onsdag 1 februari 2017

Apples julkvartal


Igår lämnade Apple rapport under buller och bång och det råder nog inga tvivel om att marknaden gillade vad den såg. Iphone-försäljningen ökade igen, Services ångar på och man gav väldigt positiva indikationer för Apple Pay (upp 500 %) och Apple Watch (kan inte tillverkas snabbt nog) samt att den prishöjda iPhone 7 Plus tack vare dubbla optiken säljer oerhört starkt jämfört med vad 6 Plus gjorde, dessvärre mer än vad man hade planerat produktionen för dock. Mac slog alla rekord med hjälp av den nya MacBook Pro.

Det utan tvekan viktigaste budskapet från Apple till marknaden är dock att Apple visar att vinster och omsättning på denna väldigt höga nivå inte var någon engångshändelse när iPhone 6 hade släppts för två år sedan, vilket marknaden började tro alltmer när julkvartalet presenterades förra året med känt resultat för aktien månaderna efteråt (ända ned till 90 dollar i maj).

Marknaden tror nämligen inte att Apple kan prestera på denna nivå och än mindre växa sig större. PE ligger runt 12 och ser man på det i princip alltid mycket starkare fria kassaflödet (27 miljarder mot 18 miljarder i rapporterad vinst nu senast, för övrigt precis tvärtom hur bilden ser ut hos H&M) blir värderingen ännu lägre.När man nu visar att allt tuffar på stabilt även om iPhone 7 inte kom med några större nyheter och alla "vet" att nyheterna kommer att vara betydligt större när nästa modell släpps i höst så finns det anledning att vara optimistisk till aktiens utveckling detta år. Inte minst eftersom marknaden äntligen börjar förstå vilket expresståg Services har blivit.

Services steg med 18 % detta kvartal hjälpt inte minst av att App Store ökade med otroliga 45 %, men uppgången mot förra året hade varit ännu större om det inte varit för att resultatet dopades den gången av att man fått en halv miljard dollar genom ett domslut från en konkurrent. Dess takt är alltså oförändrat uppåt +25 % och det är snart ensamt ett Fortune 100-bolag.Kassan ligger idag på en kvarts biljon dollar trots gigantiska återköp (11 miljarder detta kvartal) och utdelningen. Skulderna är 77 miljarder och man hoppas på möjligheter att ha hem pengar från utlandet om det blir en större skattereform i USA vilket många tror.


Eget innehav

Jag ligger idag inte lika tungt i Apple som för ett par år sedan, 15-20 %, eftersom jag vill ha en bra exponering mot detta fantastiska företag mycket långsiktigt, men ändå ser att det finns gott om större rimligt värderad tillväxt på annat håll. Jag räknar med att behålla nuvarande innehav under lång tid och exponeringen kan alltså öka om aktien fortsätter uppåt och dollarn inte sjunker för mycket.


Slutsats

Apple är och förblir en vinstmaskin och deras dominans på smartphone-, plattdators-, smartwatch- och översta PC-marknaden är helt ohotad.2 kommentarer:

 1. Magnus,

  Har du koll på antalet veckor per kvartal, 14 jämfört med normala 13 för senaste kvartalet, och hur det bör justeras för YOY-jämförelser?

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, men det gör väl att man får dra av några procent på allting, dock påverkas ett par jämförelser av höga tal förra året pga ett skadestånd (Services) och låga utvecklingskostnader (iPhone).

   Radera