torsdag 14 juli 2011

iPhone


Iphone skapar idag hälften av Apples vinst efter bara fyra år på marknaden. Den är världens i särklass mest populära smartphone och kopieras sedan sin tillblivelse av nästan alla andra tillverkare (av Samsung med otrolig fräckhet) och minsta rykte om nya modeller rapporteras i ALLA medier, världen runt. Med hälften av vinsten är den naturligtvis oerhört viktig för Apple. Att bedöma iPhones framtid är alltså att förutsäga Apples (även om iPad nu stormar in på scenen).

Iphones framtid tror jag avgörs av dels innovation och dels "adaption" (anglicismerna anfaller!). Den första av dessa är mycket gissningar, den andra förutsägs bättre genom att se till telefonens nuvarande kundgrupp och makrofaktorers påverkan liksom att luska ut Apples strategi.

Många tror att Apple kommer att bara göra minimala förändringar på iPhone 4 eftersom den idag säljer ofattbart bra och det räcker att först 2012 komma med en klart förbättrad telefon. Jag tror inte alls på detta. En viktig del av iPhones attraktionskraft ligger i att man hela tiden förbättrar den radikalt och eftersom den idag både väger rätt mycket och är ganska tjock är det säkert saker som man kommer att förbättra liksom kompatibilitet och andra tekniska förbättringar. Lika uppenbart är det för mig att man kommer att introducera en billigare modell för att nå detta segment, framförallt dem som använder refillkort, dvs en enorm idag av Apple nästan orörd marknad.

Lika viktigt som den tekniska utvecklingen och designen är förstås hur man lyckas nå kunder med samarbeten med operatörer. Detta märks oerhört tydligt i den ändå rätt modesta start iPhone fick i USA trots att den var helt revolutionerande 2007 och fortfarande ett par tre år därefter. Apple sålde i början sin nya telefon genom en liten operatör och nådde därigenom knappt alls ut till den stora massan som satt fast i tvååriga avtal med IT&T och Verizon m.fl. Först i början av 2011 år finns man som alternativ hos Verizon och först sedan bara några veckor säljs den olåst i USA genom Apple Store. Detta går igen i ALLA stora marknader- iPhone har först de senaste kvartalen börjat komma in hos de stora operatörerna. I världens största mobilmarknad Kina håller man nu på och förhandlar med Kina Mobile m.fl. Den som vill förstå betydelsen av detta ska veta att det bara finns några få miljoner iPhones i Kina idag på en marknad med 900 miljoner användare.

Som jag ser det kommer ovanstående faktorer att få en explosiv utveckling för iPhones försäljning- man kommer att fortsätta tillverka världens verkliga prestigemobil samtidigt som man bryter in på det lägre segmentet och dessutom kopplar upp sig mot ALLA stora operatörer i världen eftersom ingen kommer att vilja vara utan iPhone i sitt sortiment. Utöver detta tillkommer det som just nu är mycket tydligt hos min arbetsgivare (ett jättelikt amerikanskt företag)- fram tills helt nyligen var BlackBerry det som de allra viktigste fick beställa. För några månader sedan kom förändringen, nu erbjuds iPhone i företaget efter att man gjort uppror från toppen (!) i bolaget. Liksom jag själv efter några veckor med en privat iPhone vid sidan av den värdelösa SE-mobil min arbetsgivare gett mig har insett: detta är en helt underbar telefon och dessutom så mycket mer. Allt detta sammantaget gör att iPhone säkerligen kommer att ha sålt mer än 20 miljoner exemplar det nyss avslutade kvartalet och kommer att sälja långt mer än 100 miljoner nästa år.

7 kommentarer:

 1. Det skall bli väldigt intressant på Tisdag och se ifall man mäktat med att tillverka kring 20 miljoner iPhones. För det är väl det som det handlar om primärt. Hur många man hinner med att tillverka. Analytikerna är i vanlig ordning mer konservativa och ligger snarare mot 15-17 miljoner. Dvs mindre än förra kvartalet. Förutom detta är det minst lika intressant att se om man fått ordning på komponenttillgången till iPad2. Man bör i alla fall slå förra kvatalet med råge (under 5 miljoner). Men i vanlig ordning är det svårt att ha någon aning. Ett är säkert i alla fall. Hur bra siffrorna än är så kommer analytikerna att hitta nåt att klaga på och aktien kommer att göra en ordentligt dipp efter rapport :)

  SvaraRadera
 2. Analytikerna är larvigt riskobenägna, se bara förra Q då deras snitt låg en dollar lägre än verkligt resultat. Det går förstås aldrig att veta i förväg men allt tyder på ännu ett för analytikerna överraskande starkt resultat rakt över!

  SvaraRadera
 3. Jag hoppas att ni tar er tid att läsa detta för jag har lagt en del energi på detta.

