fredag 29 juli 2011

Boliden

Bolidens rapporter känns ibland lite som ett lotteri. Det är så fantastiskt mycket som i det korta perspektivet påverkar resultatet i båda riktningarna och inte minst den fallande dollarn har förstådd gröpt ur de stigande metallpriserna rejält det senaste året.

Nu är ju Bolidens verksamhet inte att spekulera i dollar utan att producera de metaller som håller igång det moderna samhället och det gör man bättre och bättre tack vare Aitik-expansionen. Jag minns när man beslutade om den för några år sen och hur det då, innan finanskrisen, kändes troligt att metallpriserna i takt med den starka konjunkturen och inte minst BRIC- ländernas uppbyggnad skulle bara stiga och stiga. Istället gick proppen ur och marknaden fick för sig att Boliden inte skulle klara investeringen utan en nyemission. I själva verket klarade man sett galant bara med sitt löpande kassaflöde.

Jag har sagt det förut, men det tål att upprepas: metallpriserna kommer mycket sannolikt att fortsätta uppåt över tiden, Bolidens produktion kommer att fortsätta stiga och inga fluktationer i dollarpriset kommer att stoppa den stadiga förbättring av resultatet som blir effekten av detta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar