onsdag 29 februari 2012

Att missförstå Apples tillväxt

.
När Apple för sju-åtta år sedan med iPods hjälp hade haft ett par osannolika år av extrem tillväxt hette det från en enig marknad och analytikerkår att detta var en tillfällighet som inte skulle kunna fortsätta. Nu efter ung. tio år med otrolig, t.o.m. ökande tillväxt heter det istället att detta inte kan fortsätta längre för det skulle innebära att... tja typ att Apple blir för stort.


Till stöd för detta tar många seriösa bedömare lagen om stora tal till sin hjälp. Det är dock lite komiskt eftersom denna inte handlar om omöjligheten med oändlig tillväxt alls, utan om att man vid ett mycket stort antal försök med tiden får ung. det utfall som förväntats, t.ex. 50 % krona resp. klave. Vad de menar är lagen om avtagande resultat (Law of diminishing returns) som helt korrekt visar på att ett allt större företag får allt svårare att växa som tidigare.


Att detta stämmer är uppenbart, det är jättesvårt för en dominant spelare i en begränsad bransch, t.ex. bilindustrin, att t.ex. växa med 20 % än för en som har en liten marknadsandel.


Att applicera detta på Apple är däremot helt galet i alla fall idag.


1) Apple inte alls någon jättespelare på mobilmarknaden som helhet- de har 6-7 % av marknaden.

2) De har också en begränsad andelar den traditionella PC-marknaden


3) De är dominanta inom "tablet-marknaden", men ingen har idag en aning om hur stor denna kommer att bli


4) Slutligen är Apple sedan ett decennium världsbäst på att ta sig in på helt nya marknader, t.o.m. ännu ej existerande marknader. Att denna förmåga inte skulle hålla i sig verkar inte troligt.


Att Apple är världens högst värderade företag betyder ingenting, absolut ingenting alls för dess tillväxt inom överskådlig tid.

4 kommentarer:

 1. Under förutsättning att Apple fortsätter att leda industrin med innovationer, byggkvalitet, design och bra support och att inte blir rädda över att kannibalisera sina egna produkter med nya så ser jag fortsatt utveckling i tangentens riktning *tills* man slår i taket pga mättning på en marknad som inte växer längre. Likt situationen iPoden har nu. Annars är väl de största riskerna att man inte klarar av att utöka tillverkningen i samma takt som ökande efterfrågan med bibehållen kvalitet. Och naturligtvis nån synnerligen otajmad naturkatastrof eller tex om ProView av någon outgrundlig anledning lyckas med att exportstoppa iPads från Kina eller nåt sånt. Lyckas dom och det är permanent lär det ta månader om inte år att flytta produktionen nån annan stans...

  Då lär det finnas tillfälle att köpa AAPL betydligt billigare än nu för då bli det harmageddon när alla skall ur. Överreaktion på lite längre sikt förmodligen men ändå...

  SvaraRadera
 2. ProView är inte alls farliga för Apple. I absolut värsta fall kan detta patetiska konkursbo klämma lite pengar av Apple. De har ju ingen egen nytta av varumärket. Även detta är dock ganska osannolikt med tanke på att Apple ju köpte rätten av dem. Detta är nog som med patenttrollen.

  Det ligger i det moderna Apples DNA att "disrupta" sig självt vid behov, det är dock inget problem, bättre än att nån annan gör det. Ipodens intäkter finns ju idag i iphonen och till viss del i ipadens.

  SvaraRadera
 3. finns det fler aktier än apple som är köpvärda?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns förstås massor av köpvärda aktier, men den enda som jag skulle köpa inom "PC" och mobiltelefoni (inkl. operatörerna) är Apple. Detta av den anledningen att de är de som håller på att ta hem alla vinsterna i segmenten. Visst kan utvecklingen vändas men så ser det i vilket fall ut just nu.

   Jag äger H&M som ett mer eller mindre permanent innehav. De är köpvärda bara på att de växer med 10-15 % per år i antal butiker. Detta har de gjort sedan många år och anser sig ha möjlighet att göra under en mycket lång tid till. Därtill kommer deras stora kompetens och långsamt allt bättre kunderbjudande samt att de inte behöver några pengar för att växa oavsett konjunktur. De är i allra högsta grad köpvärda på denna nivå och en bra bit högre.

   Swedbank har jag idag ett mycket stort innehav i så jag kommer inte att öka, de är dock köpvärda anser jag tack vare sin styrka på hemmamarknaderna och mycket goda ekonomi. I takt med att tiderna förbättras och oron avtar kommer de säkert att köpa tillbaka aktier och dela ut mycket säkert och väl under kommande år.

   Boliden står som alltid och hänger med metallpriserna, framförallt zink och koppar. Jag tror att zinken kommer att stiga i pris eftersom den är så viktig för uppbyggnaden av BRIC varför jag tycker Boliden med nuvarande PE och övriga utsikter är mycket köpvärd en bra bit högre än dagens pris. Dock kommer jag att ta tillvara ev. högre kurser för att minska mitt innehav en aning eftersom jag tycker att jag har lite väl stor andel av portföljen i ett så tungt cykliskt företag som förr eller senare kommer att falla i pris igen.

   Radera