tisdag 27 september 2011

Analys utan kunskap

'
Idag fick den som är påläst om Apple en bra lektion av JP Morgan med hjälp av Bloomberg om att man ska bilda sig sin egen uppfattning och inte följa analytikerna. Uppgifter i underleverantörsledet gjorde gällande att Apple har minskat sina order för iPad 2 i fjärde kvartalet med 25 %, vilket JPM gick ut med i en rapport som snabbt kommenterades och spreds vidare av Bloomberg.

Trots att absolut alla pilar pekar kraftigt uppåt för plattförsäljningen i världen och ingen har ens kommit nära att kunna konkurrera med Apples iPad än så länge så drar författaren den häpnadsväckande men ack så enkla slutsatsen att neddragningen beror på antingen minskad efterfrågan eller att Apple vill minska sina lager. Aktien föll genast med 3 % i öppningen då okunniga handlare reagerade med reptilhjärnan.

Minska lagret inför julhandeln?!?! Det verkar ju väldigt troligt! En mycket mer sannolik anledning är förstås att Apple nu vet när man kan introducera iPad 3 och därför i vanlig ordning minskar produktionen av föregående modell. Det var väl ingen som trodde att försäljningen av iPhone 4 fallit för att man för två månader sedan drog ned på tillverkningen av den modellen? Jag skrev och påpekade att detta i alla fall borde tas med som en möjlig anledning, men den enda förändring som gjordes av artikeln var att nämna att vissa analytiker på senare tid ansett att Apple inte har någon brådska att introducera en efterföljare till iPad 2 eftersom man ligger så långt före konkurrensen. Ehhhh...? Som om man inte gjorde det är man skyndade fram iPad 2?

Efter ett tag började andra kommentatorer nämna iPad 3-scenariot och aktien kom snabbt tillbaka med hjälp även av den allmännauppgången. Som sagt ett utmärkt exempel på hur det kan gå är man lyssnar på oinsatta analytiker och journalister.

-------------------------------------------------------------------------------------------------
Uppdaterad: Dagen efter gick JP Morgan ut med en dementi som sade att man instället för att dra ned på produktionen totalt sett snarare förde över produktion från Kina till den nya iPad-fabriken i Brasilien. Det är ju en originell förklaring med tanke på att denna fabrik inte är byggd än.

Knowledge is the most valuable commodity I know.

Gordon Gekko
'

4 kommentarer:

 1. Det är givetvis svårt att veta, men jag tycker själv det verkar rimligt att tro att ipad3 är på ingående och det är därför de väljer att dra ner på produktionen av ipad2. De har ju lyckats sälja alla ipad som de kunnat producera fram tills nu och med tanke på att konkurenterna tvingas lägga ner sina produkter verkar apples framtid se ljusare och ljusare ut. /Xenu

  SvaraRadera
 2. http://thingsappleisworthmorethan.tumblr.com/

  SvaraRadera
 3. Hej!
  Tack för en bra och balanserad blogg. Vad har du för GAV på dina innehav - vore intressant att även få med denna info i kommande kvartalsrapport.

  SvaraRadera
 4. Jögge: det har jag redovisat tidigare, ska skriva en ny typ i morgon.

  SvaraRadera