måndag 29 augusti 2011
Bankiren Borg i Swede Bank
Anders Borg är uppenbarligen en mycket kompetent ekonom och förstås oerhört kunnig i nationalekonomi, vilket vi har tjänat mycket på sedan han blev finansminister. Bara tanken på vad en socialdemokratisk finansminister i stil med Bosse (bara en sån sak) Ringholm eller Per Nuder skulle ha kunnat ställa till med 2008-09 gör mig mörkrädd.
Han har dock som så många andra som vant sig vid att alla lyssnar när han talar ovanan att kommentera saker som är mindre passande för en finansminister, oavsett om man är socialdemokratisk minister och kommenterar en viss chefs lön, eller moderat finansminister som tror att han har räddat Sveriges banker och nu har rätt att tala om för dess ägare vad som passar sig, eller snarare inte alls passar sig.
Efter att ha läst SvD på lördagsmorgonen (hans egna ord!) hade han fått veta det som varit känt i ett halvår, dvs att Swedbank köper tillbaka aktier tog han till med rejäla rallasrsvingar i Ekots lördagsintervju på eftermiddagen. Att döma av uttalandet tror han att det är första gången man delar ut. Har han missat vårens utdelning?
Aj, aj så får man inte göra om man "tidigare har råkat illa ut i finanskriser". Själv trodde jag att arvskulden sedan länge förpassats till historiens soptipp, tydligen inte för svenska banker i finansministerns värld.
Nej, det är klart, att banken nu har lagt om kursen 180 grader, är Europas näst bäst kapitaliserade bank genom att ha tagit in 27 miljarder i nytt kapital och numera tjänar långt över 10 miljarder efter skatt samt dessutom trots återköpet kommer att ha högre kärnprimärkapitalrelation än när man började återköpen är inget som man måste kommentera när man är finansminister Borg som är ute och lär ledningen i "Swede Bank" hur man ska sköta sina affärer.
Vilken kapitalrelation tycker HH finansministern att man ska ha i Swedbank? Dubbelt så hög som andra banker? Tror han att bankens ägare tänker behålla pengar i banken som enligt alla stresstester inte behövs ens under en lång och mycket allvarlig finanskris?
På hans uttalanden om "tar sådana risker" o.s.v. får man intrycket att Swedbank genom sina utdelningar är ute på äventyrligheter och tvärtemot de andra bankerna inte delar ut sin vinst, f.ö. halva sin vinst. Han är att döma av formuleringarna kring deras utdelning märkligt dåligt påläst om Swedbank och försöker än en gång ta poäng genom att skjuta i det öppna målet att skälla på bankerna för att de som alla andra företag går sina ägares ärenden och inte svenska folkets. Billig populism och inget annat!
Alla svenska banker delar idag ut en del av sin vinst, precis som man ska göra när man inte behöver pengarna. Nordea förser t.ex. statskassan med rejäla tillskott varje år. De tillhör ändå Europas allra stabilaste banker som med lätthet klarar alla stresstester som utförs på dem och har en mycket säker intjäning som bara ökar på deras kapital dag för dag.
Swedbanks svar finns här.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Jag har lyssnat på lördagsintervjun, och några frågor inställer sig. AB pratar växelvis om utbetalningar/utdelningar - vad menar han? Planerar Swedbank extrautdelningar?
SvaraRaderaAB säger även att banken inte har några starka ägare, räknas inte Folksam?
Varför pratar han om återköp först nu, detta har varit känt länge. Är finansministern så dåligt informerad?
AB låter som en kommunist, vad har hänt med Moderaterna egentligen? AB framstår alltmer som en billig populist, det är populärt att skälla om banker. Varför nämns inte Nordea? Vill staten ha utdelning?
Swedbank får göra precis som de vill så länge de inte kommer till staten och gråter nästa gång de har spenderat alla pengar på riskfyllda investeringar för att nå bonusmålen.
SvaraRaderaDe måste finnas en nersida även för bankirer....
Vad har du för kommentarer till detta? Låter ju inte särskilt sunt.
SvaraRaderahttp://www.redeye.se/aktiebloggen/swedbank/frackt-i-swedbank
Borg har ett populistiskt drag som Reinfeldt nog ska försöka hålla lite i schack. Det finns också en tendens att Sverige likt Tyskland blivit så berusade av sin framgång baserad på försiktighet att vi nu riskerar att bli för försiktiga. Läs t.ex. i DI idag om livpensionsbolagens problem som en följd av den låga räntenivån som är en direkt följd av den låga tillväxten i världsekonomin. Sverige och Tyskland skulle kunna visa ledarskap nu genom att våga satsa en del för att hålla igång efterfrågan, vi som faktiskt inte står på randen till konkurs.
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
SvaraRaderaDaniel: till att börja är hans påstående om Lehma Brothers fel, Swedbank handlades ned rejält på meddelandet, men det handlade om att man hade en fordran på runt åtta miljarder på konkursboet vilken var säkrat av fastigheter som man trodde skulle värdemässigt motsvara denna summa. Islutändan blev det en vinst på över 700 miljoner kr vid uppgörelsen med knkursförvaltaren.
SvaraRaderaVad gäller huvudpoängen är det förstås svårare att veta om man skjuter upp förluster genom att låta Ektornet ta hand om panterna tills de kan avveckla dem under ordnade former. Artikelförfattaren nämner inte att Swedbank redan har tagit förluster bokföringsmässigt i form av reservationer, tror att man har kvar 13 miljarder för Baltikum och det är alltså mycket mer en fråga om huruvida dessa bokade förluster kommer att minska än att gömma undan verkliga förluster.
"Anonym 20:34": Jag har upprepade gånger sagt att jag inte accepterar oförskämda kommentarer "...du är en sån som den dumma massan följer" o.s.v. Spara din energi istället för att skriva nåt som jag tar bort.
SvaraRaderaJag är föga förvånande idag positiv till mina fyra största innehav, annars skulle de inte vara så stora i min portfölj och de är alla företag som sköts fullständigt exemplariskt av resp. ledning. Jag kan inte föreställa mig att t.ex. Apple skulle realistiskt kunna drivas bättre än vad är fallet idag.
Jämför gärna med all kritik jag öste över PA Resources innan jag till slut sålde dem och började rekommendera blankning (när de låg mellan 25 och 30 kr). Jämför också med vad jag har skrivit om MSAB, en gång ett av mina största innehav, som nu inte längre är ett mkt litet innahav pga att de flera gånger missat sina mål.