onsdag 14 september 2011

Sagan om besten Börsfall

'
Det var en gång en stor och hårig best som hette Börsfall. Börsfall brukade komma på besök och fick med hjälp av rykten och allmän oro om lågkonjunktur all världens börser på fall. "Sälj innan du förlorar allt!" grymtade han hotfullt när han smög upp och flåsade placerarna i nacken. Många placerare sålde allt och Börsfall grymtade förnöjt medan kurserna föll till botten och skräcken lamslog marknaden.

Börsfall gick till torget och började sprida rykten för att öka på nedgången. "Det här blir värre än förra gången" och "Italien är lika illa ute som Grekland" viskade Börsfall i journalisternas öron och de skrev lydigt allt de hade fått höra.

Fallet började dessvärre dämpas efter några veckor och Börsfall blev arg. "Vad är det med dem, vem vågar köpa när marknaderna faller så snabbt?!" tänkte Börsfall. Han fick ta till allt mer vilda påståenden för att få marknaden i gungning. "Tyskland kommer att stoppa hjälpen till PIIGS" och "Franska banker kommer att gå i konkurs" skrek Börsfall, men det som tidgare hade givit utdelning på flera procent skapade nu bara en tillfällig panik som sedan till råga på allt följdes av snabba uppgångar på marknaden.

Det verkade som om vissa hade kommit på att Börsfall i själva verket inte var farlig alls utan tvärtom deras bästa vän. Börsfall ville inte ha några vänner så han sprang tillbaka in i skogen han kommit från, ilsket muttrande "Vänta bara, snart nog kommer jag tillbaka".

Det finns inget som biter på rationella tankar. Det finns inget att vara rädd för- aktierna kommer att värderas i linje med företagens intjäning på sikt, inte i morgon men tids nog. Om ett företag får allvarliga problem kan kursen snabbt falla hur lågt som helst, men välskötta företag med framtiden för sig faller inte hur lågt som helst vid breda börsfall.

Se kurserna vid kraschen hösten 2008 och halvåret (ung.) efteråt. Det var de företag som verkligen hade problem, t.ex. fordonsindustrin som förlorade all sin försäljning på nolltid och företag som Swedbank och Boliden som många inte trodde kunde finansiera sig själva, som föll riktigt brant, inte H&M, Swedish Match, AstraZeneca, Apple och liknande som visserligen gick ned överdrivet men inte alls fick sina kurser slaktade. Att tro att allt kommer att falla handlöst är bara dumt, om inte paniken 2008 kunde göra det med stabila företag så kan inte Grekland (för det är faktiskt en oerhörd skillnad på Grekland och övriga PIIGS) göra det heller.

Sen är det ju inte så dumt att minnas Buffetts ord för länge sedan att kan man inte stoiskt se på när en aktie man har köpt faller med 50 % så har man inte på aktiemarknaden att göra.
'

3 kommentarer:

 1. Börsfall får gärna komma tillbaka. Har en hel del likvider och dessutom säljisar på 900 nivån i som funkar som skapligt skydd till ett för mig rimligt pris. Då jag köper framtida utdelningar ser jag gärna ytterligare fall.

  SvaraRadera
 2. Hittade denna trevliga blogg idag. Det var intressant att ta del av dina åsikter. Kommer att följa denna, även om det är exakt sådana här jag inte ska läsa. Då vi har samma strategi och sett att analysera bolag.
  ekdungen

  SvaraRadera
 3. Fin tajming på ditt inlägg, med tanke på dagens uppvärdering på börsen :) Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera