måndag 8 maj 2017

Kommer Fingerprint att finnas kvar på sikt?



“How did you go bankrupt?” Bill asked.
“Two ways,” Mike said. “Gradually and then suddenly.”

Ernest Hemingway, The Sun also Rises


Ett amerikanskt finansiellt talesätt går: "Profit is an opinion, cashflow is a fact!" Det beskriver skillnaden utmärkt mellan vad som är rapporterad vinst, vilken kan påverkas med massor av godtyckliga parametrar som avskrivningar, bortskrivningar, reserveringar, omvärderingar osv, medan pengar in/pengar ut är mer handfast och rättvisande, inte minst på sikt.

En stor fördel för mig som investerare har varit att jag har arbetat i flera olika företag och framförallt ett av dessa hade stora problem. Den känns ibland att många analytiker och investerare saknar sån erfarenhet och missar varningssignaler, har övertro till revisorers möjligheter att se vad som pågår osv.


Klicka för större bild.

Vi som har sett problemföretag från insidan som har kämpat månad för månad med dålig försäljning, som dock vissa månader plötsligt och slumpmässigt går bättre, företag med för stora och delvis inkuranta lager och sett hur ledningar avvaktat med nedskrivningar och liknande för att påverka kvartalsresultaten kan bättre se varningstecknen tror jag. Vi har också sett hur dåligt klimatet blir av inre stridigheter mellan dem som varit med länge och tror att man måste återgå till det som fungerade förr och dem som vill modernisera, gå in på nya marknader osv.

Förra veckans rapport från Fingerprint var så svag att det känns efter att ha läst många av kommentarerna efteråt som om många analytiker och journalister inte riktigt kan (eller vill) ta in hur illa det verkligen är. Lite som analytiker och investerare ibland missar åt andra hållet när ett bolag presenterar helt fantastiska siffror. Jag tror som sagt detta kan i vissa fall bero på att de flesta inte har arbetat i företag som har stora problem, som t.ex. H&M och Fingerprint.

Som jag skrivit förr tycker jag att folk har varit väldigt sena att vakna till det som håller på att ske i H&M och alltför många har uppenbarligen inte vaknat än. Vad gäller Fingerprint har de flesta nog vaknat vid det här laget men mycket längre har många inte kommit.




Lagerproblematiken

Precis som är fallet med H&M sitter Fingerprint på mycket stora och ökande lager precis när man inte borde göra det. 

Mot sitt nu jättelika varulager på nästan 1,1 miljarder kronor har man satt upp en "inkuransreserv" på 21 miljoner eller 2 %. Detta är alltså lager bestående av komponenter till smartphones vars modeller på Android-sidan byts ut med några månaders mellanrum. De ska dessutom gå från Fingerprints lager till vidareförädling innan de till sist kommer till slutkunden (mobiltillverkaren). Dessa kunder säger Fingerprint har gjort så felaktiga bedömningar om efterfrågan så de som bekant sitter på mycket stora lager.

Först fick vi i slutet av 2016 veta att kundlagren skulle normaliseras i första kvartalet, sedan att det skulle dra ut i andra kvartalet och nu säger man i slutet av andra kvartalet. Först sade man att man inte hade några problem med det egna lagret. Nu när detta visat sig uppenbarligen inte stämma så säger man att inkuransen inte är något problem att tala om.


Min vilda gissning är att vi snart kommer att få höra att inkuransen nog är ett lite större problem än så. Allt detta går tillbaka på att ledningen så uppenbart inte säger hela sanningen och håller på den så länge det bara går.



Kundfordringarna

Som grädde på moset ökar Fingerprints kundfordringar väldigt snabbt. Till råga på allt är dessa fordringar mot kinesiska kunder vilka som sagt säljer väldigt dåligt just nu. Företag med problem...

Någon som vågar tro att dessa företag kommer att prioritera en leverantör på andra sidan jorden som i realiteten inte kan göra någonting annat än att hota med att inte leverera om de inte får betalt? En leverantör vars varor man inte lyckats sälja.

