onsdag 7 mars 2012

iPad i kväll

'
Ikväll kl. 19 svensk tid kommer den nya iPad att presenteras. Massor av spekulationer i vanlig ordning sedan månader tillbaka i teknikpressen och på nätet. Med tanke på hur otroligt överlägsen iPad är på marknaden idag där endast produkter som säljs med förlust (Amazon och RIM) samt Samsungs enorma mix av olika storlekar lika garanterat utan vinstmöjlighet är det svår att uppbåda den där riktiga entusiasmen för det hela. Det är ju inte precis som att Apple ska hämta in något tekniskt försprång från konkurrenterna sedan iPad 2 kom för ett år sedan.

De viktigaste punkterna för att fortsatt ligga ett jättekliv före konkurrensen skulle jag säga är följande:

1) Fyrbubblad upplösning à la när iPhone 3GS skärms pixlar delades i fyra för att skapa den underbara skärm som iPhone 4(S) har. Detta är ju i det närmaste redan bekräftat.

2) Siri-integration. (Högst troligt.)

3) Riktigt hightech och stor "OJ!-faktor": Feel technology från Senseg, dvs att skärmen "ändras" beroende på vad som visas och användaren känner detta på skärmen. Magiskt säger de som har provat detta. Det är också väldigt troligt med i den nya modellen eftersom inbjudan säger "We have something you really need to see. And touch". Apple brukar ge i efterhand mycket tydliga vinkar i sina inbjudningar och "see" syftar troligen på den höre upplösningen medan "touch" borde syfta på feel technology enligt slutsatsen vad skulle man annars mena. (Kom ihåg "Let's talk iPhone" som förstås syftade på att kunna tala med Siri/iPhone.)

Så här beskriver Senseg själva sin teknik: With Senseg, touch screens come alive with textures, contours and edges that users can feel. Senseg själva vägrar kommentera när de får frågan ang. iPad.

Det som många hänger upp sig på är förstås ren hårdvara som processor, RAM-minne, exakt form osv är av betydligt mindre vikt. Apples magi är just att man skapar en mycket väldesignad, lättanvänd produkt som upplevs magisk. Det är vad de allra flesta vill ha, inte diverse specifikationer. Man köper ju inte en sportbil för att den har vissa specifikationer, utan för den känsla den ger en som förare och ägare.

.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar