fredag 16 mars 2012

Prisuppgångar och -fall

'
I vanlig ordning fylls medierna, för att inte tala om finanschattsidorna, av kommentarer om att plötsliga uppgångar i olika aktier (gäller väl samtliga mina innehav de senaste månaderna, men mest förstås Apple och H&M) inte kan hålla.

Visst, är man bara intresserad av vad som händer den närmaste veckan så har man som alltid anledning att vara rädd för snabba kursfall och risken ökar förstås för plötsliga rörelser om kursen har förändrats mycket snabbt uppåt (eller nedåt) den senaste tiden. Detta förstås just pga att många spekulanter blir nervöst.

Om man däremot intresserar sig för företags värde (inte en dum idé alls har det visat sig historiskt) ska man inte alls oroa sig, utan bara glädja sig åt att den uppvärdering man har väntat på äntligen kommit. Den som håller på med aktier måste inse att det finns en inneboende tröghet i marknaden i det att tidigare mycket bra företag ofta får hålla en hög värdering i förhållande till nuvarande vinst även efter att många har förstått att problemen inte kommer att kunna vändas. På samma sätt får många väldigt bra företag som t.ex. verkar i en snabbrörlig bransch som konsumentteknik mycket skepsis emot sig när det börjar (f.ö. under lång tid) att år efter år dubbla sin vinst.

Helt plötsligt ändras detta och aktien sjunker som en sten alternativt dubblas mycket snabbt i pris. Det enda man ska tänka på då är om den nya värderingen av aktien är rimlig eller inte. I Apples fall är den mycket låg än idag. Ett PE på 16 (flera enheter lägre om man drar bort kassan) på förra årets vinst är otroligt lågt för ett företag som ökat sin vinst mycket säkert sedan mer än tio år. Hade PE varit 50 eller högre hade man kunnat säga att marknaden tagit ut en fortsatt vinstökning i samma klass, så är inte fallet idag.

För H&M har PE nu stigit till över 25. Detta betyder inte att det är övervärderat, utan bara att marknaden reagerar tidigt på den vinstökning som allt tyder på är på väg idag. Marknaden litar på H&M, till skillnad från Apple, därför inser man att vinstminskningen var tillfällig och "vet" att H&M kommer att fortsätta att leverera. H&M:s PE kommer troligen att sjunka, inte för att priset (P) tokfaller, utan för att vinsten (E) växer.

Under 2011 föll Apples PE på motsvarande sett från 19 till 11, trots en viss uppvärdering av aktien. Är någon förvånad över att uppvärderingen plötsligt kommer? Ganska många uppenbarligen.

Det är lite ironiskt att ett företag som de senaste 10 åren stadigt ökat sin vinst med 50-100 % per år (t.ex. de senaste fem åren gått från 0,87 till 13,87 dollar per kvartal) värderas ung. hälften så högt i förhållande till vinsten som ett företag som stadigt sedan decennier växer med 10-15 % per år.

Förtroende är som bekant allting. Om Apple visar sig fortsätta växa  stadigt, inte med H&M:s mycket långa statistik av naturliga skäl men till sist med dubbelt så lång historik, om än inte lika snabbt, de närmaste 10 åren kommer aktien att mångdubblas i värde. Detta dels tack vare vinstökningen, men även dels tack vare att marknaden kommer att lita på att man verkligen kan leverera. Den som tror att tekniktunga bolag är dömda till låga värderingar har inte läst på- Microsoft, Nokia m.fl. litade marknaden till sist på och de värderades med tiden upp i enlighet med de massiva vinster de drog in (och inte sällan lite till).

.

5 kommentarer:

 1. Rubrikerna i svenska tidningar efter ett icke-uttalande av Peter Malmqvist säger det mesta. I HM vet man som vanligt inte vilket som kommer först, en korrigering av P (belönar den som lyckas tajma) eller av E (straffar alla som försöker tajma). Jag tänkte hålla båda tills något fundamentalt försämras eller tills P/E blir tokhögt.

  SvaraRadera
 2. Min första reaktion var vem är han? Tydligen någon som man ska känna till. "Han understryker att han inte gör någon analys av Apple som bolag". Nähänä, alltså en kommentar till hur grafen ser ut. Den måste ju också er ut som grafen över många andra hysteriskt framgångsrika företags aktier efter att marknaden börjat förstå hur bra det går för dem.

  SvaraRadera
 3. Jag reagerade också på hans uttalande. Men det är ju inte första gången någon dragit "spännande" slutsatser av att stirra på en graf samtidigt som man helt bortser från fundamenta. Jaja, medan Malmqvist oroar sig för att "Apple-bubblan" ska spricka fortsätter jag gladeligen att köpa aktier i bolaget.

  SvaraRadera
 4. Hej Lou,

  Har du fått mitt mail?

  Mvh Alex

  SvaraRadera