onsdag 20 juli 2011

Apples Q3:a


Apple rapport var förstås allt man kunde önska. Lite doping fick man nog av att man reserverat mer än vad som blev nödvändigt för uppgörelsen med Nokia, men i övrigt var det tack vare sund, mycket lönsam tillväxt över hela linjen som man slog den okunniga marknaden av planen.

När ett antal positiva faktorer samverkar så blir effekten lika explosiv som fenomenet ränta på ränta. Då börjar de flesta underskatta utvecklingen eftersom den verkar för bra för att vara sann.

Apple tjänar idag mer på iPad än sina datorer. Smaka på detta, efter 16 månader (!!!), iPad har redan ung. hälften av iPhones omsättning i dollar räknat! Samtidigt kommer iPad nu in oerhört starkt i enterprise och skolor, vilken betydelse får inte det för framtiden att en massa företag börjar bygga in den i sin verksamhet och att småbarn lär sig hantera en iOS-produkt? Man säljer fortfarande allt man kan tillverka, men "rampar" nu upp produktionen till flera tiotals miljoner per kvartal enl. samstämmiga rykten från Asien.

Några iakttagelser från veckan som gått: mina barn (1,5 och 4) har omedelbart (så snart jag nu lät dem) lärt sig hantera användargränssnittet på mina paddor. De fullkomligt älskar dem. På färjan tillbaka igår såg jag en iPad 2 på tre av fyra bord i rad. Vid samtliga satt alla vid bordet intensivt hukade över sin padda. I Visby gick var och varannan, faktiskt klart fler än hälften av dem jag kollade, omkring med en iPhone 4 (inte 3!), oavsett ålder. Nu är förstås inte vi som trängs där denna tid på året något statistiskt urval av befolkningen, men den som hakar upp sig på detta missar något mycket viktigt! Att en viss mobil är så massivt populär bland dem som i de allra fall kan köpa vilken mobil de vill säger en hel del om hur efterfrågad den är. Dessutom säger det en hel del om hur populär den kommer att bli, rakt igenom samhället, i många, många länder eftersom även de som har mindre pengar vill väldigt mycket ha det som de inte egentligen riktigt har råd med.

Jag börjar luta åt att min prognos om 30 dollar rullande 12 månader kommer att slå in redan under Apples bokföringsår 2011 och inte först under kalenderåret, dvs inkl julhandeln -11. I så fall får jag nog uppdatera min prognos om 50 dollar för bokslutsåret 2012 och "minst 100 miljoner iPhones under 2012 börjar kännas som en självklarhet förutsatt att inte nästa modell blir en flopp, men det känns idag lika troligt som att BlackBerry skulle göra comeback som den mest populära telefonen för affärsanvändare i USA.

Apple är världens bästa företag. Världen består i sin tur av två grupper- de som använder deras produkter och de som kommer att göra det.


2 kommentarer:

 1. Smaka på den här:

  Efter 16 månader på marknaden omsätter bara iPad mer än dubbelt vad Dell omsätter på sina konsumentdatorer. Och då finns iPad2 ännu inte hos ca 40% av de operatörer som redan har iPhone. Man säljer 20 Miljoner iPhones trots att man bara finns hos knappt hälften så många operatörer som RIM. Jag tror att det är en delvis medveten strategi att vänta med att lansera iPhone 5/4S för att kunna "verka ut" den omåttliga efterfrågan som verkar finnas *på en ett år gammal telefon*.

  Tom min totalt teknik-handikappade syster som senast för ett år sedan var helt ointresserad av smartphones eftersom hon "bara smsar och pratar" har nu på egen hand skaffat en vit iPhone 16GB. Hon sitter nu och laddar appar och vill att vi skall spela sänka skepp så fort vi träffas :)

  Den dagen även mor och far skaffar en lastar jag in allt jag äger i Apple ;)

  Nu återtår back-to-school-säsongen med nya Macbook Air + Mini + full tillgång på iPads. Det kommer att bli ytterligare ett mycket intressant kvartal!

  SvaraRadera
 2. Forrest Gump hade grymt rätt när han fick Apple aktier för USD 4 !

  SvaraRadera