onsdag 16 februari 2011

Priset på företaget?


Att pris och värde inte är samma sak ("Price is what you pay, value is what you get!") är ingen nyhet, men att alltid använda aktiekursen som ett mått på vad "marknaden värderar företaget till" är inte så vettigt alla gånger, i alla fall för mindre, inte så omsatta aktier.

Ett bra exempel på detta såg vi häromdagen när MSAB föll med typ 15 % på ett par dagar efter en mycket bra rapport i som vanligt väldigt tunn handel. Som vanligt var det patetiska traders som hoppats på att aktien skulle stiga snabbt på rapporten som hoppade av det i allra högsta grad flytande skeppet. Är det då rätt att säga att MSAB värderas till t.ex. 19 kr * 17 miljoner aktier? Knappast!

Visst, om ett företag handlas ganska konstant på en viss nivå och som t.ex. Swedbank och H&M omsätts mycket tungt varje dag så är det väl korrekt att göra ett sånt påstående, men inte annars. 

Börsen som följs så noggrant av miljoner människor är inte särskilt intressant alls. En ständigt publicerade senaste kursen är ingenting mer än det pris som två personer eller organisationer valde att byta aktien för, ingenting annat.

The stock market is just something you check out regularily to see if someone has done anything stupid.

Warren Buffett

7 kommentarer:

 1. Trots denna insikt vill du att priset till varje pris ska stiga på de aktier du äger. Vore det inte bättre att som nettoköpare kommande år hoppas på ökat fundamentalt värde, men lägre aktiepris?

  SvaraRadera
 2. Nej, jag vill inte att priset på de aktier jag vill köpa mer av ska stiga, dock på de två jag inte alls planerar att köpa mer av pga storleken på nuv. innehav (Boliden och Swedbank), att t.ex. Apple stiger så mycket nu är inte bra alls för mig.

  SvaraRadera
 3. Mycket intresssant läsning som vanligt. Tänkte bara fråga dig om du tror på Obducat fortfarande eller är de förlorade. Hörde om rekonstruktionen.

  //Jonas

  SvaraRadera
 4. Varifrån kommer Buffett-citatet? Om man googlar på det får man bara upp din blogg.

  SvaraRadera
 5. Ett väldigt snarlikt citat från Buffett finns i "one upon wall street" på sidan 89.

  SvaraRadera
 6. "The stock market doesn't exist. It is there only as a reference to see if anybody is offering to do anything foolish"

  SvaraRadera
 7. Jag läste det nånstans, men Buffett-citat brukar finnas i många upplagor eftersom han ställer upp på så många intervjuer.

  SvaraRadera