måndag 14 mars 2011

We're big in Japan


Det är alltid svårt att veta hur marknaden ska reagera när katastrofer inträffar, framförallt när de har bibliska proportioner. En sak är dock helt säker- utländska (ur ett japanskt perspektiv) företag kommer som alltid att värderas, i alla fall på sikt, i enlighet med sina utsikter att tjäna pengar. Oavsett vad som händer i en stressig situation, det kan ju lika gärna gå brant uppåt som nedåt, kommer den enda skillnaden mot förut att på sikt bli att de som tjänade på katastrofen kommer att värderas upp och tvärtom.

Vi kommer hursomhelt med all sannolikhet att få se överreaktioner på marknaden vad gäller japanska aktier, framförallt dem som fått sina fabriker förstörda o.s.v. Den som verkligen är insatt kan alltså tjäna pengar. Cyniskt? Ja, kanske, men det är så marknaden fungerar.

3 kommentarer:

 1. tokyo börsen har redan fallit, bara att köpa en indexfond som följer Japan om man nu inte är insatt i enskilda bolag.
  Ibland undrar man vart gränsen går, är det t.ex ok att vänta på att Buffett dör innan man köper Berkshire aktier? Buffett är min idol =), undrar om han skulle ta illa upp till en sådan tanke. Tror faktiskt inte han skulle göra det, men vart går gränsen. Det är ofta när "the shit hits the fan" som aktier blir undervärderade men om det vore vänner och familj som lider så kanske man skulle tänka efter både en och två gånger innan man köpte, känns kallt men inte logiskt att få skuldkänslor.
  Len

  SvaraRadera
 2. Berkshire Hathaway Buffetts bolag är ett investmentbolag med stora bolag som Tex Coca cola . Varför ska värdet på dessa bolag minska bara för att buffett halkar av ?
  Buffet kanske lever i 20 år till vem vet ?
  Han lär då ha lite annan sjukvård att ta till mot oss övriga !
  Av den anledningen är jag redan Berkshire hathaway ägare .
  http://en.wikipedia.org/wiki/Berkshire_Hathaway

  Mvh / Fabrikörn

  SvaraRadera
 3. Hej Fabrikörn,
  du missförstod mig. Jag talade inte om värde alls, utan om det oundvikliga fallet av Berkshires aktie när Buffett avlider. Ungefär som när apple föll bara för att Steve Jobs var sjuk.
  Sedan är det ju inte bara företagen i Berkshire som är viktigt utan även vem som sköter framtida investeringar, kan han/hon nå upp till Buffetts nivå? Berkshire blir mindre värt om han dör, men inte så mycket som marknaden kommer tycka. Köpläge alltså.
  Len

  SvaraRadera