tisdag 19 juli 2011

Apples kommande rapport


Det är viss skillnad på att följa Apple och andra aktier som jag följer, men framförallt under en period följde slaviskt (Swedbank, H&M och Boliden). Apple regerar i media. Rykten florerar varje dag och minsta lilla nyhet blåses upp stort. I kväll svensk tid är det dags för kvartalsrapport igen och spekulationerna är många.

Analytikernas snitt ligger runt 25 miljarder i omsättning och 5,80 dollar i vinst. Detta är troligen alldeles för lågt i båda fallen precis som snittprognosen på 16,5 miljoner iPhones och 7,5 miljoner iPads. Mer i linje med mina förväntningar är istället de 4,2 miljoner Mac-datorer, även om jag inte skulle bli förvånad om även detta överträffas.

Jag tror att man slår förra kvartalet med råge (6,40 dollar) och landar över 7 dollar. Jag tror att man tack vare Verizon-introduktionen, den vita modellens införande och enligt alla rapporter fortsatt extrem efterfrågan kommer att sälja över 20 miljoner iPhones och runt 10 miljoner iPads. Förutom detta verkar ju allt tuffa på otroligt bra för dem och det borde bara vara iPod som släpar och säkerligen tappar typ 20 % mot förra årets motsvarande kvartal (vilket dock inte är så illa som det ser ut eftersom produktmixen går mot den dyraste modellen, "Touch" som förstås har högst marginal).

Det är förstås svårt att bedöma vad den ännu något begränsade tillgängligheten på iPad har påverkat försäljningen, men om man idag bara har några få dagars leveranstid så borde det inte påverka så mycket. Knappast heller att iPhone troligen snart kommer med en ny modell eftersom ingen vet när och jag tror att man snarast nu säljer de allra flesta iPhone 4 till personer som är fullt nöjda med denna modell, sådana som jag själv t.ex. och inte måste ha det allra senaste. Dessutom säljer ju tydligen 3GS fortsatt mycket bra utan att vara den senaste.

Om några timmar vet vi svaret.

Mina inlägg från förra rapporten finns här och här.

Här finns min uppfattning om helårsvinsten 2011 och 2012.

8 kommentarer:

 1. Bara till att gratulera.

  7.79 dollar per aktie. Enorm nettokassa.

  Kan gå till 420 dollar per aktie redan imorgon, och då är det väl fortfarande billigt.

  Riktkurs om 500 dollar framstår o ljuset av denna rapport som rimligt.

  Bara till att gratulera till en bra analys. Även Google fick till det med uppgång om 12 % på sin rapport, kan nog bli något liknande för Apple.

  Google och Apple, två megaföretag som tar världen med storm.

  SvaraRadera
 2. Hur stor är Apples kassa per aktie nu efter senaste rapporten?

  SvaraRadera
 3. Anonym 1: tackar!

  Anonym 2: Enligt Apples svar på analytikerkonferensen 75 miljarder, upp med ung. 10 miljarder senaste kvartalet... Har man ens hört talas om en sån utveckling?

  SvaraRadera
 4. Vad tysta alla anonyma blev nu=)

  Du pratar genom dina investeringar, medan du låter de andra glappa!

  Snyggt jobbat!

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 5. Nettokassa om 75 miljarder dollar, eller 81 dollar per aktie. Stämmer det?

  Avdragen nettokassa handlas Apple till 307 dollar. Det är PE under 10 på kommande 12 månader. Visst, nästa kvartal blir nog inte ett 7 dollar i vinst kvartal då man hamnar i väntan på iPhone 5 men årets julhandel i Apple-varor kommer att bli explosiv.

  iPhone 5 kommer sälja enormt under julhandeln. Kan det bli ett 10 dollar i vinst kvartal årets julhandel?

  Bara att till att krypa till korset: Apple ser inte dyrt ut på PE under 10 kommande år med avdragen nettokassa.

  SvaraRadera
 6. Jag är helt blown away av Apples framgångar. Grattis till en bra analys och tack för att du fått mig att börja kolla på Apple. Köpte en del på 326 i juni, men dessvärre för en väldigt blygsam summa.

  SvaraRadera
 7. Grymt bra Lou!

  /HJ

  SvaraRadera
 8. Tack för alla trevliga kommentarer!

  Graham: bra att du köpt, var inte rädd att köpa mer ffa om den sjunker men med nuv utv kommer den säkerligen att vara billig ett bra tag till. Marknaden vaknar så sakterliga men nån fullvärdering får vi nog vänta på ett tag.

  Apple ÄR intressant ur värdeperspektiv, de gräver vallgravar (moats) runt ALLT de gör idag. Det är nya sorters vallgravar för en ny tid, men vallgravar ändå precis som Coca-Colas.

  SvaraRadera