Uppenbarligen finns det sådan tro i Fingerprints ledning som bara markerat 0,2 % av sina fordringar som osäkra... Två miljoner av över en miljard i fordringar (kund- och övriga). Ofattbart!



Ledningen

VD satte som rubrik på sin kommentar till kvartalsrapporten "Ett svagt men lönsamt första kvartal". Så oerhört vilseledande. Han följde upp med pärlan "För närvarande har vi en utmaning med överlager i värdekedjan och hårdnande konkurrens..." Nettovinsten var 55 miljoner kronor... Hade man tagit en vettig reservering för inkuransen och osäkra fordringar så hade det inte blivit någon vinst alls!

Reserveringar och värderingar av lager och kundfordringar är ingen vetenskap. Företagsledningar är ofta notoriskt sena med att göra tillräckliga reserveringar och bortskrivningar helt enkelt för att de ofta kan vänta och de inte vill göra en redan besviken marknad än mer negativ.

Någon som tror att detta faktum inte spelade in när man valde att inte göra dessa reserveringar? Det är som om marknaden är förälskad i hans lena finlandssvenska och om inte sväljer så i varje fall accepterar dessa och andra absurda påståenden.


Likviditetsproblematiken

Till allt detta kommer den lilla frågan om likviditeten. Den som brukar knäcka företag. Denna fråga tycker jag har fått alldeles för liten uppmärksamhet. 

Vinsten sjönk med 88 % till 54 miljoner kronor, men förändringen av likvida medel var -365 miljoner. Kassan är bara 798 miljoner. Just nu blöder alltså företaget och till råga på allt så ska man betala  938 miljoner för Delta ID-förvärvet snart. Detta säger man i rapporten att man ska ta lån för att finansiera förutom "egna medel".

Med nuvarande burn rate på kassan kommer man inte bara att få låna till detta utan för att hålla igång verksamheten i övriga ganska snart. Det är mycket enkel matematik. Hur sugen marknaden är på att låna ut till någon med negativt kassaflöde, kraftigt fallande försäljning och obefintlig kassa får framtiden utvisa.




Konkurrenssituationen

Konkurrensen är helt uppenbart oerhört hård på Fingerprints huvudmarknad. Det är lika uppenbart att konkurrenterna har tagit en mycket stor del av deras försäljning och vad talar idag för att Fingerprint kommer att kunna vända denna trend? JC och sekten mässar på om att lågkostnadsproducenterna i smartphonesegmentet, som hittills inte har inkluderat några läsare men nu börjar göra det, kommer att välja Fingerprints produkter för att de "vill ha rätt kvalitet". 

Detta är helt okunnigt om hur marknaden för billiga Android-telefoner ser ut sedan flera år! Man måste inte inkludera denna funktion och gör man det måste den kunna monteras in till mycket låg kostnad för att inte sabotera deras rakbladstunna marginaler. De kommer inte att betala för att få det bästa.


Sammanfattning

En investering i Fingerprint idag är en investering i att en ledning som hittills inte lyckats och hittills inte talat sanning kommer att vända skutan på en marknad som dagligen blir bara svårare att verka på. 

Hur marknaden fortfarande kan betala tio miljarder för detta sjunkande skepp säger en hel del om hur det fungerar och är i förlängningen orsaken till att pålästa och kunniga personer kan slå marknaden år efter år. 

Precis som med H&M så tror folk att det blivit billigare(!) i och med att kursen fallit. Det har det inte alls. Fingerprints vinst detta år kommer med all sannolikhet att bli mycket låg om det överhuvudtaget blir någon vinst alls. PE på detta år skulle alltså kunna var oerhört högt just nu.

Vad gäller förhoppningar om nya användningsområden, dvs spekulationerna om att man skulle kunna slå igenom med olika typer av smarta kort, se mitt inlägg från i höstas som lika gärna hade kunnat skrivas idag.

Som jag skrivit tidigare måste man dock vända denna utveckling om man ska ha någon chans att överleva, för att inte tala om att undvika nyemission. Även om man lyckas att stoppa nedgången kan företaget mycket väl komma att handlas i ensiffriga belopp och inte ha någon möjlighet att någonsin betala utdelningar. Sen finns ju förstås som alltid räddningen för aktieägarna i att företaget köps upp, vilket jag inte kan bedöma sannolikheten för, men jag skulle förstås helt oavsett aldrig köpa Fingerprint.


14 kommentarer:

  1. Ska någonting knäcka Fingerprint Cards är det nog likviditeten och ledningen. Med en mer realistisk ribba hade man kunnat göra en fantastisk exit men istället har man blåst upp ambitionerna till en osäljbar nivå och kör nu rätt in i väggen med prispressen från konkurrenter.

    Märket på en fingerprintscanner är inte någonting som marknadsförs till kunderna utan det viktiga är precis som med kameror att den är tillräckligt bra. Fingerprint hade en fantastisk tajming 2015-2016 med att göra ett tekniksprång samtidigt som fingeravtryckssensorer blev hett och lyckades dessutom skala upp produktionen. Men numera har även de bättre budgetvarianterna (t.ex. min Moto G4 plus för 1700 kr) en fullt duglig fingeravtrycksläsare. Fingerprint har säkert teknologi för att vara svårare att lura. Men Androids kräver ändå kod för att att låsa upp simkortet och aktivera fingeravtrycskläsaren när mobilen varit avstängd vilket innebär att marginalvärdet för högre säkerhet är litet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fingerprint har ju egentligen en historia från typ 1983 och har alltså hittills två vinstår bakom sig på 35 år av i övrigt olika stora förluster. Man kan ju tycka att detta borde avskräcka folk men istället vill de bara ha mer.

      Radera
  2. Din Moto G har ju en sensor från FPC...?
    Är själv tung i aktien, med brutal förlust.
    Trodde faktiskt konkurrensen inte skulle komma så här snabbt, och även om den gjorde det så trodde jag smartcarden skulle kommit igång vid det här laget.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Poängen var att budgetmobiler redan har läsare och att konkurrensfördelarna är små. Inte vem som tillverkade den vilket är mer en fråga om uppföljning (vet du vilka som leverar till Moto G5? Förresten?)

      Radera
  3. Det intressanta är att Stefan Persson m familj blundar för verkligheten och köper så klart mer.
    Än mer anmärkningsvärt är att styresle och VD i Fingerprint börjat köpa större poster vilket ledningar bara gör med fundamenta.
    Jag är själv ganska aktiv i fingerprint men definitivt inte pga fundamenta. Tekniskt är det dock mitt överlägset bästa innehav och klår allt annat med sin vålla och klockrena stöd/mostånd. Sover dock aldrig med pappret..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Perssons vill ju uppenbarligen kontrollera bara er och mer av H&M och är man så otroligt rik och ens familjeföretag mer eller mindre så säger det ingenting som jag ser det. Fingerprints ledning har ju ännu väldigt få aktier sett mot vad som är brukligt.

      Radera
  4. Mycket bra skrivet Magnus!

    SvaraRadera
  5. Bra inlägg som alltid. Fråga, har du analyserat Eyeonid? Spännande segment inom IT-säkerhet. Tänker framtida hävstång liknande Catena. Hls Alex

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för det. Nej dessvärre ingen koll alls på dem.

      Radera
  6. Brutalt, men realistiskt! Bra genomgång och jag är glad att följa detta train wreck från sidlinjen.

    Såg du Investeraren/Niklas rwittertråd om vanligast ägda aktierna per kommun? Det var H&M och Fingerprint på topp 3 i i princip varenda håla. Skrämmande! Många måste vara väldigt mycket fattigare idag än tidigare...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samlade förluster på långt mer än 200 miljarder.

      Radera
  7. Tycker tyvärr det finns för få balanserade syner på FPC, de är antingen för positiva eller för negativa. Jag skulle klassa detta inlägg som för negativt, man kan inte stirra sig blint på ett eller två kvartal.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om du kollar bakåt under etiketten "Fingerprint Cards" så hittar du inlägg sedan augusti 2015.

      Radera