fredag 9 september 2011

Fredageftermiddagsspekulationer

'
Fredag eftermiddag och då kan man väl spekulera lite om sånt som hela världen verkar intressera sig för, nämligen den mest överrapporterade (troliga) produktintroduktion som funnits. Jag talar förstås om den nya iPhone som av allt att döma är på väg ut på marknaden mycket snart. Här är vad jag tror kommer att lanseras av Apple:

En iPhone 5 som till utseendet klart skiljer sig från Fyran, förmodligen med metallbaksida, tunnare och lättare samt bättre kamera och täckande de flesta mobilstandarder i världen. Varför? Om Apple ska lyckas växa som de nu gör vore en mindre uppdatering helt fel ("4S" eller liknande). 18 månader efter den förra modellen är de allra mest intresserade kunderna mogna för att investera i en ny ofta med hjälp av operatörerna som kan tillåta uppgradering i slutet av den 24-månadersperiod. En spektatkulär nu prestigemodell är också något som drar till sig uppmärksamhet och nya kunder, tänk bara på vilken succé iPhone 4 har varit med sin speciella look och enorma upplösning på skärmen.

iPhone 4 ersätter 3GS som andramodell. Varför? Förhoppning om att fortsatt kunna sälja bra tack vare sin mycket attraktiva design.

En lågprismodell, förmodligen modellerad efter iPod Touch och förmodligen ersättande denna. Det vore i så fall den "major product transistion" som företaget annonserade att de skulle göra i tredje kvartalet. Varför? För att nå en enorm marknad man tidigare inte berört- lågprissegmentet utan medföljande abonnemang. Att använda Touch känns mycket rationellt. Hårdvaran finns redan i stor utsträckning och måste bara uppgraderas med nödvändig enklare telefonchip m.m. och med tanke på att inten köper både en Touch och en iPhone idag når man ut till nya kunder med en dyrare (299 dollar?) modell.


Snart vet vi hur det blev.

'

5 kommentarer:

 1. Jag gissar på två nya modeller. En 4Gs som ersätter 3Gs. Sannolikt med annan baksida och sikte att vara billigare i tillverkning (3Gs säljer ju fortfarande extremt bra, medan 4G sannolikt är klart dyrare att tillverka). Därtill ny toppmodell, kanske med ny design, men i samma prisklass som 4:an. Själva 4G tror jag kommer fasas ut och försvinna.

  Mobildata-chip i iPod har spekulerats. Dessa verkar dock kosta i storleksordning 1000:- (se på skillnad ipad wifi/3g) och i så fall som nytt alternativ (men vem skulle betala 3000:- för en iPod när en iPhone kostar liknande?). Kom ihåg att fortfarande via 3 kan man få en 3GS för totalt 2600:- inkl 24mån abonemang med fri data och billiga samtal.

  SvaraRadera
 2. Det är bara i Dmark och Sverige som 3GS är så billig men det är ändå inte samma sak som en kontraktslös lågprismobil utan låsning(!), psykologin bakom kontantkortet är stark. Det är frihet och koll på kostnaden och sånt vill många ha.

  Det är fel att kolla pris på 3G/wifi eftersom Apple lägger på sanslöst mycket för både funktioner och lagring.

  SvaraRadera
 3. Tjena Lou.

  tipset, http://video.ft.com/v/1149575449001/It-s-grim-out-there

  och nu måste du väl ändå ge mig lite cred för min creditcrunch som du avfärdade så hårt!!? :)

  Mvh J

  SvaraRadera
 4. Jag avfärdar inte problemen på kreditmarknaden, jag avfärdar att de liknar hösten 2008. Visst kan vissa data vara liknande, men det kan aldrig jämföras med att ingen vågade låna ut till någon och amerikanska satspapper började ge negativ avkastning, dvs folk accepterade att förlora pengar bara för att kunna placera sina medel där.

  SvaraRadera
 5. okej, vad säger du om neg avkastning i Schweiz statspapper som vi haft då? :)

  självklart kommer situationen aldrig bli den exakt samma men det var just likheten jag pekade på och den finns där i allra högsta grad.

  Vi får se vad som händer när Grekland väl gör sin default/nedskrivning..några sa till mig att det sker våren/sommaren 2012 men personligen har jag mycket svårt att sätta någon slags tid på det. en del roll-overs som ska göras och det är väl när dom krånglar som det smäller.

  Då ska ni få se på credit crunch och det är då jag börjar snegla på att handla en del fina bolag.

  Mvh J

  SvaraRadera