fredag 23 mars 2012

Nokia på väg mot katastrof

'
Kanske är det för modest att skriva att Nokia är på väg mot en katastrof. I själva verket har katatrofen redan inträffat och Nokia håller just nu på att förinta sig själv. Jag skriver medvetet "sig själv" för även om konkurrensen på smartphonemarknaden är mycket hård skulle man inte ha tappat mer eller mindre hela sin försäljning utan så groteskt inkompetent beteende från företagets ledning. Här följer några fakta som tillsammans med hög sannolikhet kommer att leda till Nokias undergång som företag (ett uppköp är också en undergång).

Nokia har en oerhört inkompetent VD i Stephen "Après moi, le déluge" Elop. Att kalla Elop inkompetent är i själva verket en förolämpning mot alla andra inkompetenta VD:ar. Han är mannen som på fullaste allvar (läs brevet nu innan du läser vidare) jämförde sitt eget företag (och därmed företagets produkter, framförallt plattformen Symbian som tagit Nokia där de var för drygt ett år sedan, dvs en mycket stor smartphonetillverkare) med en oljearbetare som befinner sig på en brinnande oljeplattform. Som lösning angav han att göra som oljearbetaren- kasta sig ut i det okända i hopp om att överleva. Detta MÅSTE vara det dummaste en VD för ett multinationellt företag har gjort.

Några dagar senare meddelar han att Nokia kommer att sluta med alla andra "brinnande" operativsystem och gå över till Windows Phone, ett helt otestat operativ från Elops tidigare arbetsgivare. Ingen långsam överfasning, eller hjälp till utvecklarna att ställa om sig eller tankar om hur man skall få sina horder av användare att plötsligt byta till ett helt annat system, på mobiler som inte längre anpassas efter Nokias behov, utan för att passa in i Microsofts specifikationer. Mobiltelefoner som då var långt i från lansering.

Men det kommer mera: token trodde på fullaste allvar att Nokia efter denna idiotförklaring av sig själv i allmänhet och Symbian i synnerhet skulle kunna sälja ytterligare 150 000 000 (just det- 150 miljoner!) symbianmobiler. Döm av hans förvåning när både operatörer och användare över en dag ratar Nokias produkter. Inte så bra när man ännu är mer än ett halvår från att introducera sina första WP-mobiler (Lumia 710 och 800). Resultatet? Från början av 2011 till tredje kvartalet sjönk Nokias marknadsandel från 29 % till 14 %. Detta motsvarar 11,4 MILJONER mobiler, ganska exakt lika mycket som hela Research in Motions (Blackberry) försäljning i tredje kvartalet 2011. Ett helt RIM upp i rök! Fallet har sedan dess bara fortsatt.

Hur går det i Kina då, numera världens största mobilarknad? Vid förra årsskiftet hade Nokia
76 % av marknaden. Ett halvår senare var man nere runt 20 % (något olika data från analytiker)! Det är dock inte rekordet... Enligt Canalys siffror hade Nokia 33 % av Storbritanniens smartphoneförsäljning under 2010, ett land där man historiskt har lyckats väl. Ett år senare har man 2 % av marknaden. Helt otroligt!

I ren desperation satsar Nokia sedan i november allt de har på att marknadsföra sina Lumia-telefoner. Man ser reklam överallt, man skänker bort Xbox 360 tillsammans med mobilen och gör precis allt man kan för att hypa mobilen. Det går helt åt skogen. Med massor av "spin" försöker företaget vända dåliga nyheter till goda genom att prata om engångskostnader (stor varningsklocka när detta börjar användas flitigt, se bara på SAS) och "well over a million sold" samt lyfter fram att man precis vid lanseringen genom uppdämt behov från Nokia fanboys lyckas kortvarigt hamna på topplistorna. Detta döljer dockinte att Windows Phone bara har 1,6 % av marknaden. Rapporten i januari talar dock sitt tydliga språk. Katastrofen är ett faktum.Tokerierna som Elop håller på med liknar ingen annan VD jag har hört talas om, den enda jag kommer på att likna honom vid är Håkan Juholt. För några veckor sedan kallade han till presskonferens på MWC  för att tillkännage "important industry news" och aktienåkte upp med 6-7 %. Nyheterna visade sig sedan vara ganska intetsägande allmänna Nokia-nyheter och aktien rasade på nytt.

Riktigt bortitok är dock hans nya idé att man ska lansera en plattdator för, surprise!, Windows 8. Nokia, mobiltelefontillverkaren, ska lansera en plattdator... Ett företag utan säljkanaler för eller erfaranhet av datorer. På en marknad som HELT domineras av lilla, beskedliga Apple. OK, lysande! Se bara hur RIM och Motorola har lyckats. (Samsung är sedan länge en datortillverkare och de har lyckats någotsånär, Amazon har utomordentliga säljkanaler och lyckas förhållandevis bra, dock med en produkt de förlorar pengar på.) Hans företag står inför sin snara undergång om ingenting radikalt görs och han ska satsa på plattdatorer! VANSINNE!!!

