fredag 15 juli 2011

Microsoft i hängmattan


På semester (på Gotland denna gång) har man tid över att läsa. Just nu är det "Idea Man" av Paul Allen, dvs han som skapade Microsoft tillsammans med Bill Gates. Han är förstås Microsoft ända in i sitt DNA men har på senare år (han lämnade för länge sedan företaget) insett hur förbisprunget Microsoft har blivit. För att ta ett favoritcitat i mängden:

"Here is what the death knell for the personal computer will sound like: Mainly I use my phone/pad, but I still use my PC to write long emails and documents. Most people are not there yet, but that is where we are headed."


19 kommentarer:

 1. Men vad hände med Diamyd ibland köpråden?
  Den försvarade du ju med näbbar och klor och ansåg var värd 30:-, minst? ;-)

  SvaraRadera
 2. Den är borta ser du väl? = inget köpråd längre. Den här bloggen är nog ingenting för dig

  SvaraRadera
 3. Alltid intressant blogg. Roade mig på jobbet igår med att läsa igenom gamla inlägg. Riktig underhållande "diskussioner" speciellt i inlägg som ex "TA-sekten" = )

  Lou, du som är insatt i de svenska bankerna, har du tittat närmare på Avanzas aktie idag? Vad jag har förstått från tidigare inlägg så använder du dig av denna bank själv? Kursen har tappat nästan 30% på 3 månader b.la pga VD-byte, ökade kostnader (flytt, kreditförluster mm) och minskade courtageintäkter, pga orolig marknad? Ids du dela dina tankar kring denna aktie?

  SvaraRadera
 4. Fortsatt diskussion från Iphone-inlägget:

  Har man ett stort intresse för aktier och en stor talang för investering hamnar man oftast onekligen i ”branschen” på ett eller annat sätt. Sköter sin egen portfölj på heltid, egen + släkt, partnership, portföljförvaltare, fondförvaltare etc etc
  Varför skulle man inte arbeta med sin stora passion om man dessutom kan tjäna rejält med pengar?
  ”För några år sen la jag halvt på skoj upp en ett excelblad där jag utgick från att jag skulle förränta långt över index”
  ” Idag ligger jag skyhögt över denna projektion. Detta trots att jag bara hållit på med aktier riktigt intensivt de senaste fem åren.”
  Några frågor:
  Vad är ”långt över index”?
  Har ni överhuvudtaget läst de grundläggande finansieringsböcker/kurser som finns tillhands på ekonomutbildningar i världen?

  Om Apple handlas till en så extrem rabatt som 40% så måste det rimligen finnas ett helt gäng företag i S&P500 som är extremt över/undervärderade.
  Om vi tittar över en längre tidsperiod, säg 15-20 år – hur många fonder som investerar i amerikansk large cap tror ni har presterat ”långt över index”? Det är väl ca ingen. Ben Graham slog marknaden med 2,5% år på sin tid – då var dessutom möjligheterna större att generera överavkastning.
  Inser ni hur mycket ni skulle kunna tjäna på att sätta upp en fond – eller erbjuda era tjänster till Blackrock? Varför gör ni inte det förresten?
  Om man tittar på Svenska aktiefonder har Carnegie lyckats bäst de sista 15 åren. Man slog index med ca 2,5% per år. Nästa bästa 1,5% år. Alla dessa fondförvaltare är dumma i huvudet? Om det är så enkelt som att bara läsa Intelligent Investor två gånger och sen krossa index – varför verkar ingen gjort det? Nån kanske borde ge dem boktipset.

  Er inställning till aktiemarknaden är naiv men ni är i gott sällskap. Så gott som varje aktieinvesterande man lider av svårartad hybris.

  Jag upprepar frågan. Vad är det som skiljer er inte bara från mängden utan placerar er bland den fullständigt briljanta mikropromille som kan generera en makalös överkastning investerandes i large caps som Swedbank, BP och Apple?

  /Jock Ewing

  SvaraRadera
 5. Anonym: som jag skrivit flera gånger så skulle jag hålla kvar köprådet så länge som företaget bedömde att vaccinet hade en chans, nu har man lagt ned det och därför har jag tagit bort köprådet.

  SvaraRadera
 6. Marcus: utan att ha gått in på djupet är Avanza utan tvekan bra. Hög direktavkastning, hyfsat PE och en säkerligen mycket trogen kundbas. Dock tror jag betydligt mer på t.ex, Swedbank så jag skulle hellre köpa den.

  SvaraRadera
 7. Jock: detta börjar bli lite tjatigt. Du har uppenbarligen ingen kritik att komma med, utan hakar mest upp dig på föreställningen, f.ö. helt felaktig, att om man inte jobbar med det så kan man inte vara bra och stora bolag är hyfsat korrekt värderade punkt slut.

  Var inte Swedbank, Boliden och BP indextunga bolag när jag köpte dem till tokreapriser?

  Jo, jag är ekonomie magister, tackar som frågar och jag förvaltar alla närståendes portföljer, men det krävs en massa pengar och dyra tillstånd att göra det professionellt, där har du en trolig anledning till att många väljer att göra det utan att bilda bolag. De fördelaktiga reglerna för kapitalförsäkringar är ett annat skäl.

  Har du koll på vilka riktkurser de ung. 50 amerikanska professionella analytiker som följer Apple har idag? Få ligge runder 450 dollar, många mycket högre.

  Om du inte är nöjd med mitt f.ö. noggrant redovisade resultat hittills kan du fortsätta och följa så får du se hur det går.

  SvaraRadera
 8. ”om man inte jobbar med det så kan man inte vara bra”

  Jag säger bara att det är en aning suspekt att älska fotboll men spela tennis när man är Maradona.


  "Var inte Swedbank, Boliden och BP indextunga bolag när jag köpte dem till tokreapriser?"

  Att ha gjort investeringar som fallit väl ut är inte synonymt med att vara en duktig investerare.
  Repetera detta tre gånger högt för dig själv.

  Krävs lång historik (begreppet varians) och även en kvalitativ bedömning (anta en fladdermus som köpte Altria för 50 år sedan och inte sålt) ovanpå för att kunna säkerställa detta.

  Swedbank har redan diskuterats och vad jag kommer ihåg från ditt vevande i bl.a. VI-bloggen kändes du inte som en solklar vinnare i den debatten för att uttrycka mig diplomatiskt. Berätta gärna hur du upplevde saken.
  Du kunde omöjligt ha en tillräckligt bra inblick i storbankernas skuldstruktur för att kunna göra en bedömning om deras kreditvärdighet.

  Bedömningen av BP än mer omöjlig att göra pga de oändliga antal parametrar som spelade in. Noterar också att du aldrig presenterade några siffror för din "kalkylerade risk" men skulle dö för att få se det excel-arket.

  Följde inte din blogg när du investerade i Boliden.


  "Jo, jag är ekonomie magister"

  Men har du läst finansiering? Ek mag i ex marknadsföring är ganska ovidkommande.


  "Har du koll på vilka riktkurser de ung. 50 amerikanska professionella analytiker som följer Apple har idag? Få ligge runder 450 dollar, många mycket högre."

  Jag förstår inte. Tar du nu analytikerkårens analyser som intäkt för att du har ”rätt”? Det är sannerligen tvära kast må jag säga.


  ”Alltid intressant att läsa vad du skriver men din logik i detta fall har luckor som man skulle kunna köra Lapplandsmpilen genom. På tvären.”
  ”Du har uppenbarligen ingen kritik att komma med, utan hakar mest upp dig på föreställningen, f.ö. helt felaktig”

  Snälla. Låt dina argument tala för sig själva istället. Det blir mer behagligt så.


  ”Om du inte är nöjd med mitt f.ö. noggrant redovisade resultat hittills kan du fortsätta och följa så får du se hur det går.”

  De är väl rätt ointressanta eftersom jag inte kan verifiera riktigheten men vi får väl följa dina större innehavs utveckling framöver.

  /Jock Ewing, Southfork

  SvaraRadera
 9. Precis hemkommen från Miami, USA.

  Gick förbi två Apple Stores flera gånger vid olika tider på dygnet.

  Jag kan säga att alla affärer som låg bredvid dessa var halvtomma, medan Apple butikerna var SMOCKFULLA. Det var som julruschen på Drottningatan.

  Ca 250 pers varje gång, plus 20-25 personal.

  Tryck!

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 10. Jock: det du skriver är bara patetiskt! Några poäng logik borde fått komplettera dina finansieringskurser, men risken är uppenbar att det inte hade hjälpt.

  Swedbank!?!? Skulle jag inte ha haft t"tillräcklig inblick i deras skuldstruktur" (antar att du menar krediter, men du tror kanske att Swedbank var skyldig pengar i Baltikum). Har du öht läst mina uträkningar? (Se t.ex. här: http://fundamentalanalys.blogspot.com/search/label/Swedbank?updated-max=2010-09-14T22%3A34%3A00%2B02%3A00&max-results=20) Har jag inte fått rätt i allt jag skrev för ett par år sen?!? Jämför det med marknadens prissättning då och dina vänner de professionella tyckarna!!

  "Bedömningen av BP är än mer omöjlig..." Jo det är så man brukar säga som loser som inte hade vare sig förmågan att inse att aktien var alldeles för billig i förhållande till företagets problem och enorma resurser att lösa dem eller mod att satsa emot marknaden.

  Vadå "suspekt"? Vad är det för hjärndött ordval? Vadå Maradona, vem av alla oss som säger oss kunna placera bättre än proffs påstår att vi är bäst i världen? En liknelse som i vanlig ordning inte håller tätt.

  Om du för fram att jag och Karl tvärtmot "alla" påstår att Apple är värd mycket mer så lyfter jag fram att alla professionella analytiker (dvs de som arbetar i branschen, såna som du törs lita på) som följer Apple håller med oss så tror jag att du begriper varför jag nämner dem. Jag nämnde Swedbank, BP och Boliden som exempel på intensivt följda storbolag där jag fått rätt mot marknaden, vilket du så uppenbart tror inte går. Borde tydligen ha varit tydligare så det hade gått fram till dig.

  Alla ni som utan torrt på fötterna ständigt gnäller på oss finansbloggare får mig att må illa. Ni har ingen egen blogg eller liknande, ni redovisar inte era egna placeringar öht, när vi får rätt var det tur, har vi rätt i ett par år så är det för kort tid men om man misslyckas med en placering, även om det bara var en liten chansning med nån procent av ens portfölj så är det tvärtemot ingen engångsgrej, nejdå då är det ett bevis för att man ingenting kan eller förmår.

  Om du nu tror att det bara är de som arbetar i branschen som kan ge tips som kan leda till avkastning över index så undrar jag varför du följer bloggen.

  P.S. Jaså du kan inte "verifiera riktigheten" i mina placeringar?! Jag har redovisat vad jag tror på och vad jag har investerat i nu i över två år, det går alldeles utmärkt att kolla hur detta har gått, du behöver inte börja nu, om du tror att mina Avanza-utdrag är photoshoppade. Nej, förresten, jag glömde bort att jag bara har haft tur, inte bara vad gäller förräntningen, utan i alla mina bedömningar.

  SvaraRadera
 11. Alex: tackar för dina fältstudier, så arbetar en investerare värd namnet!

  SvaraRadera
 12. Lou: Varför inte radera meningslösa kommentarer? Jock verkar ha gott om tid, låt honom hitta någon annan blogg att haka upp sig på.

  SvaraRadera
 13. Ska nog börja med det, i alla fall med de som är dåligt eller inte alls motiverade. Jag har INGET emot att man argumenterar emot mig, tvärtemot är det ett av skälen att jag driver bloggen, men saklighet och konstruktiva argument är ett rimligt krav.

  SvaraRadera
 14. ”det du skriver är bara patetiskt! Några poäng logik borde fått komplettera dina finansieringskurser, men risken är uppenbar att det inte hade hjälpt.”

  Men Lou. Är det här en ton som är lämplig i en debatt? Jag förstår att du blir upphetsad men försök sansa dig något.


  ”Har du öht läst mina uträkningar? (Se t.ex. här:”

  Nej, jag ser inga uträkningar som tyder på någon djuplodande insikt i Swedbanks skuldstruktur däremot verkar många inlägg handla om hur stort eget kapital Swedbank har. Hänvisa gärna till ett specifikt inlägg.
  Som Anders Borg också kommenterat var Swedbank och SEB en hårsmån från default. Jag förstår att det är svårt att acceptera men vår finansminister hade förmodligen vid tidpunkten större insikt än dig om detta.


  Ang BP
  ”Jo det är så man brukar säga som loser som inte hade vare sig förmågan att inse att aktien var alldeles för billig i förhållande till företagets problem och enorma resurser att lösa dem eller mod att satsa emot marknaden.”

  Är det verkligen nödvändigt att kalla mig ”loser”?

  Även jag köpte BP under krisen efter att ha lyssnat till en utläggning av Whitney Tilson. Gör inget anspråk på någon egen analys. Hänvisa gärna till den du gjorde – vore som sagt intressant att se din kalkyl. Den lyser med sin frånvaro – än.


  ”Vadå "suspekt"? Vad är det för hjärndött ordval? Vadå Maradona, vem av alla oss som säger oss kunna placera bättre än proffs påstår att vi är bäst i världen? En liknelse som i vanlig ordning inte håller tätt.”

  Du har oerhört höga tankar om dig själv och du gillar placeringar. Jag ber om ursäkt om det framstod som ”hjärndött” att undra varför du valt bort den karriärvägen när du dessutom är ek. mag.

  SvaraRadera
 15. ”Jag nämnde Swedbank, BP och Boliden som exempel på intensivt följda storbolag där jag fått rätt mot marknaden”

  Just Apple (allmänt), Swb (2009), BP (2010 och allmänt) och Boliden (allmänt) är förmodligen några av de tuffaste analysutmaningar man kan ge sig på. Återigen ber jag om ursäkt om jag trampat dig på tårna med mitt tvivel men det ligger inte i min natur att ha som utgångspunkt att någon är en förbannat skicklig investerare när inget tidigare har vittnat om den saken.


  ”Alla ni som utan torrt på fötterna ständigt gnäller på oss finansbloggare får mig att må illa.”

  Nu vet jag att du knappast bryr dig om någon annans åsikter men om du trots detta tittat på andra bloggar som Finanstankar, Lundaluppen, Värderinvesteraren, defensiven etc så har de en ganska liten andel kritiker medan du har en mycket stor andel kritiker. Kan säga något om din skicklighet men behöver inte göra det. Noterar bara detta torrt.


  ”när vi får rätt var det tur, har vi rätt i ett par år så är det för kort tid men om man misslyckas med en placering, även om det bara var en liten chansning med nån procent av ens portfölj så är det tvärtemot ingen engångsgrej, nejdå då är det ett bevis för att man ingenting kan eller förmår.”

  Det går aldrig att komma från. Det är högst neutral och odiskutabel matematik. Som tidigare sagts krävs det omfattande historik och kvalitativ analys innan man kan utropa någon till gudalik super-investerare. Det går inte hänvisa till en lyckad investering i Swedbank och med detta som grund kalla sig Peter Lynch lika lite som du är en idiot för att du investerade i Diamyd även om just det valet ter sig an aning udda för Sveriges störste Warren Buffet-kännare (känner du igen denna? ” Rule No.1: Never lose money. Rule No.2: Never forget rule No.1”)


  ”Om du nu tror att det bara är de som arbetar i branschen som kan ge tips som kan leda till avkastning över index så undrar jag varför du följer bloggen.”

  Det tror jag givetvis inte men de flesta värda att lyssna på tenderar att vara någonstans inom det vida område jag väljer att benämna ”branschen” just därför att folk som lyckas i inom något område gör det de älskar och strävar därför självfallet efter att få tillbringa så mycket tid som möjligt med det.


  ”Nej, förresten, jag glömde bort att jag bara har haft tur, inte bara vad gäller förräntningen, utan i alla mina bedömningar.”

  Pare och Diamyd är väl lika stora minor som Swedbank och Boliden är succéer så lutar snarare åt att du haft otur men önskar dig lycka till framöver i dina placeringar i värdeinvesteringens sanna anda.

  /Jock Ewing, Southfork

  SvaraRadera
 16. Och jo, jag tror alla som investerar på aktiemarknaden skulle må bra av att känna till grundläggande ekonomisk teori (läs: kurser i finansiering).

  Tycker mina inlägg är mycket seriösa så förstår inte varför man skulle vilja deleta dessa.

  /Jock Ewing

  SvaraRadera
 17. Lägg ned detta nu, du orkar uppenbarligen inte läsa igenom mina väldigt många inlägg om Swedbank (64), Boliden (20) och BP (13). OK, du måste inte, men då ska du heller inte kritisera mina slutsatser eller påstå att det var tur. Jag förlorade peanuts på Pare (som jag f.ö. har rekommenderat blanking i redan är de var på betydligt högre nivåer, typ 25 kr, än nuvarande) och på Diamyd som jag var med på långt innan aktien började stiga till vårdens nivåer (var långt över 300 % upp på den under en period). Allt medan jag satsade jättesummor på Swedbank och Boliden och hade gjort det på BP om den bara inte hade stigit så oerhört snabbt efter min investering på 29 dollar. Nu har jag satsat så mycket jag kan på Apple.

  Du ignorerar mina analyser om Swedbank (och förtiger HELT alla de förutsägelser om reservationer, återföringar, utdelning, preferensaktien, Baltikum osv osv som slagit in sedan dess) och litar istället helt på vad Anders Borg säger som absolut inte är opartisk i frågan då han förstås vill vara den som redde upp situationen (Swedbanks och SEB:s aktieägare var förstås inte till någon hjälp...) och vars uttalanden har tillbakavisats med kraft och goda argument av bankerna i fråga.

  SvaraRadera
 18. Det är ju bara gissningar från din sida som aldrig grundar sig i någon form av redovisad fundamenta.

  Motbevisa mig gärna men hänvisa till specifika inlägg.

  /Jock

  SvaraRadera
 19. Herregud lägg ned! Du kommer ALDRIG att lyckas med placeringar om du inte orkar läsa på, vilket du uppenbarligen inte förmår när du ber mig om exempel.

  Orkar du inte sätta dig in i vad jag har skrivit ska du heller inte komma med nedlåtande kommentarer som att jag sysslar med vilda gissningar och inte analys!

  Jag har redovisat mina antaganden, sannolikhetsbedömnngar och uträkningar ang. Swedbank och övriga innehav otaliga gånger, här är ett exempel: http://fundamentalanalys.blogspot.com/2010/01/apropa-core-earnings-tankte-jag-att-det.html

  Denna "diskussion" är nu avslutad!

  SvaraRadera