll svensk tid men uppenbart är att det inte var människor som medvetet sålde ut såna enorma mängder aktier på så kort tid att vissa aktier plötsligt handlades till en cent från kanske 50 dollar minuten innan. Alltså var det någon form av datorfel som med all sannolikhet hade med automatiserad handel att göra.

Nu fanns det ju ung. en timme kvar på öppethållandet i New York och kurserna steg ganska snabbt upp igen till en mer sansad nivå, men tänk om detta istället hade inträffat precis före stängningsdags och dessa kurser hade blivit stängningskurser... Hur hade de alltid lika nervösa Asien-börserna reagerat på ett fall i New York på 10 %?

Vad hade hänt sen?

Det som händer på marknaden just nu är inte styrt av rationella tankar, utan rädsla. Euro-länderna har satt samman ett enormt stödpaket och Grekland har accepterat de åtstramningar som man har krävt. De andra problemländerna gör också vad de kan och uppenbarligen kan Spanien finansiera sitt underskott på egen hand. Det finns alltså ingen rationell anledning att tro att världen håller på att gå under.

Detta har givit fina köplägen och oavsett om börserna nu faller ännu mer kommer de priser som just nu noteras för de aktier som jag äger mycket snart att verkar otroligt låga. Varken Boliden eller Swedbank kan pga Grekland falla ens i närheten av de nivåer de var på tidigare, vilket förstås är synd, men t.ex. 20 % rea på ett redan tidigare lågt pris är ju inte så dumt för den som vågar lita mer på sig själv än på den manodepressiva marknaden.

We should be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful. /Buffett

2 kommentarer:

  1. Vad tror du om Nokia?

    Mycket intressant läge med dålig rapport och finansoro som pressar kursen ner mot mycket låga nivåer. Ta in den om den kommer ner under 80?

    SvaraRadera
  2. Hej edg.

    Jag är som sagt långsiktigt positiv till Nokia, men jag har ingen brådska eftersom jag tror att de stora förbättringarna av resultatet kommer först på lite längre sikt. Dessutom har jag just nu störst intresse för H&M och Diamyd (om Diamyd faller mer) så jag måste prioritera.

    SvaraRadera