måndag 24 maj 2010

Kan warrants vara intressanta?


Warrants/optioner har ju inte precis plats i finrummet inom värdeinvestering och fundamentalanalys. Den enkla anledningen till det är förstås att de till så stor del värderas efter vilka kursröresler som sker i närtid snarare än i det längre perspektivet. En warrant är ju dessutom inte en del av ett företag utan bara ett vad om aktiekursens utveckling.

Det finns dock i alla fall en uppenbar felprissättning som kan uppstå för optioner som kan vara bra att känna till, särskilt när aktiekurser faller utan att det är motiverat ur ett fundamentalt perspektiv.

Optioner värderas generellt enligt Black Scholes-formeln som andra kan förklara mycket bättre än jag. Värderingen grundas helt naturligt till stor del på den bakomliggande tillgångens prisvolatilitet och därmed utgår man också helt logiskt från antagandet att en förändring med t.ex. 5 % upp eller ned under den återstående löptiden är mer sannolik än en förändring med 10 %, vilken är mer sannolik än en förändring med 20 % o.s.v. Det är här det börjar bli väldigt intressant.

I normalfallet stämmer förstås detta antagande. Ibland stämmer det inte alls. En aktie som tryckts ned rejält p.g.a. ett tillfälligt problem i företaget som t.ex. Swedbanks baltproblem förra våren kommer sannolikt att röra sig betydligt mer än aktiens normala volatilitet ger uttryck för. Detta framförallt om ett avgörande troligen kommer under warrantens löptid. Antagandet stämmer alltså inte och det kan, helt beroende på det enskilda fallet förstås, uppkomma situationer som är extremt fördelaktiga. En Swedbank-warrant slog t.ex. rekord förra året med en uppgång på 6 800 %.

Enkelt uttryckt har marknaden en tendens att kraftigt underskatta sannolikheten för osannolika händelser, t.ex. kraftiga kursrörelser. "Det kommer att vara ung. som det har varit" verkar vara tesen och detta stämmer i många fall inte alls som vi alla vet som hållit på med aktier länge.

Men om företaget går i konkurs då? Eller om problemet kvarstår och optionen/warranten förfaller värdelös? Dessa är väl de vanligaste invändningarna mot ovanstående. Ja, det är en risk som man naturligtvis måste ta i beaktande, men om man t.ex. bedömer att det är 50/50 att utfallet blir positivt (i Swedbanks fall att kreditproblemen inte skulle stjälpa banken, vilket dock i det fallet var mycket lägre risk än så) och man kan tjäna tio gånger pengarna om detta sker så har man ett bisarrt stort överodds i detta vad (50/50 ska ju matematiskt ge 100 % förräntning om det faller in).

Nej, jag rekommenderar inte detta som något alternativ till investering eller till någon som inte är mycket kunnig i både företaget och hur optioner fungerar. Det är däremot något man bör hålla ögonen på när aktier faller med börsen och tillfällen uppstår, vilket kan vara fallet just nu i företag som H&M, Swedbank och Boliden.

4 kommentarer:

  1. Ha ha, jag skrattade gott åt detta när jag nu läste det. Läs mitt eget inlägg i morgon bitti så förstår du vad jag menar :o)

    Jag tror perecis som du att läget börjar infinna sig för warranter. Frågan är om dagens stängning i USA kommer göra att man missar en del av uppgången... något säger mig att vi är "nära" botten nu. Vissa saker börjar se skamligt billiga ut... Skattepengarna kanske ska in nu :o)

    SvaraRadera
  2. He, he. Snarlika tankar minst sagt. Bara man gör detta endst när det verkligen ser bra ut, dvs i undantagsfall, och för begränsade summor så är det ju inte fel med vadslagning om man så uppenbart har oddsen på sin sida.

    SvaraRadera
  3. En sak man måste ta i beaktande är att du får betala mer för warranten i sådana aktier du nämner på grund av att volatilitetsdelen i priset stiger. För värdeinvesterare som du kan det väl inte kännas bra att köpa dyrt? :)

    När vi är nära botten och aktierna ser billiga ut brukar optionerna se ruskigt dyra ut.

    SvaraRadera
  4. Absolut stämmer det och så ska det ju också vara. Vad jag menar är när man hittar tillfällen där priset helt enkelt är fel i förhållande till oddsen. Dessa kan uppkomma både när aktien legat stilla länge och när den har sjunkit/stigit, men i det första fallet är det säkert mest vanligt.

    Dyrt är det förstås i vanliga fall, dvs när priset är hyfsat korrekt eller högre.

    SvaraRadera