onsdag 2 mars 2011

Apple does it again


En produkt gör inget företag, men det säger mycket om ett företag som kan lansera en produkt som är ljusår före konkurrensen gång på gång. Jag tänker förstås på kvällens presentation av iPad 2 av Maestro själv, Steve Jobs. Den som inte inser Apples överlägsenhet i bra precis allting de tar sig för har förmodligen ganska djupt rotade fördomar mot företaget. Jag äger ingen iPhone, men efter att jag för några månader sedan köpte en iPad öppnades som jag skrivit om tidigare mina ögon mycket snabbt. Så länge Apple presterar ens i närheten av vad man gör idag kommer vinsten att fortsätta att explodera.

Jag ökade i kväll mitt innehav med 50 %.20 kommentarer:

 1. http://en.wikipedia.org/wiki/Confirmation_bias

  Allt som du ser, tolkar du till Apples fördel. Kan det inte vara så att lanseringen av ipad2 är inprisad och därmed kan leda till kurs som sjunker?

  "Den som inte inser Apples överlägsenhet i bra precis allting de tar sig för har förmodligen ganska djupt rotade fördomar mot företaget." Citatet bekräftar min tes kring din tendentiösa hållning.

  "Så länge Apple presterar ens i närheten av vad man gör idag kommer vinsten att fortsätta att explodera." Problemet har du där. "Så länge" säger du och när det gäller teknikbolag är inget säkert. Applehypen är stor i dag, om tio år, förmodligen mindre så. Att utgå från att framgångarna kommer att fortsätta för all framtid i en snabbt föränderlig bransch, är att bedra sig själv, men lev gärna kvar i din bubbla, lura bara inte andra sparare med dig ner i fördärvet.

  SvaraRadera
 2. Anonym, Lou har redan tidigare redogjort för varför han tror att Apple kommer dra ifrån ännu mer, under en överskådlig tid.

  Och dessutom, tycker du han har lurat sina läsare till dumma investeringar innan? Är det inte så att nästan alla Lous tips har blivit succéer?

  Det är sådana fegisar som du, som aldrig kommer någonvart, för att du fokuserar för mycket på fel saker.

  Kamma dig och och kom sedan tillbaka med lite egna tips istället!

  SvaraRadera
 3. Anonym:

  Och förmodligen samma anonym som lägger samma typ av inlägg hela tiden. Om du inte tror på Apple som investering så fine. Men det vore intressant om du kunde vara lite mer precis i dina dubier än "apple är hajpat och det kommer inte att hålla". Hur ser ditt scenario ut som du baserar din "analys" på. Vi som är positiva har raddat upp massor av fakta, relativt konservativa antaganden och potentiella risker här i kommentarerna men jag har inte sett så mycket konkret från dig?

  SvaraRadera
 4. Intressant. Det känns på något sätt som en bekräftelse av confirmation bias, när kritiska inlägg möts med personangrepp och vilda protester.

  Jag citerar lite löst ur wikipedia-artikeln:

  # 2 Related effects

  * 2.1 Polarization of opinion

  Ja, väldigt svart/vitt här.

  * 2.2 Persistence of discredited beliefs

  Kanske inte bloggens ägare, men vissa av kommentarerna kan definivit räknas till denna kategori.

  * 2.3 Preference for early information

  Återstår att se.

  * 2.4 Illusory association between events

  Återstår att se.

  Nåja, förutom när bloggen domineras av Appleinlägg, så är det rätt intressant ibland.

  SvaraRadera
 5. Jag håller med anonym ovan, min tes bekräftas bara ytterligare för varje påhopp. Varför inte ta en konstruktiv diskussion i stället?

  "Men det vore intressant om du kunde vara lite mer precis i dina dubier än "apple är hajpat och det kommer inte att hålla". Hur ser ditt scenario ut som du baserar din "analys" på. Vi som är positiva har raddat upp massor av fakta, relativt konservativa antaganden och potentiella risker här i kommentarerna men jag har inte sett så mycket konkret från dig? "

  Det är ganska enkelt: Apple är ett teknikföretag och deras framgångar brukar alltid av ett eller annat skäl att ta slut någon gång. Jag har inget scenario för Apple just därför att jag inte har någon aning om vare sig marknadsposition, lönsamhet eller liknande om tio år. Konservativa antaganden, då menar du årliga tillväxten på 50 % ? För övrigt har inte jag bevisbördan när jag kritiserar en investering. När någon presenterar ett case, särskilt ett teknikbolag, då torde den personen ha bevisbördan.