  Låt oss konstatera ett par förutsättningar:

  1, Lou är en investeringsamatör.
  Han har begränsat med tid att ägna åt investeringar. Jämför den tid som våra idoler ägnat dagligen åt investeringsområdet t.ex. Warren Buffett.
  Givet Lous gedigna intresse för aktiemarknaden gör jag antagandet att han inte heller är en stor/extrem talang inom aktieinvesteringsområdet med anledning av följande;
  a, Han arbetar inte inom detta område.
  b, Jag gör antagandet att hans aktieportfölj understiger 10mio trots att han varit aktiv i >15 år (jfr Buffetts förmögenhetsutveckling 16-31).

  2, Lou är en lekman när det gäller att bedöma Apples fördelar/nackdelar.
  Han har inte arbetat/arbetar inom området, han har ingen unik inblick i R&D för Apple el. konkurrenter, varumärkesstyrka etc etc.

  ----------------------------------------------

  Om vi då ponerar att Apples sanna värde är 500USD/aktie och duktiga, men inte briljanta, investeringsamatörer i Sverige likt Lou och Karl enkelt och självklart kan konstatera att visst är aktien värd 500USD - varför i hela friden handlas då ett av världens största och mest trejdade företag till nästan 40% rabatt över ett års tid?

  Aktiemarknader är inte 100% effektiva men det är en väldigt liten andel av världens aktieinvesterare som presterar bättre än något index över tid. Att investera i S&P500-bolag och slå just detta index är det sannolikt svåraste man kan göra i aktieinvesteringsvärlden.

  Det är fullständigt befängt för er att anta att ni skulle ha en edge på någon aktie överhuvudtaget i detta index. Det finns absolut INGENTING som talar för detta. Ni är inte Peter Lynch eller ens i närheten av en person som har potentialen att outperforma en sådan marknad. Kommer ni fram till att värdet är 500usd – ja, då har ni missat någonting. Det är inte svårare än så. Ekvationen går inte ihop.

  /Jock Ewing

  SvaraRadera
 4. Hej Jock.

  Alltid intressant att läsa vad du skriver men din logik i detta fall har luckor som man skulle kunna köra Lapplandsmpilen genom. På tvären.

  Som en av de stora, minns inte vem, bland investerarna sa en gång: jag höll mig borta från alla kollegor eftersom jag aldrig skulle kunna hålla mig alert om jag år lunch med kollegor varje dag. Däri har du också en del av hemligheten med att kunna lyckas som "amatör"- man sitter inte och pratar Holmen eller vad det nu är denna vecka med kollegor som alla tycker lika. Jämför hur amatörer (bloggare) står sig mot "proffs" vad gäller att förutsäga Apples resultat (se Yahoo Finance för statistik). Det finns INGEN direkt korrelation mellan att jobba i branschen och hur man lyckas.

  Ja, jag har mindre än tio millar (idag) men vad säger detta om min förmåga? För några år sen la jag halvt på skoj upp en ett excelblad där jag utgick från att jag skulle förränta långt över index och dessutom tillföra minst 10 000 kr per månad och återinvestera alla utdelningar. Detta skulle försås ge ett fantastiskt resultat bara på några år. Idag ligger jag skyhögt över denna projektion. Detta trots att jag bara hållit på med aktier riktigt intensivt de senaste fem åren. Lyckas jag i några år till så badar jag i pengar.

  Till sist: att jämföra sig med Buffett och Lynch är väl att ta i en aning? Om man bara lyckas hälften så bra har man snart sin förmögenhet.

  SvaraRadera
 5. Jock,

  Om du har koll på din Buffet så vet du också något om Benjamin Graham och hans teorier om "Mr Market". Då bör du också veta att "Mr Market" ibland är fullkomligt galen på sätt som efteråt kan te sig lätt absurda. Lou (och jag, och många med oss) bettar (för det är ett bet, inget vet säkert naturligtvis) på att det är ett sådant tillfälle i Apple just nu (och de senaste 18 månaderna för de som kom in tidigare). Om Buffet hade utgått ifrån att det pris som marknaden satt på de bolag han investerade i var "det rätta" vid varje givet tillfälle så hade han idag varit vanlig lönearbetare som alla vi andra...

  Jag och många med mig anser att Apples "intrinsic value" är mycket högre än vad aktien kostar idag. Och då spelar det mindre roll vad 30 stycken professionella analytiker anser om aktien. Speciellt om dessa analytiker har haft rejält fel på den negativa sidan de senaste tio kvartalen eller så...

  Största anledningen till att grabbar som Buffet skiter i Apple är dels att de inte delar ut men också att han inte har något kunskap om branchen. Han håller sig saker han kan och förstår. Det är därför *jag* känner mig rätt säker på Apple. Jag har varit intresserad av och har jobbat med detta i större delen av mitt liv och är rätt övertygad om att det vi ser är en del av en större rörelse av seismiska mått i marknaden. Inte bara från vanliga mobiler till smartphones utan från stationärt till mobilt i största allmänhet. Jag såg rätt häpnadsväckande siffror häromdagen på hur många det (redan) är som inte accessar nätet på något annat sätt än via en mobil enhet.

  Om fyra år säljs det 1 miljard smarta telefoner per år (hälften av marknaden) och förmodligen ett par hundra miljoner "tablets" ovanpå det. Apple kommer även om man räknat väldigt konservativt att ha chans att flerdubbla sin nuvarande försäljning fram tills dess både på på telefoner, iPads och datorer. Ovanpå detta följer svansen av appar, musik, tv, film och tillbehör samt eventuellt andra produkter/kategorier som Apple utan tvekan kommer att försöka sig på (TV?). Det är alldeles för lockande för att inte åtminstone betta några månadslöner på. Om det visar sig att Apples försäljning imploderar i alla produktsegement pga något som vi idag inte har en aning om, so be it. Men med de fakta som finns idag så känner jag mig väligt trygg på två-tre års sikt.

  Det är dessutom inte för sent ännu. Om Q3 resultatet kommer in på strax över konsensus (snitt på alla proffs-analytikers notoriskt konservativa prognoser) så ligger P/E under 15 för detta året på nuvarande aktiepris. Det är fortfarande ungefär samma värdering som marknaden gav Apple mitt under brinnande finanskris 2009...

  SvaraRadera
 6. Har man ett stort intresse för aktier och en stor talang för investering hamnar man oftast onekligen i ”branschen” på ett eller annat sätt. Sköter sin egen portfölj på heltid, egen + släkt, partnership, portföljförvaltare, fondförvaltare etc etc
  Varför skulle man inte arbeta med sin stora passion om man dessutom kan tjäna rejält med pengar?
  ”För några år sen la jag halvt på skoj upp en ett excelblad där jag utgick från att jag skulle förränta långt över index”
  ” Idag ligger jag skyhögt över denna projektion. Detta trots att jag bara hållit på med aktier riktigt intensivt de senaste fem åren.”
  Några frågor:
  Vad är ”långt över index”?
  Har ni överhuvudtaget läst de grundläggande finansieringsböcker/kurser som finns tillhands på ekonomutbildningar i världen?

  Om Apple handlas till en så extrem rabatt som 40% så måste det rimligen finnas ett helt gäng företag i S&P500 som är extremt över/undervärderade.
  Om vi tittar över en längre tidsperiod, säg 15-20 år – hur många fonder som investerar i amerikansk large cap tror ni har presterat ”långt över index”? Det är väl ca ingen. Ben Graham slog marknaden med 2,5% år på sin tid – då var dessutom möjligheterna större att generera överavkastning.
  Inser ni hur mycket ni skulle kunna tjäna på att sätta upp en fond – eller erbjuda era tjänster till Blackrock? Varför gör ni inte det förresten?
  Om man tittar på Svenska aktiefonder har Carnegie lyckats bäst de sista 15 åren. Man slog index med ca 2,5% per år. Nästa bästa 1,5% år. Alla dessa fondförvaltare är dumma i huvudet? Om det är så enkelt som att bara läsa Intelligent Investor två gånger och sen krossa index – varför verkar ingen gjort det? Nån kanske borde ge dem boktipset.

  Er inställning till aktiemarknaden är naiv men ni är i gott sällskap. Så gott som varje aktieinvesterande man lider av svårartad hybris.

  Jag upprepar frågan. Vad är det som skiljer er inte bara från mängden utan placerar er bland den fullständigt briljanta mikropromille som kan generera en makalös överkastning investerandes i large caps som Swedbank, BP och Apple?

  /Jock Ewing

  SvaraRadera
 7. Jock,

  Herre min skapare så bitter och småaktig man kan vara! Vad är det som har hänt med dina investeringar som fått dig att inta en så extremt defensiv attityd? Har du legat tungt i PVE eller PARE vid nåt olyckligt tillfälle, eller har du lyssnat lite för mycket på Löparn?

  Du vet att det är helt frivilligt att ta till sig information på investerinsgsbloggar va? Bara för att någon rekar bolag och samtidigt uppvisar ett bra avkastningsresultat med dessa investeringar så betyder inte det att någon skall känna sig tvingade att följa dessa råd. Om du känner dig 100% säker på att marknaden alltid har 100% rätt vid varje givet tillfälle bara för att det råkar finnas en bunt analytiker som (förmodligen) läst "grundläggande finansieringsböcker/kurser som finns tillhands på ekonomutbildningar i världen" som samtidigt uppenbarligen inte tycker som Lou så är det din åsikt och filosofi. Det är heller ingen som tvingar någon att lägga alla sina besparingar i denna typen av undervärderade bolag. Risken är förmodligen högre, men likaså rewarden. Alltså anpassar man allokeringen efter det om man vill ha denna kryddan!

  Och som sagt. Hade Buffet haft din inställning så han varit vanlig lönearbetare idag.

  För du har väl läst i alla fall någon text om *hur* har blivit rik va? Du som är beläst till skillnad mot oss?

  SvaraRadera