tisdag 22 mars 2011

Cut your losses


Att det var ett misstag av mig för drygt fem år sedan att köpa PA Resources har jag berättat om tidigare. Jag gjorde det av ett av de sämsta skäl som finns, närmligen att jag trodde på ledningens försäkringar om vilken fantastisk produktion man snart skulle uppnå. Det är ju inget fel i sig att lita på människor, men de måste ju först visa att de är att lita på.

För ung. tre år sedan började jag tveka om "Pare" och sålde sedan bit för bit och försökte se det hela som en nyttig lärdom precis som tidigare köp av div andra aktier på för höga nivåer hade lärt mig en oerhört mycket om inköpsprisets betydelse. Dessutom var jag lite nöjd med mig själv att jag upptäckte hålen i ledningens redogörelser tidigare än de flesta.

Dessvärre kunde jag inte riktigt släppa att jag trodde att jag hade förlorat en hel del på Pare. Det var många köp på många olika nivåer (bara en sån sak...) och nästan lika många försäljningar och jag inbillade mig att jag hade förlorat en rejäl slant. Ju mer jag tänkte på det desto mer trodde jag att jag hade förlorat. Misstag nr 2 var förstås att gräma sig överhuvudtaget när man har lärt sig nåt av förlusten, men misstag nr 3 var att inte räkna ut det och sluta fundera över det.

När jag till sist räknade ihop allting inkl. warrantaffärer (som däremot gått mycket bra ironiskt nog) visade det sig att jag hade förlorat den furstliga summan 13 000 kr totalt. Kanske kan man säga att det ibland lönar sig mer att förlora pengar än att vinna. I alla fall på lång sikt.

3 kommentarer:

 1. Tur man aldrig lydde alla dessa kasta skit på Lundin petroleum och Tanganyika oil analyser köp pare rekar som härjat på di s Börssnack !
  Har ägt aktier i Lundin Petroleum från start och i början på 2002 gick jag ned på banken SHB med en fin i hopsparad summa och skulle öka i Lundin . Jag var då ingen vidare erfaren aktiesparare utan kunde lätt luras till att köpa fonder i stället för 80 % av kapitalet . :( :( :(
  Detta kom att göra att jag i dag är miste om
  300 000 kr ! :(
  Ja dessa fonder !
  Har även jag köpt några pare och blivit av med mindre summa pengar ungefär i samtid med dig tror jag Lou . Lärpengar !

  Mvh / Fabrikörn .

  SvaraRadera
 2. Man lär så länge man lever. Faktum är ju att Pare gick hyfsat bra ett tag, hade jag bara varit med från början, dvs köpt när aktien var lågt värderad i förhållande till möjligheterna hade jag förstås tjänat väldigt mycket. När jag hoppade på hade tåget redan gått.

  Även om den steg ytterligare under året som följde så var det en mycket skakig resa eftersom det blev allt fler frågor om deras kapacitet att verkligen stabilt öka vinsterna.

  SvaraRadera
 3. PARE "refinansierade" sina lån idag och tog ett obligationslån på 1 miljard SEK och 10% ränta. Pengarna skall man använda till "allmänna koncern-ändamål". Skall vi gissa att ett andämål är att betala andra lån? Känns betryggande.

  Förlorade själv tusenlappar i PARE på att jag trodde på prognoserna men kom ur hyfsat i alla fall. Samma tur hade jag inte i PVE (som också målade upp en framtid som visade sig var en chimär) där jag sitter med ett ordentligt potentiellt förlustavdrag.

  Jag äger även haussade Enquest sedan några månader och alla har undrat varför den inte alls korrelerat med oljepriset trots att det är låg risk med bra produktionstillväxt och ett skuldfritt bolag. Igår kom nyheten som ingen (utom de stora aktörerna som sålt) verkar ha haft koll på. Brittiska staten ökar skatten för oljebolag med 60% från och med *idag* (!). Aktien dök 15% direkt och fortsätter väl ner idag...

  Det är verkligen ingen dans på rosor att vara aktiesparare.

  SvaraRadera