  "Det är sådana fegisar som du, som aldrig kommer någonvart, för att du fokuserar för mycket på fel saker.

  Kamma dig och och kom sedan tillbaka med lite egna tips istället! "

  Fegis, bara för att jag ser riskerna med Apple och vill belysa dem? Vad ska jag fokusera på? Ska jag glömma att Apple är ett teknikföretag och att teknikföretag förr eller senare stöter på patrull?

  Vidare tycker jag det är märkligt att en fundamental investerare motiverar sitt köp med att en ny produkt lanseras. Varför är det inte inprisat i kursen? Ska du öka ditt innehav med 30 % när iPhone 5 lanseras, Lou?

  SvaraRadera
 6. Vilket satans gnäll på Lou varje dag av samma personer, jag har följt Lou i två år och han får mer eller mindre alltid rätt. Vad är det för fel? Att han har vågat tro på Sweddan? Att han har självförtroende?? Jag köpte S på 35 kr på hans tips och Har över 100 % på Diam. Nu köper jag Apple,tror det kommer gå utmärkt.

  SvaraRadera
 7. Att folk som alltid måste hävda sin åsikt bara för att de har en annan fattar jag mig inte på, fattar inte hur du orkar sitta och skriva som den första anonyma kommentatorn gör, vilken jävla ton du använder när du skriver! lider du på någe vis eller? passar inte sidan så byt då för fan eller kommentera på ett civiliserat sätt och med något gediget argument och inget jävla, vet inte vad!
  Fy fan va idioter de finns säger jag bara!

  SvaraRadera
 8. Mitt inlägget är enbart riktat mot den fösta kommentatorn inte dig "Spartacus" även om tolkningen blev lite så, ej riktat åt dig alltså.

  SvaraRadera
 9. Spartacus, givetvis kan det gå utmärkt, men det verkar som att de flesta här inte riktigt greppat alla risker som finns med teknikbolag och allt som händer, tolkas till Apples fördel, ser du inget problem med ett sådant förfarande? Det verkar emellertid som ingen kan kommentara mitt inlägg i sak, i stället säger man saker som att det var ett "jävla gnäll".

  Vad var negativt i min ton? Jag försökte komma med frågor kring en investering och jag trodde att syftet med detta kommentatorsfält var just att man ska kunna diskutera. Om Lou ensidigt vill mässa sina förslag utan diskussion eller "kritik", då kan han stänga av möjligheten att kommentera.

  SvaraRadera
 10. Lou . Skulle jag köpa aktier i Apple så skulle jag få göra det på 100 % av vad du skrivit . Jag har inte tid att bilda mig en egen uppfattning här och ( ärligt inte lust heller ) . Tror du inte det kan vara klokt att köpa vägarna lastbilarna måste köra på ?
  Liknelse
  (Oavsett om det är volvo eller scania som säljer mest rullar de ju på vägarna ). Jag menar varför inte då köpa aktier i teleoperatörerna tex Telia tele2? om du förstår hur jag menar .


  Mvh / Fabrikörn

  SvaraRadera
 11. Jag tror att en eller annan av läsarna av den här bloggen borde skaffa sig en hobby. Och kanske försöka hitta en blogg som de tycker lite bättre om att läsa.

  SvaraRadera
 12. Jag tycker iaf du gör ett grymt jobb och kommer vara kvar så länge du skriver.

  Så hoppas du inte syftar på mig :)

  SvaraRadera
 13. Varför man bör köpa Apples aktie AAPL
  När Steve Jobs fick frågan om vad de skall göra med deras enorma kassa på nästan 60 miljarder dollar så svarade han "Apple must think big". Med det antar jag att han menar att Apple skall försöka vinna mark på marknader där de ännu inte är aktiva. Det går inte längre att lägga Apple enbart i facket teknikbolag som anonym skriver. För var dag som går blir mer och mer verksamma inom så många andra marknader.

  Nya marknader Apple har nära till
  Efter Apples succé med iOS som de använder i iPhone och iPad så har de skapat en plattform för att enkelt kunna ta sig in och erövra andra marknader. Närmast till hands ligger nog dessa:

