måndag 20 februari 2017

Inför Kopparbergs rapport


En av mina största favoriter, Kopparbergs Bryggeri, lämnar sin bokslutskommuniké på torsdag morgon. Förväntningarna är att döma av kursutvecklingen på senare tid klart lägre än för ett år sedan och det finns bara en orsak- Brexit-omröstningen och den därefter fallande GBP-kursen. Detta är dock inte fundamentala faktorer utan fernissa. 

Det viktiga är förstås omsättning och vinst- dvs att Kopparbergs växer och gör det lönsamt. Förra kvartalet ökadeförsäljningen på den allt annat överskuggande brittiska marknaden med 10 %. Detta doldes dock av ovannämnda valutanedgång men eftersom valutor pendlar upp och ned är det förstås just denna ökade försäljning som vi ska koncentrera oss på. I kvartalet hände såvitt jag vet ingenting väsentligt men om man får vara lite optimistisk så tror jag att man fortsatte växa topline måttligt och fick 10-20 % vinstökning mot förra året. Detta skulle ge en mycket övertygande resultatökning på helåret till runt 12 kr och motivera en höjd (från 4,40) utdelning till 5,50 kronor. På torsdag vet vi svaret. 

Fotnot: efter lite ytterligare räkneövning och givet en traditionellt återhållsam utdelningsvilja som sällan gått över tror jag att 5,50 kr är optimistiskt nog (tidigare 6 kr). 

2 kommentarer:

 1. Det mesta har känts bra med firman under tiden i min depå.
  Det enda som stör mig och det stör mig ganska mycket är att Avanza inte har något samarbetsavtal för statistik från där firman är listad.
  Några tips?

  SvaraRadera
 2. Vad jag ser i England är att vissa pubar erbjuder nu inte bara Kopparbergs frukt cider utan även brittiska frukt cider och ibland stöter man även pâ Rekorderlig frân Âbro bryggeri som har börjat slâ sig in pâ den brittiska marknaden.

  Jag har ingen aning om effekten av detta... den brittiska marknaden är ju trots allt stor.

  SvaraRadera