onsdag 30 mars 2011

Mjukvaran, inte hårdvaran


Det finns nu alltfler påstådda konkurrenter till iPad på väg ut på marknaden, i alla fall om man ska tro deras tillverkare. Väldigt många av dem verkar dock göra ett strategiskt felaktigt val- de satsar på bättre prestanda än iPad. Bättre hårddisk, snabbare grafik, bättre kompatibilitet o.s.v.

Om detta vore vägen till framgång vore inte Apple världens näst högst värderade företag idag. Istället ligger hemligheten i användarupplevelsen. Precis så enkelt är det. Apples användare accepterar begränsad kompatibilitet och färre funktioner mot att allt är mycket trevligt och intuitivt att använda och allt är väldigt enkelt- det tar några sekunder att köpa en app, bok eller tidning och allesammans är de konstruerade för iPadens (iPhonens) användargränssnitt.

Eftersom det naturligtvis inte finns en obegränsad marknad för denna produkt (även om det känns så när man använder den) kommer de flesta av dem att slås ut. Visst, någon kommer säkert att lyckas ta segmentet för mindre skärmar, men det är som i Sun Tzus Krigets konst: Varje slag är avgjort redan innan det har utkämpats.

Detta krig har Apple redan vunnit.

7 kommentarer:

 1. Eftersom detta slaget inte är avgjort på länge så kan man inte säga på förhand vem och vad som kommer vinna. Allt ändras.

  Som det ser ut idag finns det bara två seriösa spelare på plank marknaden. Apple och google, båda två kommer finnas vid sidan av varandra. I framtiden kommer Google plankorna däremot ha en större marknadsandel än apple precis som på mobil sidan.

  SvaraRadera
 2. Varför det? Skulle du välja någon av konkurrenterna istället för iPad2? Frågan förutsätter förstås att du har provat de olika alternativen.

  Glöm inte att mobiltelefoner med roliga funktioner hade funnits länge innan iPhone kom, de revolutionerade visserligen produkten, men de kom in sent. Vad gäller plattorna är det en produkt som Apple i princip har skapat, i varje fall om man räknar produkter som säljer någonting. Detta försprång kommer man inte att kunna hämta in så länge Apple forsätter att vidareutveckla i denna takt och det finns ingenting som tyder på att de skulle dra ned på takten.

  SvaraRadera
 3. Det finns en stor skillnad när det gäller android vs iOS när det gäller plattor jämfört med telefoner. När operatörerna i stor utsträckning i princip ger bort Android-telefoner (med låsning) så säljs plattorna i mycket större utsträckning från vanliga elektronikkedjor och utan subventioner. Dynamiken är helt annorlunda eftersom Apple i denna marknad är den som har alla förutsättningar att vara prispressare. Vilket ju har visat sig så här långt. Dvs tillverkare av Android-plattor kommer att vara tvungna att acceptera *ännu* tunnare marginaler än på telefonerna för att kunna konkurrera... Historien upprepar sig: Apple tjänar pengarna även här.

  SvaraRadera
 4. Håller med om att iphone har "revolutionerat" telefon marknaden och att ipad verkar vara en frän och cool pryl. Men det känns som att man måste besitta en hel del kunskap, eller jag skulle vilja säga att det snarare känns helt omöjligt att spå i vidare man kan räkna bort google eller inte, och speciellt inte så lättvindigt som du gör. Google har precis som apple i princip ~världens mest kompetenta personal(stort antagande) och jag skulle även vilja påstå att google i alla fall har likvärdig, eller kanske tom större potential än apple har i allt de tar för sig(även detta är ett stort antagande/gissning).
  Google är som jag har nämnt ovan ett företag med otroligt stor kapacitet och själv kan jag inte se hur google inte ska vara ipad och apple tätt baki hasorna i framtiden. Sedan ska man komma ihåg och detta vet jag har nämnts förut i denna blogg, att i teknikens värld så går allting mycket fortare än vad man anar och ett världsledande företag och produkt kan snabbt vara passé.
  Ville även sätta en liten disclaimer innan jag blir totalsågad. Jag har inte kött på benen att ge mig in i någon diskussion och det är inte mitt syfte heller. Jag vill mest ha svar på hur man så enkelt kan räkna bort ett företag som google i en marknad som är väldigt svår att förstå.
  /Hälsningar, Ken

  SvaraRadera
 5. Ken: Det är inte mellan Google och Apple det står som jag ser på det, utan mellan Apple och de andra hårdvaruleverantörerna. Android Honeycomb är enligt kritikerna långt ifrån Apples iOS och det finns enligt uppgift 17 appar som anpassats till AHC jämfört med minst 60 000 iPad-appar och ytterligare 300 000 iPhone-appar som kan köras med iPad.

  Detta är ett ointagligt försprång.

  SvaraRadera
 6. Mera dåliga nyheter. Eller bra om man vill passa på att köpa in sig i AAPL på ännu lägre nivåer:

  http://www.appleinsider.com/articles/11/04/05/nasdaq_to_diminish_apples_share_of_index_in_rebalance.html

  AAPL kommer att tappa vikt till nästan hälften av nuvarande vikt i NASDAQ-100. Jag har egentligen för dålig kunskap för att bedömma effekter men sunt förnuft säger att om AAPL är tung i olika indexfonder (som ombalanserar direkt) och dessutom ägs av i princip alla Hedgefonder under solen så kommer den att ta en ordentlig smäll. 5-10%? För de som ännu sitter på staketet så är det förmodligen ett bra tillfälle...

  SvaraRadera
 7. Tror inte det är dåliga nyheter, om den faller pga (eller snarare tack vare...) så har det ju ingen fundamental grund, köpläge Mao. Dock tror jag inte på nåt större fall eftersom indexfonder inte brukar göra så stor skillnad, framförallt på jätteföretag, men vi får se.

  SvaraRadera