fredag 30 mars 2012

Kvartalsrapport 1 för 2012

.
Min portfölj har utvecklats mycket väl både de senaste tre månaderna och de senaste året, se nedan. Observera dock att siffrorna exkluderar utdelningen från Swedbank, som avskildes från aktien denna vecka men kommer in först nästa vecka, vilket har rätt stor betydelse (utdelningen motsvarar 1,6 % av hela portföljen) eftersom Swedbank är mitt största innehav.

Sedan årsskiftet har portföljen haft följande utveckling:

   Mitt konto +18,2 % OMXSPI +8,7 %


Mer rättvisande är förstås rullande 12 månader:

Mitt konto +10,0 % OMXSPI -7,8 %


Det är stora uppgångar i alla mina fyra största innehav, framförallt Apple som numera både tack vare stora inköp på dipparna under 2011 och kursutvecklingen nu är mitt näst största innehav som ligger bakom uppgången. Min Apple-post har stigit 84 % från 2218 kr (i snitt 340 dollar) till 4071 kr.

Enda förändring på kontot i år är att jag sålde nästan 10 % av Boliden inför rapport (123 kr). Detta var naturligtvis inget försök att trada aktien, utan bara en del av den gradvisa minskning i aktien som jag kommer att göra om den fortsätter upp.

Boliden är den enda aktie jag planerar att minska i och detta hänger förstås ihop med företagets starkt cykliska verksamhet, liksom min allmänna önskan om att minska min belåning.

Belåningens andel av portföljvärdet har förstås minskat rejält med uppgångarna, från som mest 45 % när jag ung. samtidigt som alla innehav sjönk rejält köpte Apple till idag 32 %. Att ha 45 % belåning kan uppfattas som en mycket högt, men man måste se det i ljuset av att Swedbank och Boliden då handlades runt 70 kr och inte gärna hade någon större fallhöjd förutom om ekonomin helt hade gått på grund.

Att Apple fortfarand ei höstas handlades under 350 kr är ganska bisarrt med tanke på företagets utveckling, långt mer uppseendeväckande än att aktien snabbt har stigit till över 620 dollar. 

Swedbank står idag för 34 % av portföljvärdet
Apple 30 %
H&M 17 %
Boliden 15 %

Jag inser att detta ger intryck av stora omviktningar från förra rapporten, men det är som sagt nästan helt beroende på Apples enorma uppgång och den senaste veckans nedgång i Swedbank bl.a. beroende på avskiljningen av utdelningen, Boliden och igår även H&M.

Tidigare månadsrapporter finns här.

.

9 kommentarer:

 1. Snyggt jobbat är mycket imponerad av din beslutsamhet.

  SvaraRadera
 2. Hej Lou!

  Vad skulle du köpa idag om du skulle köpa? Jag köpte Apple på din rekommendation för ett tag sedan som stigit med 95% Köpte tyvärr inte för ngn större summa. Hade tänkt öka men det kommer aldrig någon ordentlig dipp. Är det bättre att öka i Swedbank nu när de fallit en del? eller kan man verkligen tro på fortsatt stark uppgång i Apple?

  Undrar också om du sålt dina swed.warranter?
  Tack på förhand och Glad Påsk! önskar B

  SvaraRadera
 3. Hej B och glad påsk du med.

  Trevligt att du köpte Apple, det är också fortsatt mitt tips eftersom jag på goda grunder tror att vi kommer att få se en flerdubbling av aktien på några års sikt. Troligen mycket snabbare än någon professionell analytiker skulle våra prognostisera idag.

  Swedbank är ett bra alternativ till dagens kurs. Den kommer troligen att öka bra på längre sikt och utdelningen liksom återköpen kommer att öka med tiden.

  Dessvärre har jag kvar mina warranter, vi får se hur det går. Swedbank dras ned mer än jag trodde var möjligt av den allmänna bankkrisen och lågkonjunkturen så det var inget bra val att köpa warrants i detta klimat. Ska avveckla dem om det blir en uppgång.

  SvaraRadera
 4. Tack för svar!!
  Får jag passa på att fråga om du tycker det är bäst att sälja Nokia och ta förlusten på 60% för att rädda de som finns kvar? Kanske de pengarna jobbar snabbare i Apple?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det spelar ingen roll vad du köpte en aktie för som jag ser det. Att äga Nokia idag är rent hasardspel, för att de ska kunna komma tillbaka någotsånär krävs enorm försäljning av deras WP mobiler. I alla fall 30 miljoner i kvartalet. Det är högst osannolikt och aktien lär gå ned betydligt fårn nuvarande nivåer under detta år. Som jag skrivit förut tror jag Nokia kommer att gå i konkurs eller köpas upp av någon vänlig själ.

   Radera
 5. Tack!! jag hann sälja mina Nokia på 34kr NU störtdyker kursen, nästan 14% Vilken otrolig tur att jag hann sälja innan!! återigen ett stort Tack!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. You are quite welcome ;) Bra att du hann ut innan dörren slog igen s.a.s.

   Radera