  • TV-marknaden
  Det är ett väldigt litet steg för Apple att nu ta sig in på TV-marknaden. Jag kan inte tänka mig att det kommer vara annorlunda på TV-marknaden än det är idag på Smartphone-marknaden om några år. Antingen så vill man ha en Android-TV, iOS-TV och eventuellt har Microsoft skapat någon Win-TV. Man struntar i om det är Sony, LG, Samsung eller vad det nu kan vara. TVn skall vara intelligent, och det är i dagsläget de tre företagen jag nämner ovan som är bra på. Med den kunskapen kan de sen skapa sina ekosystem och alla kommer de antagligen tjäna sjukt bra med pengar, alltså inte bara Apple. Men Apple är det av de företagen som i dagsläget är det som jag tycker är bäst positionerat.
  Sen skall man ju inte sticka under stolen med att skall du köpa en TV som kommer vara en central möbel i ditt hem så vill du antagligen att den skall vara snygg och det vet vi alla att är det något företag som kan design så är det Apple.
  På det så har de även redan hunnit låsa in en massa i sitt ekosystem som har investerat en massa pengar i deras olika appar vilket gör att de som redan har en iPod, iPhone, iPad eller Mac hellre väljer att lägga sina pengar på en iTV än en Android TV. På samma sätt kommer de som redan har en Android telefon eller en Android tablet hellre att lägga sina pengar på en Android TV än på en vanlig Samsung TV med något integrerat Samsung OS i sig. Jag spår alltså vinnare till Apple, Google och eventuellt också Microsoft om de vaknar till lite.

  • TV-spelsmarknaden
  App Store är fyllt med spel och det är lättare än någonsin att snabbt, billigt och enkelt ladda ner ett nytt spel till din iPhone, iPod Touch eller iPad. Det är i så det är i dagsläget men tänk dig att du även kan ladda ner spelen via App Store till din TV och du styr spelen via din iPhone4 med det inbyggda gyrot. Gyro är en ny nivå av precisionsstyrning som känner av exakt hur telefonen rör sig, fungerar ungefär på samma sätt som PS3-kontrollen.
  Läs en notis idag om vilka Nintendo fightas emot numera:
  http://www.cnbc.com/id/41894038?__source=yahoo%7Cheadline%7Cquote%7Ctext%7C&par=yahoo

  Annonsmarknaden
  • Apple lanserade i somras iAD som är deras plattform för mobil annonsering via iOS. Tekniken bakom iAD kom de över genom köpet av företaget Quattro Wireless i januari 2010. iAD skall kunna ge platsspecifika annonser med hjälp av enheternas inbyggda gps:er.
  Steve Jobs tror sig i och med iAD kunna äga 48 procent av den totala annonsmarknaden för mobila enheter under andra kvartalet 2011. Personligen tror jag det är lite i överkant då det antagligen kommer finnas ganska mycket fler Android-enheter då än iOS-enheter.
  Det där är lite att fundera på tillsammans med Apple. Att tillägga är att jag även har aktier i Google då jag tror att båda dessa företag har positionerat sig så sjukt bra att det helt enkelt finns två stycken vinnare. Kolla er runt på bussen eller i tunnelbanan imorgon och kolla hur 50 % av de runt er numera konsumerar media, och tänk sen på att nästan all den kommunikationen sker med hjälp av två väldigt stora företag.

  /JensW

  SvaraRadera
 14. Anonym: (Skriv gärna ett Nick så vi vet att det är du som står för underhållningen)

  Är du på riktigt mannen? Du läser en blogg som skriver positivt om en aktie/bolag och där det i kommentarer och i inläggen skrivs meter av text som motiverar varför man kommit fram till den synpunkten. Du gör det klart att du tycker precis tvärtom och när folk tycker att det kan vara trevligt med en motivering till din ståndpunkt så menar du att bevisbördan för caset ligger på alla oss andra?

  Om din ståndpunkt helt är baserad på känslor och inget annat så hade det räckt att skriva att du inte gillar Apple som bolag eller produkterna. Allt annat är slöseri med din och våran tid.

  Och vad är det som är så åt skogen med att tro på 50% omsättningstillväxt i ett bolag om det är i den häraden som tillväxten har legat i ett antal kvartal?

  Det kan visa sig att tillväxten börjar plana ut såsmåningom (det förväntar jag mig tom) men det innebär inte att aktien för den skull kommer att totalkrasha eller att det är en dålig investering *idag*... Och det är trots allt *idag* vi pratar om. Inte om 10 år.

  SvaraRadera
 15. Jag verkar vara ensam om att se riskerna med att köpa ett teknikbolag. Det skulle vara intressant om Lou i ett blogginlägg kunde skriva om riskerna med att köpa teknikbolag och då i synnerhet riskerna kopplade till Apple. Att ensidigt tolka allt positivt, utan att se på risker, gör ingen klokare.

  Det är snarare ni som bygger er spekulation på känslor, då många av er ser allt i rosa nyanser. Jag försöker se till Apples karaktär och de risker som alltid finns i teknikbolag. Kan någon av er förstå min poäng med att det finns oerhört stora risker hos teknikbolagen?

