tisdag 11 maj 2010

"Köpa billigt"


På Börssnack och andra forum kan man som bakant få bekanta sig med marknadens avigsidor. En mycket, mycket vanlig företeelse är att skribenter talar om att de har köpt en viss aktie för att den var så billig. Problemet med detta är att med "billigt" menar man inte i förhållande till företagets intjäningsförmåga, utan i förhållande till tidigare aktiepris...

SAS och PA Resources har blivit mycket populära bland daytraders just nu, helt uppenbart för att aktierna har fallit så mycket i pris på sistone. "Nu kan den inte falla lägre" och liknande skriver de ofta som motivering. Hur galet tänkt är det?

Ett företag som går med förlust och inte tillräckligt snabbt lyckas vända detta går i konkurs. Då faller aktien till 0 kr. Det är ganska lågt...

Naturligtvis kan en aktie som fallit vara mycket köpvärd just för att den fallit, men då är det för att företaget är mer värt än så, se bara på tokrasen för t.ex. Swedbank och Boliden, inte för att aktien tidigare handlades mycket högre.

Lika galet som det är att titta på aktiepriset och tro att en aktie har blivit köpvärd för att den är lågt prissatt är det förstås också att tro att en aktie är dålig av samma anledning. Eller för den delen att tro att en aktie är en bra placering för att den stiger i pris.


Price is what you pay, value is what you get.  

W. Buffett

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar