tisdag 20 september 2011

Börsen ned men Apple upp

'
Apple slog kursrekord igår med 411 dollar och är numera med viss marginal det högst värderade företaget i världen och mycket nära att värderas lika mycket som Microsoft och Google tillsammans.

Är det högt? Tja, enligt vissa genier på Börssnack och liknande fora är detta i sig ett säkert tecken på att Apple är hypat och övervärderat, men en lite mer traditionell värdering kommer knappast fram till detta. Här är en mycket enkel beräkning (det är ju oftast de enkla som brukar bli rätt):

Aktiepris: ~400 dollar
Likvida medel idag (inkl. "motsvarande" likvida tillgångar): minst 80 dollar
Marknadens prissättning på "vinstgenereringen": 320 dollar

Min uppskattning av vinsten kalenderåret 2011: 30 dollar
P/E: ~13
P/E: (rensat) ~11

Detta är förstås en väldigt låg värdering för ett stort bolag, även ett tekniktungt bolag, som växer snabbt, men riktigt bisarrt blir det när man räknar på PEG-talet.

Tillväxt idag (ung.) 100 %
PEG blir då 0,11 på rensat P/E och 0,13 om man inte tar hänsyn till kassan.

Det är ganska lågt i förhållande till ett normalvärde på 1. Man skulle också kunna säga att det är ett värde som normalt är förbehållet företag med kraftigt försämrade framtidsutsikter.

Naturligtvis tror inte marknaden att Apples vinst kommer att falla rejält den närmaste tiden, men en så pass låg värdering betyder förstås att marknaden inte alls räknar in att nuvarande vinst kommer att kunna hålla på längre sikt, vilket förstås är det normala både för teknikbolag och hur marknaden ser på dem. Dock kan man säkert i den senaste tidens uppgång samtidigt som marknaden i övrigt är väldigt nervös se tydliga tecken på att en omvärdering är på gång. Skulle inte marknaden vara så skakig skulle troligen Apple stå 10-20 % högre idag.

Även om man räknar på de senaste 12 månadernas vinst eller om man räknar med att vinstökningstakten halveras så är detta en helt orimlig värdering om Apple fortsätter att tuffa på ens i närheten av dagens nivå.

I takt med att marknaden övertygas om att Apple är ett specialfall, vilket man redan kan se när de har vuxit med minst 40 % nästan alla de senaste tio åren kommer uppvärdering och den kommer att slå de flesta med häpnad.

'

9 kommentarer:

 1. Dina inlägg verkar ofta handla om att kritisera att marknaden värderar inoovationsberoende Apple till P/E i low teens. Ett tips i all välmening är att satsa mer på att analysera bolaget. Även Buffett håller med om att den som äger ett bolag som ändras fort, kan bli rikligt belönad om den förutspå förändringen. Det är dock ytterst svårt att göra för de flesta och marknaden kanske även ser denna osäkerhet. Du ser den inte, men helt ute och cyklar kan marknaden inte vara givet att A är ett teknikbolag, vilka så gott som alltid är förknippade med förhöjda risker.

  Marwin

  SvaraRadera
 2. Jag tror många helt enkelt tvivlar att det kan fortsätta så bra som det gjort senaste decenniet. Det är en i grunden ganska sund skepsis. Inga träd växer till himlen osv.

  Vad skulle då kunna ställa till det för Apple? En faktor kan vara att beroendet av Steve Jobs är enorm. En annan kan vara att Apples konkurrenter nu har lärt sig att de måste sluta tänka som ingenjörer snarare än användare när de utvecklar sina nya produkter, vilket kan förändra konkurrenssituationen framöver. En tredje kan vara att tjänster som Spotify ersätter ipod/itunes-konceptet vilket lett in många i Applefamiljen.

  Erfarenheten har lärt mig att när marknaden säger en sak och jag en annan, gäller det att var ödmjuk. Marknaden har ibland en obehaglig förmåga att sniffa upp förändringar långt innan de inträffat.

  / En som själv är helsåld på Apples produkter

  SvaraRadera
 3. Märk väl att jag inte säger att Apple ska värderas som t.ex. H&M i förhållande till vinst och vinsttillväxt, jag säger bara att denna värdering är helt galen. I Apples fall har marknaden inte nosat rätt på något problem, utan ständigt varit alldeles för sen att uppfatta hur framgångsrika Apples nya produkter kommer att bli samt hur betydelsefullt deras ekosystem är och gäspat varje gång de introducerat nyheter, inte minst iTunes och iCloud nu senast. Uppvärderingen kommer i takt med att man sentomsider inser att i-produkterna verkligen slog all konkurrens och att Apple verkligen kan gång på gång slå sönder och samman konkurrensens erbjudanden.

  SvaraRadera
 4. Man får gärna tycka att min analys av Apple är fel, men ingen kan påstå att jag inte analyserat det (se etiketten Apple med 46 inlägg).

  SvaraRadera
 5. Lou,

  det misstag du begår är att du tittar på den succe som iPhone 1, 2, 3 och 4 utgjort och extrapolerar detta till att även gälla iPhone 5.

  Det du glömmer då är att Samsung idag inte är lika välvilligt inställda till att förse Apple med toppkomponenter. Det kan mycket väl bli som så att Samsung vägrar leverera spjutspetstekonologin till Apples iPhone 5.

  Varför tror du annars Iphone 5 är inne på sin fjärde förseningsmånad?

  Jag tror att Samsung (och LG) just nu stryper teknikflödet till Apple och därav förseningen av iphone 5.

  Det är nu ett krig mellan Android och iOS och samsung kommer inse att de förlorar marknadsandelar på att leverar till iPhone. Tror att iPhone 4 blev den sista mobilen som Samsung, LG etc leverar komponenter till.

  Räkna sålunda inte med succe för iphone 5 som Apple dels kommer få svårt att få upp volymtillverkning av och dels kanske kommer bestå av inferiora kinesiska komponenter.

  SvaraRadera
 6. Titta på iPhone 4: Vem bygger skärmen, vem bygger batteriet, vem bygger hårddisken, vem bygger osv ... De flesta svaren är LG eller Samsung.

  Vad har hänt sista halvåret? Apple och Samsung befinner sig i fullt stämningskrig. Kommer Samsung leverera komponenter till iPhone 5? Sannolikt inte?

  Vem kan då idag leverera 20 miljoner skärmar per kvartal till Apple? Svar: Förmodligen ingen. Apple måste idag bygga upp en helt ny produktionslinje i Asien, därav förseningen av iPhone 5.

  Vem kan idag bygga skärmkvalitet och komponentkvalitet som Samsung? Svar: Förmodligen ingen. Komponenterna i iPhone 5 kommer sålunda sannolikt vara inferiora gentemot Samsung topp-end produkter.

  Tror på fullt allvar att samtliga Androidtillverkar just nu gemensamt vägrar att leverera komponenter till iPhone 5. Därav den kraftiga förseningen av iPhone 5.

  SvaraRadera
 7. Ni drar slutsatsen att iPhone är försenad, hur vet ni att detta inte var planen. Varför halvt ersätta en produkt vars försäljning ökar kraftigt fortfarande mer än ett år efter introduktionen. Om världens mest efterlängtade konsumentprodukt vore kraftigt försenad hade det läckt ut, precis som det hade läckt ut om Samsung plötsligt leveransvägrat till sin största kund.

  Det är inget fel i att spekulera om det man inte vet, ngn spekulationerna måste vara logiskt underbyggda inte bara "det här tror jag".

  SvaraRadera
 8. Spana in vad vad konsultjätten McKinsey definierar som "expectations treadmill". Marknaden har mycket höga förväntningar av Apple. Vi får hoppas att de har kapacitet att fortsätta leverera ...

  SvaraRadera
 9. SAMTLIGA: Skriv ett namn på inläggen annars tas de bort.

  Anonym: Var ser du dessa "mycket höga förväntingar", i ett P/E tal nedåt 10?

  SvaraRadera