måndag 22 maj 2017

A passage to Kopparberg


I morgon är det dags för Kopparbergs stämma som jag förstås kommer att besöka, kanske lika mycket för själva stämman som för att besöka bryggeriet. Det ska bli intressant att få träffa ledningen förstås och överhuvudtaget bilda mig en uppfattning på plats om företaget. Efter besöket på LEO:s stämma i förra veckan som resulterade i en ökning av innehavet ska det bli spännande att se vad morgondagens intryck leder till för min del.

Kopparbergs rapporterar också sin Q1:a i morgon och fokus är som alltid på vad man säger om försäljningsutvecklingen i volym rensat för valutan. Som jag skrev om efter Q4:an blir de naturligt svaga vinterkvartalen långt mer drabbade av det intäktsbortfall i kronor som kommer av att valutan ett år tidigare var starkare än idag. Detta för att ett antal kostnadsposter är konstanta över året (avskrivningar t.ex.). Förlusten på lägre pund mellan 2015 och 2016 blev 50 miljoner kronor fick vi veta i årsredovisningen.Om man jämför valutan mellan det då rapporterade kvartalet (mot året innan) och Q1 så har skillnaden mot året innan minskat vilket är positivt förstås men den låga försäljningen Q1 för också med sig att resultatet troligen blir rätt svagt. 


Räddningen finns dock runt hörnet. Pundfallet avstannat och pundet har nu stigit en del. Om nuvarande kurs på 11,30-11,50 håller sig i år så kommer skillnaden mot 2016 att utjämnas och vi kan om försäljningsökningen från senaste kvartalet håller i sig se t.o.m. vinstökningar längre fram i år. Marknaden räknar inte med detta idag tror jag.

2 kommentarer: