måndag 28 mars 2011

Swedbanks aktier


Precis som för något år sedan, dvs innan marknaden mycket senfärdigt började inse att det skulle bli utdelning handlas idag efter avskiljningen av utdelningen A-aktien högre än preferensaktien.

Detta är som jag skrivit tidigare fel för alla som är långsiktiga ägare. Även om det är mycket troligt att A-aktien kommer att ge 4,80 i utdelning för 2011 så är det inte säkert. Den som äger A-aktien bör utnyttja tillfällen som dessa till att byta till preferensaktien (möjligt undantag är om man har superlånet hos Avanza där man inte kvalificerar sig med preferensaktien).

6 kommentarer:

 1. Hade varit snällt om någon mer insatt kan förklara skillnaderna på A-aktien och pref-aktien för en nybörjare som mig? De flesta andra bolag har ju A och B aktier.
  De verkar ju följas åt ganska bra, varför är då pref aktien bättre ur ett långsiktigt perspektiv?

  SvaraRadera
 2. Ditt tidigare inlägg förklarade rätt bra.
  Rekommenderas det fortfarande att byta trots att det bara skiljer 0.1kr mellan aktierna i nuläget?

  SvaraRadera
 3. Även om det är troligt att utdelningen blir detsamma oavsett aktieslag så borde, precis som du säger, det finnas en mindre riskpremie för pref.aktierna. Dock marginell. I det här läget borde b-aktien handlas ner eller pref. upp, allt annat lika.

  Själv har jag b-aktier då det vid tidpunkten som jag köpte var relativt "stort" gap mellan pref. och b. Jo, jag undrar, finns det någon tanke att omvandla pref. till b? Vet du isf när?

  Mvh Johan

  SvaraRadera
 4. Hej Lou,
  borde man byta till pref aktien nu, eller efter utdelningen? Kommer aktien att valla med 4.8kr utdelningsdagen? I så fall kanske bättre att vänta. Jag gjorde misstaget att köpa på mig den 28 när det fallit men vet nu inte om jag borde sälja och köpa senare.
  tacksam för hjälp

  SvaraRadera
 5. Johan: se Swedbanks i.r. För full info, man kan göra det för hela sitt innehav vid två tillfällen per år, men nästan ingen gör det. Det är dessutom dumt.

  SvaraRadera
 6. Anonym: trada inte utan var långsiktig, det tjänar du på. Swedbank är en bra aktie att äga för framtiden.

  SvaraRadera