  Jag har inte sagt att aktien kommer att totalkrasha, den kan mycket väl stiga, men jag saknar fortfarande insikt kring riskerna.

  För övrigt uppskattar jag det konstruktiva inlägget från JensW. Men Jens, det skulle vara intressant att höra dina reflektioner kring risken med teknikbolag som hela tiden måste vara innovativa för att inte halka efter. Jag förstår att du vill göra gällande att Apple inte är ett teknikbolag, men tänk på att mobilerna, surfplattorna och allt vad det är fortfarande tillhör teknikbolaget Apple och dessa varor är trend- såväl som modekänsliga. Dessa produkter utgör en substantiell del av företagets vinster.

  SvaraRadera
 16. Självklart kanske det är en större risk med teknikbolag. Jag tror däremot att Apple har gjort något unikt nu med uppbyggande av sitt ekosystem vilket gör att man nästan blir tvungen att köpa deras prylar.
  För att göra det lite enkelt. Prata med någon som har en iPhone och kolla vad de planerar att köpa som nästa mobil. Jag lovar dig att 95 % av de du frågar har ingen tanke på att skaffa något annat än just en iPhone igen. Anledningen till det är inte att iPhonen är världens bästa mobil, utan det är att de redan har en mängd program, musik mm. som hänger ihop med den. Android är inte där riktigt ännu, men samma sak kommer antagligen gälla deras produkter. Skillnaden där är bara att du kan hoppa mellan Sony och LG vilket gör de teknikbolagen till just rena teknikbolag. Det är här Apple verkligen har lyckats och tänkt till och jag tror att deras ekosystem på det sättet kommer att skapa ringar på vattnet med deras andra produkter de kommer ut med. Är du redan inne i det så skall det krävas ganska mycket för att du skall välja att hoppa över till något annat.

  SvaraRadera
 17. "Anonym" (första): problemet är att du inte tillför något! Lou har enl etiketterna skrivit 55 inlägg om Swedbank. Hur många har du läst? Ett? Där finns hursom grundlig motivering till varför han trodde och ännu tror på S. Han har fått rätt om absolut allt om S ända till idag. (avtagande kreditförluster i Baltikum, att de skuld börja få positiva kreditförluster pga tidigare reserveringar, prefaktien, utdelning i år osv osv) han är påläst medan du bara verkar tycka att allt som är riskfyllt är skitplaceringar.

  Vart vill du komma ang Apple? Att alla tekniktnga ftg alltid ska undvikas? Han har skrivit 9 inlägg om Apple på kort tid, har du läst dom? Han är dessutom inte precxis ensam om att tro på den aktien,. Sist men inte minst tycker jag Lou hela tiden skriver om riskerna och vad som krävs för att hans tips ska slå in, tex högkonjunktur, men visst är han optimist det ska man nog vara för att lyckas med aktier

  SvaraRadera
 18. Anonym, du nämner hela tiden "riskerna med att köpa ett teknikbolag".
  Kan du inte redogöra för oss, några konkreta risker med att köpa Apple?

  SvaraRadera
 19. Pengar-eller-livet4 mars 2011 22:42

  Läs min nyinlagda kommentar om Apple kontra teleoperatörerna (läs här Telia) i kommentarerna till Lou's inlägg "The year of the tiger".

  Lite nya tänkbara intäktskällor till Apple!?

  SvaraRadera
 20. Jens: Även ekosystem som kan tyckas vara ointrängliga, håller inte för evigt i en föränderlig värld. Många säger iphone just nu, ja, men det är inte lika säkert att Apples produkter kommer att vara lika hypeade om tio år. Det finns ingen lojalitet bland konsumenterna, utan de stannar med Apple tills någon är mer innovativ och kommer med något ännu häftigare. Det kan tyckas svårt att tro, men så brukar det bli. Nokia såg ut att vara den dominerande spelaren innan iphone t ex.

  Sparta: Att han fått rätt innebär inte att analysen var korrekt och uttalanden som att konkursrisken var 10 % är inget som ökar bilden av att blogginnehavaren skulle vara något sorts orakel.

  Jag kräver en ärligare och mer insiktsfull analys och gärna mindre confirmation bias. Att se lanseringen av ipad 2 som ett skäl att öka sitt innehav, tyder på ett osunt resonemang.

  Alex: konkreta risker är att man halkar efter i innovation, att andra spelare gör något häftigare, att marknadsandelarna eroderas och att tillväxttakten går ner substantiellt.

  SvaraRadera