måndag 10 maj 2010
Panik!!! någon...?
I måndags började jag läsa en bok som heter Panic av den välkände finansförfattaren Michael Lewis (Liar's Poker, The New New Thing m.fl. allesammans enormt läsvärda!) som handlar om de många panikattacker som drabbat världens börser sedan 1987. Det skulle visa sig vara en mycket väl vald vecka för att läsa om börsras...
Paniker återkommer med en viss regelbundenhet till börsen och inte sällan följer de inte på en enstaka händelse, utan snarare på en "perfect storm" där flera olika händelser råkar inträffa samtidigt, det viktigaste exemplet på detta var 1987.
Den panik som utbröt i förra veckan känns dock som en ny sort. Den utlöstes inte av några dåliga nyheter, utan efter att det kommit mycket goda nyheter! Det var ju inte under de många månader av tvekan från EU om huruvida man överhuvudtaget skulle hjälpa Grekland som paniken började spridas, utan veckan efter att man kommit överens om att ge ett mycket stort stödlån till Grekland. Vad är det för utlösande faktor?
Snarare var det krafter i rörelse som försökte tjäna grova pengar på att sprida panik på marknaden och det är ju bara att inse att de lyckades över förväntan.
Visst fanns det fortfarande frågetecken förra veckan, men jämfört med tidigare situation var det ju en klar förbättring att Tyskland var med på noterna. Plötsligt blev det då blotta möjligheten att Grekland inte skulle klara det som t.ex. de baltiska staderna nyligen klarat galant och blotta möjligheten att det skulle sprida sig till övriga problemländer som användes som förevändning för fortsatt oro. Inte att några tecken verkligen tydde på detta, för sådana fanns det inte nånstans!
Det är lite som "ingenting tyder egentligen på att du gjorde det, men kan du inte bevisa att du är oskyldig så kommer vi att utgå från att du är skyldig".
Den enda dåliga nyheten förra veckan som jag ser det var den mördande pöbel som drog fram på Athens gator och kanske möjligen kunde ha försenat omröstningen i parlamentet, men inte kan väl någon tro att en majoritetsregering skulle falla pga detta? Stater, även Grekland, har ju resurser att slå ned uppror om så skulle behövas. Vilken fara för demokratin utgör upplopp utförda av närsynta sociologstudenter som läst Marx istället för kurslitteraturen ("The only solution to the Greek problem is the workers' revolution!") och drömmer om ett liv utan krav på arbetsprestationer?
För att förstå hur märklig förra veckan var man man jämföra med finanskrisen. De stora fallen kom helt logiskt efter dåliga nyheter; Kongressen röstade nej till Bush första krispaket- panik på marknaden, Lehman gick i konkurs och samtidigt sade den mindre lyckade finansministern Paulson att man "inte någon gång ens funderat på att använda skattebetalarnas pengar till att rädda Lehman"- panik igen. Avgrunden öppnades vid dessa tillfällen eftersom marknaden uppfattade att regeringen inte var förmögen att stoppa raset.
Idag stiger börsen lydigt på EU/IMF-initiativet och bara två saker har kommit ut av detta. Viktigast är förstås att man lyckats ena sig under galgen och visat en mycket imponerande styrka. Inte osannolikt att detta kommer att gå till historien som den första gång som EU lyckades sluta tjafsa och handla istället. Det andra är det gamla vanliga- de som får panik förlorar en massa pengar och de som håller sig lugna vinner istället på andras panik.
Detta kommer att hända igen och igen så länge det finns marknader.
Även om börsen stiger kraftigt på förmiddagen så är det pga de stora rasen fortfarande rea på många aktier så det är bara att passa på. Swedbank, Boliden, H&M och SSAB är fortfarande långt under nivåerna efter rapporten, det kommer säkert inte att hålla länge till.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Ett par saker har jag kommit fram till är mycket viktiga om man ska investera i börsen som är så oerhört volatil.
SvaraRadera- att köpa och behålla stora stabila bolag med bra historik och bra framtidsutsikter i viktiga branscher som kommer behövas i framtiden.
- att inte gripas av panik, raser det köper man mer, man säljer aldrig. Om man ska sälja bör det göras vid övervärdering eller förändrade bolagsförhållanden.
- gå aldrig in och köp dyrt, bättre i.s.f. att ligga likvid och avvakta någon typ av krasch som alltid kommer förr eller senare.
- återinvestera utdelningar.
- undvik stop-loss, det är för spekulanter.
- diversifiera, branscher, geografiskt och valutor.
Banker/mäklare vill ha volatilitet, de tjänar enorma summor på köp och sälj courtage.
Sant som det är sagt, Christian.
SvaraRaderaFulast i veckan var väl Avanzas egen hängselprydde Gekko-wannabe Claes Hemberg som gick ut med "rådet" att man skulle sälja om man behövde pengarna (http://www.dagensps.se/artiklar/tt/2010/05/06/skuldkrissparweb/index.xml), vilket många av deras kunder påstods ha gjort. Lika ful var hans kollega på Nordnet.
Få se nu... kan det möjligen vara så att herrarna talade i egen sak när de ville att folk ska sälja sina aktier så fort börsen faller?
"Och båda konstaterar de att spararna förmodligen agerar förnuftigt, det kan bli svajigt på börserna framöver." konstaterade Dagens PS
Håhåjaja.