tisdag 29 mars 2011

"H&M:s vinst kommer att sjunka"


Våra vänner de professionella analytikerna har bestämt att H&M inte kommer att öka sin vinst under 2011. När detta hade etablerats har de nu satt sina riktkurser och rekommendationer utefter detta. Det är bara ett problem med det- de har fel. Om ingenting mycket exceptionellt händer detta år, typ ny finansiell härdsmälta, så kommer H&M:s vinst att stiga och förmodligen ungefär som 2010.

Det är intressant att så många törs sätta säljrekommendation på en aktie som handlas klart lägre än för ett år sedan trots 30 % vinstökning, 19 % högre utdelning och fortsatt aggressiv och mycket lönsam expansion.

Förevändningen är som vanligt bruttomarginalen. Den är idag otroligt hög, över 60 %, men trots att dagens värdering absolut inte avspeglar så hög marginal och vinstökning så kan man använda oron för detta för att skriva ned H&M gång på gång som om företaget inte skulle förbli en vinstmaskin med lite lägre marginal och högre vinst. För det finns väl ingen som inte tror att H&M:s vinst i framtiden kommer att vara långt högre än idag?

3 kommentarer:

 1. Analytikerna lyckades verkligen bra med att skriva ner H&M efter förra rapporten. Men man borde egentligen vara tacksam, man får inte många chanser att plocka upp aktien för 200 spänn.

  Borde inte en ökad utdelning vara ett tecken på att bolagets ledning tror på en högre vinst? Tror inte att de hade ökat utdelningen med 19% om vinsten hade minskat.

  /Stefan

  SvaraRadera
 2. HM sysslar inte med barnarbete29 mars 2011 11:44

  Jag blev så förbannad nyss, lyssnade på Ring P1 och en tjej (sista samtalet idag, tis 29 mars, rekommenderas en lyssning, finns att höra på P1s hemsida, http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1120) som påstod en bit in i samtalet att HM sysslar med barnarbete. Dåligt av Tengby att inte ifrågasätta det heller, det lät precis som om det var en vedertagen sanning. Kan inte du Lou som är insatt och bra på att argumentera ringa in imorgon och klargöra hur det ligger till? Eller hjälpa mig att lägga fram något förnuftigt. Som ägare tycker jag vi har ett ansvar att kommunicera sanningen till svenska folket.

  SvaraRadera
 3. Lou

  hur kommer du fram till riktkursen på 400Sek när det gäller H&M?

  Mvh

  SvaraRadera