Microsoft hatas av hela operatörsbranschen. Microsoft är inget populärt företag. De struntar i alla utom sig själva och bryter avtal, stämmer små företag tills de går under, överger standarder och har hållit en del av världsekonomin som gisslan med sin totala dominans inom PC-operativsystem och "Office-program" i över 20 år. Bland telekombolag är de dock innerligt hatade (googla "carriers hate Microsoft"). De är t.o.m. det enda bolag som tar betalt för ett operativsystem. Ett system som de dessutom fyllt till bredden med just de saker som gynnar Microsoft.

En mycket bra sammanställning av orsakerna till detta hat och hur operatörerna effektivt har i princip dödat alla Microsofts ansträngningar att få fotfäste  på mobilmarknaden det senaste decenniet (f.ö. fullständigt nödvändigt för företagets långsiktiga överlevnad) och hur köpet av telekomdödaren Skype har accentuerat detta hat finns här. Detta är det företag som Nokia har satt sin tillit till... Prata om att ta fan i båten. Det är dock svårt att tro att Nokia kan ro honom i land, hur platt de än lyckas lägga sig inför sina nya pressssssious masters i Redmond.Nokia står och faller med smartphones. Nokia Siemens Networks går dåligt och featuremobilerna tjänar man inte pengar att tala om längre pga konkurrensen och låga utpriser som dessutom faller brant just nu. Kassakon har varit Nokias smartphones och man lyckades till för ett år sedan genom fantastisk produktutveckling och framsynta strategier (kartor, musik, kameror, appstore, bra relationer med utvecklare) att migrera massor av Nokia-användare av billiga mobiler till Nokias smartphones. Många klagar på att marknadsledande (musik/-spelare, smartphones och plattdatorer samt, vad gäller vinsterna, Mac) Apple har så få ben att stå på men Nokia med ett enda ben verkar man inte ha något problem med.

Detta ben har Microsofts man hos Nokia nu av allt att döma sågat av. I spåren av detta har man vänt en hög lönsamhet till förlust, kreditvärderingsinstituten har gång på gång ratat ned dem till nu senast BBB- och marknadsandelen hålls uppe enbart av kvarvarande modeller med de gamla OS man ännu har.

Nokia är inte en investering, utan en ren spekulation i att lyckas med det nu nästintill omöjliga. Nokia har en jätteorganisation som är helt beroende av en jättelik försäljning som idag inte finns längre och knappast kommer tillbaka. Det handlar inte om att sälja några futtiga miljoner Lumia-mobiler! Det handlar om att sälja kanske 50 miljoner i kvartalet. Det är den massa man behöver för att finansiera sig. På en marknad som man i princip har kastats ut ifrån och helt domineras av Android och iPhone. I åratal har man talat om att man ska nå tillbaka till sina 50, 40, 25 osv procent av marknaden. Nu är katastrofen ett faktum. Det är ett solklart blankningscase.

Run you fools!

.

15 kommentarer:

 1. Intressant ton i blogginlägget. Ger läsaren intrycket att skribenten genomlider någon form av psykos.

  Övertygad om att man behöver vara ödmjuk och kyligt sinnad för att lyckas på aktiemarknaden. Lou Mannheim är raka motsatsen.

  SvaraRadera
 2. Lägg ned den där tonen annars är du bannad härifrån.

  Du kan gå in på Årsrapporter bland etiketterna så får du se hur jag "lyckas på aktiemarknaden".

  SvaraRadera
 3. Tycker du själv att ditt inlägg ger ett balanserat intryck?

  Hör av dig 2029 så kan vi utvärdera dina årsrapporter.

  SvaraRadera
 4. Du använder dessutom Price-index istället för Total return-index när du benchmarkar dig själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kritik mot lyckad förvaltning brukar gå ut på antingen

   a) det är för kort tid
   b) det är "fel" index man ämne med.

   Problemet med vad du skriver är att det i så fall saknar värde om man tex slår index i tio år i rad- man ska slå de i 20 el 30 år till innan man är bra. Jämför man med det breda börsindexet och lyckas mkt bra så borde man tydligen jämföra sig med nåt annat index, företrädesvis det index som råkat ha högst resultat.

   Radera
  2. Jag benchmarkar bara aktuellt år, inte totalt så det har ingen praktisk betydelse. Men visst, jag kan ju räkna ut vad jag har haft för utveckling sedan 1 jan. 2009. Det är 345 % som skall jämföras med index sedan dess.

   Vad dum jag är, det är ju 27 år kvar tills jag får redovisa detta.

   Radera
 5. Det må förvisso av Lou Mannheims ton framgå att han inte är positivt inställd till Nokias framtid; det betyder dock ej att hans ställningstagande är felaktigt.

  DrBaumgartner, Du behöver nog fundera på två saker:
  1) Om Du äger aktier i Nokia, och
  2) om Ditt omdöme kan vara färgat av detta.

  Oavsett ton är det svårt att med ett straight face hävda att Nokia går en ljus framtid till mötes.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Det må förvisso av Lou Mannheims ton framgå att han inte är positivt inställd till Nokias framtid; det betyder dock ej att hans ställningstagande är felaktigt."

   Ingen uppfattning om det är rätt eller fel - säger bara att den typen av känslosvall kommer bättre till sin rätt på andra arenor.

   "1) Om Du äger aktier i Nokia, och "

   Nej

   "2) om Ditt omdöme kan vara färgat av detta."

   Det hade det säkerligen varit men jag hade likväl skämts över mitt tillkortakommande.

   "Oavsett ton är det svårt att med ett straight face hävda att Nokia går en ljus framtid till mötes."

   Instämmer och det tenderar att vara i just sådana bolag det går att göra bra investeringar snarare än bolag som levererar succé på succé. Ingen uppfattning i caset Nokia specifikt dock.

   Radera
 6. Jag undrar om du skulle våga lägga pengar på en blankning av nokia till dagens kurs?
  Inte köpvärd är ju klart men våga blanka?
  Gillar din blogg följ gärna upp om ett år så ser vi vad som hänt och om du fått rätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att blanka Nokia är mkt farligt pga att flera kapitalstarka företag brukar regelbundet betala fantasisummor för bolag de är intresserade av, se bara på Skype och Motorola.

   Bloggar man så hålls man alltid ansvarig för vad man skriver.

   Radera
 7. Nokia kommer att få det tufft, minst sagt. Men kom igen, att telekombolagen skulle hata Nokia för att de är kopplade till Skype? Nä, alla andra kan ju med köra Skype - och Apple har ju Imessage, facetime osv.

  ...Bloggen du länkar till verkar vara nån crybaby som behöver flera sidor text till att säga "Skype skär i våra vinstmarginaler, och de går med förlust vilket inte är rättvist"(som om det skulle finnas nån "rättvisa" i en bransch med så höga barriers to entry...)

  (Om Skype skulle vilja gå med vinst just nu skulle de bara behöva öka sina priser marginellt - det är ju inte som att Microsoft pumpar in ändlöst med miljarder för att hålla det igång direkt)

  /Oraklet

  SvaraRadera
  Svar
  1. Apple är långt ifrån populärt bland operatörerna pga höga priser iMessage osv men klarar sig tack vare att deras produkter säljer så otroligt bra att alla måste öra dem. Så är verkligen nere fallet med Microsoft, varken före eller efter de köpte Skype.

   Han som skriver bloggen är mkt respekterad i branschen, har skrivit flera böcker, är stor beundrare av Nokia före Elop osv. Han ska nog inte avfärdas som nån cry baby. Läs mer av honom så förstår du vad jag menar.

   Radera
 8. Sony Ericsson insåg i all fall i tid att Symbian inte hade någon framtid.Medans Nokia genom att vara värsledande tillverkare,nog hade fått hybris och fortsatte resan mot stupet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är nog få som såg någon långsiktig framtid för Symbian. Det vansinniga var förstås att säga att ens företag var skräp och Symbian speciellt. Man skulle förstås ha satsat på att utveckla alternativ, kanske hade WP varit ett av alternativen osv så fick försäljningen visa vad marknaden ville ha, inte tro att folk plötsligt skulle acceptera en nedbantad Nokia iklädd WP bara för att Nokia vill det.

   Radera
 9. Symbian var faktiskt ett riktigt vasst operativsystem. Det som knäckte det var främst att man misslyckades med att göra det smidigt för apputvecklare vilket Apple lyckades utmärkt med.

  Därför var jag faktiskt vädligt intresserad av Lumian men bestämde mig ganska snart för att den var en ganska dålig kompromiss mellan Apple och Androig mobiler (utmärkt design men dyr och begränsad)

  Som kuriosa kan även nämnas att namnet "Dr Baumgardner" får mig att tänka på Dr John Baumgardner som i princip är världens enda forskare som är både kreationist och seriös geolog med intressanta forskningsresultat. Tyvärr och föga överraskande är dock alla de intressanta resultaten baserade på traditionell geologi så han har inte lyckas föra samman det hela som han hoppades i början :P.

  SvaraRadera