måndag 5 mars 2012

H&M i framtiden

'
Efter att ha sett en video som Lundaluppen lagt upp i förra veckan med Nils Vinge, IR ansvarig på H&M som f.ö. har den trevliga egenheten att han svarar på mejl när man vill veta något skulle jag sammanfatta anledningarna till att jag förmodligen kommer att ha H&M som ett permanent innehav i fortföljen så här:

- H&M har under en lång period vuxit med 10-15 % nya butiker netto och uppger sig kunna göra detta under den överblickbara framtiden. Detta stöds förstås av de rena fakta att H&M idag fortfarande är relativt små i Kina, men även av den enorma potentialen i USA samt att man fortfarande är helt utan närvaro i Latinamerika (OK, en butik nu). Även Indien är en enorm, ny marknad som just håller på att öppnas genom en lagändring som möjliggör för utländska företag att direktäga butikskedjor. (Det senare gynnar f.ö. också Apple.) Även vid konstant försäljning i befintliga butiker kommer alltså omsättningen att öka med runt 10-15 % årligen över tiden. Även deras små klädkedjor kommer att kunna öka sin närvaro i hela världen.

- H&M:s marginaler förbättras ju mer man säljer, allt annat lika. Att man har en marginal i linje med Googles idag säger en hel del, dock är det mycket viktigt att förstå att gränsen inte alls ligger vid 65 %, utan någonstans under 100 %.

- H&M har i decennier visat att de lyckas erbjuda kunderna mode till bästa pris.

- H&M arbetar utpräglat långsiktigt, tar hellre en försämrad marginal när kostnaderna stiger för att öka sin försäljning, bygger sakta men mycket metodiskt upp närvaron på nya marknader. Alltid underbart obekymrade över nästa kvartalsrapport.

Precis så enkelt är det med H&M. Dessa faktorer kommer att, precis som Nils Vinge nämner ang. deras etableringstakt, fortsätta att dubblera H&M:s omsättning vart femte år och dessutom öka deras vinst ännu mer.

http://youtu.be/_KgNAUhcI_4 

(Svårigheten att ladda upp en video från Google-ägda Youtube till Google-ägda Blogger säger en hel del om kvaliteten på Googles tjänster utanför sökmotorn. Enbart detta skulle få mig att hålla mig borta från aktien, men det finns gott om andra skäl (1, 2 & 3.)
'

7 kommentarer:

 1. Hej, har du lust att fixa på bloggen så att man kan dela med sig av dina inlägg via t.ex. twitter?

  /Undertecknad123

  SvaraRadera
 2. Bra inlägg. En av anledningarna till varför H&M är mitt största innehav.

  SvaraRadera
 3. Undert: vad menar du med fixa? Jag ser twitterspalten t.v. Dock har jag märkt att den ibland är borta. Öht är Bloggers plattform rätt instabil och ibland har det sett rätt konstigt ut när jag gått in på sidan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Menade att jag själv vill ha möjlighet att dela dina inlägg på twitter. Många andra bloggar har t.ex. en "share this"-knapp.

   tillägg: du har en knapp som heter "skicka inlägg". Detta är dock endast via mail, ej twitter.

   Radera
 4. Om H&M är vi nog alla överens. Min undran är mer om Google som du uppenbarligen inte gillar.
  Ett scenario är att Google blir en bank och på de sättet får kontroll över alla små betalningar via kort. Ett hot definitivt för telebolagen och kanske en fortsatt uppgång för Google eller vad tror du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problemet med Google är att de tjänar en massa pengar på sin core business, men verkar ha väldigt svårt att göra nånting vettigt av dem. Medan Apple och t.ex. Amazon (finns förstås många fler exempel) ständigt ligger på och söker nya, relevanta produkter och tjänster som förbättrar deras existerande ergbjudande liksom ökar deras bredd håller Google, precis som Microsoft, på och köper allehanda företag som verkar intressanta utan att jag kan se någon större strategi. (MS stora strategi är dock förstås att ta sig ut på den mobila marknaden.)

   Google köper och utvecklar ständigt nya gratistjänster som inte är särskilt bra (Blogger t.ex.) och inte gärna drar in några vettiga summor. Visst, om de skulle klara det då nämner så blir det ju stort, men Apple, Amazon och många andra kommer att slåss om dessa betalningar.

   Radera