torsdag 4 maj 2017

LeoVegas otroliga tillväxt


LeoVegas, min favorit bland spelbolagen (operatörerna) rapporterade sitt första kvartal igår och sammanfattningsvis efter att ha läst allt material och lyssnat på analytikerkonferensen kan jag bara konstatera att precis allting går LEO:s väg (här finns presentationen). 

Spelöverskottet är +79% på ett år, tillväxten 49% varav 46 % organiskt och spelarnas insättningar är upp med nätta 86 %. Otroliga siffror rakt igenom, knappt ett moln på himlen just nu och därtill en för två veckor sedan kommunicerad oväntad men välkommen utdelning. Utdelningen i sig gjorde förstås att sannolikheten för en mycket fin rapport var hög, men framförallt kommunicerar den ju att nu kan man växa på egen hand. Detta är kanske det mest positiva beskedet från bolaget just nu. 

Det är egentligen inte så mycket mer att säga. De redogör dessutom pedagogiskt hur den svenska regleringen kommer att hanteras, att den till bara ung. hälften kommer att påverka resultatet för deras stora svenska verksamhet. 

Naturligtvis är detta till viss del i egen sak, men jag tror inte att det saknar grund i verkligheten.
Viktigt är ju också att tänka på att LeoVegas uttalade affärsidé är att gå in i reglerade marknader och i marknader som snart ska regleras och utnyttja de fördelar detta ger väletablerade bolag i marknadsföring, hålla borta uppstickare osv. Dock är dessa ännu bara 26 % av totalen även om det ökar stadigt. 

Överhuvudtaget tror jag att om LEO bara fortsätter ett par tre kvartal till med i varje fall liknande siffror så kommer marknaden att ge dem ett betydligt högre PE, på en högre vinst dessutom. Vi kan naturligtvis inte utgå idag från att detta kommer att ske, men det är svårt att se någonting idag som tyder på att tillväxten skulle mattas i någon större grad i närtid. Ledningen utstrålar dessutom optimism när man lyssnar på dem.

Jag tror överlag att man heller inte ska underskatta möjligheterna att dessa mindre bolag, som LEO och Cherry, kommer att bli de nya vinnarna och ta över från de stora drakarna, även Svenska Spel (om de kommer att finnas kvar som nu efter regleringen) på sikt. Jag kommer i varje fall att sitta kvar med mina nuvarande spelrelaterade innehav i (i storleksordning) CTM, LEO, EVO och Cherry.2 kommentarer:

 1. Har du lust så ser jag fram emot ett inlägg kring din processbeskrivning vid uppsökande av case och hur den har förändrats nu när du fått mer tid.
  Tack för en nyanserad blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, ska fundera på vad jag kan skriva.

   Radera