onsdag 14 september 2011

Swedbanks paus i återköpen

'
Att svänga om stämmans beslutade återköpsprogram för att "varumärket" skadas av "perceptionen" (jo, det är sant, de skriver så) av återköprsprogrammet är inget annat än patetiskt! Om marknaden inte hade förtroende för att banken var tillräckligt kapitaliserad skulle aktien vara nere på långt mindre än hälften av nuvarande nivå. Vad som skadar ens anseende är när man inte håller en rak kurs, vilket aktiens tvärdykning idag visar med smärtsam tydlighet.

Om, och det finns ingen anledning att tro annat, det stämmer som Swedbank säger att banken även efter ett återköp av 10 % av aktierna är mer än tillräckligt välkapitaliserad finns det ingen anledning att avbryta programmet. Om man vill ta hänsyn till det osäkra läget är det mycket mer rimligt att under en tid minska köpen. Att "anpassa återköpen till marknadssituationen" var också något man berättade från början att man planerade att göra och man har köpt väldigt olika antal aktier olika dagar.

Jag antar att en så uppenbart kompetent VD som Michael Wolf har rätt att begå ett misstag någon gång, men detta var helt vansinnigt och den enda "perception" man kan få är att banken börjer sig för vad finansministern säger. Eftersom Borg har sagt att han tycker att ingen bank ska dela ut pengar till ägarna så kan man väl ställa in kommande utdelningar också. Det lär ju förbättra intrycket ännu mer.

Det enda som möjligen slår detta i dumhet är den krönika i SvD som Andreas Cervenka lyckades skriva för ett par veckor sedan där han menar (jag skämtar inte!) att om aktiekursen skulle sjunka så är återköpspengarna bortblåsta:

Om det blåser upp till en rejäl bankstorm i Europa i höst, vilket det redan finns tecken på, kommer inga stödköp i världen förhindra att Swedbank-aktien dras med. Ägarnas tio miljarder kommer då att ha blåst bort lika snabbt som ett leksaksparaply i en orkan.

Kanske glömde dagisfröknarna att förklara för Andreas att det blir mer tårta till var och en om det är färre som ska dela på den.
'

15 kommentarer:

 1. Du tycker inte det är lite konstigt att detta kommer 4 dagar innan banken går in i en tyst period och ändå skulle upphört med återköpen?

  SvaraRadera
 2. well, swedbank har ju blåst väldigt mycket pengar på att återköpa för alldels för höga kurser...mycket dumt...som vanligt eldar man upp aktieägarnas pengar istället för att dela ut...fy skäms!

  SvaraRadera
 3. Håller med dig till viss del. Det politiska resonemanget är svårförklarat, men Wolf har samtidigt sedan länge velat stå på god fot med regeringen och just image-perspektivet av banken har prioriterats förr. Men jag håller med dig om att man kunde dragit ner på takten eller dylikt. Tror du man kan se dagens kursreaktion som ett mått på att vinsten/aktie nu sjunker med 5%? Det skulle vara fullt logiskt och var också en teori jag själv gick ut med på bloggen...

  SvaraRadera
 4. Hej Nils!
  Det finns gott om tid att köpa dom återstående 4.7% till nästa årsmöte. Visst hade det varit bra för oss ägare att utnyttja att det gått att köpa en krona för 60 öre den sista tiden men det blev tillslut politiskt omöjligt även med återköp.
  Ekdungen

  SvaraRadera
 5. Ps Det går bra att göra sina egna återköp på dagens nivå. Sen är det bara att sälja dom när banken köper på en högre nivå. Ds

  SvaraRadera
 6. Jag läste också Andreas krönika för någon vecka sedan och blev alldeles paff. Att jobba som ekonomijournalist och ha så liten förståelse för hur återköp fungerar och vad det får för effekt för en långsiktig investerare (tex högre utdelningar varje år eftersom man får större del av vinsten när färre delar) är häpnadsväckande! Jag skrev tom ett mail till honom och förklarade! Jag fick dock inget tack till svar ;-)

  SvaraRadera
 7. Jag tycker nog man gjort rätt, även om det varit bättre att avvakta redan från början. Men jag hade missat Cervenkas kommentar, väldigt märklig syn på återköp...

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Jag som är nybörjare på detta, förklara för mig; Är detta bra eller dåligt för oss aktieägare?

  Kommer aktien inte stiga som vi hoppas på?

  Kommer utdelningarna bli lägre?

  Är det kört nu?

  //Orolig

  SvaraRadera
 9. Jag tror inte att detta påverkar särskilt mycket, men att hatta hit och dit är aldrig bra för ens anseende. Man kommer med all säkerhet att köpa fler när allt lugnar sig, men dessvärre kommer de då att kosta mer. Hittills har man tjänat minst en halv miljard jämfört med om kursen hade legat kvar ung. där man började återköpen, dvs runt 115 kr.

  SvaraRadera
 10. sakarias: du låter inte fakta störa dina resonemang.

  SvaraRadera
 11. Det kan ju vara så att Borg och säkert bankerna också har tittat på en del scenarior kring krisen i Sydeuropa. Lägger man till potentiella problem på den svenska bostadsmarknaden så kanske man ser en viss sannolikhet för scenarior där man kan behöva en väldigt stark balansräkning.
  Visserligen hoppas ju ofta ägare och anställda i bankerna att skattebetalarna ska skjuta till likviditet när det behövs så att man resten av tiden kan få högre avkastning på insatt kapital men det är ju långt ifrån självklart. Har Borg förklarat att staten kommer lösa problemen (om de uppstår) på ett sätt som är oerhört smärtsamt för ägarna så är nog beslutet klokt.
  Dessutom så gäller ju att på sikt så ger det ju mycket mer i förtroende att inte behöva statens hjälp. Att man satte stop för återköpen är snart glömt.

  SvaraRadera
 12. Johan.
  Det är bara den haken att när krisen nått den nivån när Swedb skulle behöva den här nivån på kapital man har nu. Då är alla andra banker i Sverige, EU och Usa borta.

  SvaraRadera
 13. Jag tycker det var ett smart drag av Swedbank. De kunde nog lista ut att denna paus skulle få kursen att sjunka, sen återupptar de återköpen till betydligt lägre priser :) ledningen vill ha så stor avkastning som möjligt på sina aktier.

  SvaraRadera
 14. Anonym jag tvivlar på att du drar den slutsatsen utifrån en särskilt grundlig analys.
  Men låt oss anta att du har rätt.
  Om alla andra banker är borta så sitter man ju i en ganska bra position om man är ensam kvar. Alltså kan det vara klokt att försäkra sig om att även om andra går i stöpet så står man själv kvar och plockar marknadsandelar.
  Lite samma situation som att sitt på en hög med pengar på botten ev ett börsfall.

  SvaraRadera
 15. Ok. Man köper alltså tillbaka egna aktier för att ge tillbaka pengar till ägarna (dvs vi) i form av högre framtida utdelningar... Is that all?!
  Varför inte bara ge en extra utdelning till ägarna? Varför ta denna "omväg" och gambla med egna (våra) pengar? Swed har tydligen gjort en vinst (eller sparat) halva miljarden när återköpen började - för då stod kursen i 113. Å andra sidan hade kursen lika gärna kunna stått i 80 och varit på väg upp istället. Ja vad vet jag egentligen.....

  //aktieamatören

  SvaraRadera