torsdag 24 februari 2011

Boliden snart dubblerat


Dagens trevliga meddelande från Boliden om att man startar en ny guld- och tellurgruva var bara ytterligare en i en lång rad positiva nyheter de senaste åren från detta underbara företag. Boliden känns alltmer som ett skolboksexempel- man håller inne det mesta av vinsterna (runt 70 %) för att klara de naturliga svängningarna i metallpriserna och, framförallt, att kunna investera aggressivt i ny eller utökad verksamhet.

Det är så man skapar värde för aktieägarna- företaget kan förränta pengarna långt över vad aktiägarna själva kan och därför låter man bli att dela ut alltför mycket. Förmodligen vore det ännu bättre att inte dela ut alls (se Berkshire och Apple för minst sagt lyckade exempel), men sånt är ju impopulärt hos aktieägarna så det är nog inte möjligt.

Det känns som om man är på väg att genom utbyggnaden i Aitik och Garpenberg, metallskrotåtervinningen och de andra mindre projekten, som dagens nyhet, att fördubbla det företag som fanns innan man började bygga ut i Aitik.

Dubblerade (eller liknande) intäkter bör förstås minst betyda dubblerad vinst och därmed värde på företaget (allt annat lika). För att anknyta till de senaste dagarnas inlägg om värde passar det att påminna sig att det är detta företag som idioter handlade ned till 14,80 för drygt två år sedan. Lika mycket som årets vinst...8 kommentarer:

 1. Kan inte mer än hålla med dig, det känns som om Boliden gör det mesta rätt just nu. Apropå aktiens situation för ca två år sedan, här kommer några rek-citat saxat ur ett kommentarsfält på DI härom veckan. Analytikerkomik.

  -Boliden rekommenderas undervikt Morgan Stanley (riktkurs 22 kr, 2008-11-18)
  -Underperform upprepas med sänkt riktkurs från 10 kr till 8 kr... Exane (2008-12-17)
  -Goldman, Sachs & Co sänker till neutral (2008-12-04)
  -Goldman kan inte riktigt ge sig så när aktien står i 17 kr sänker man riktkursen till 16 kr…(2009-01-05)
  -Sälj Boliden rekommenderar Deutsche Bank den 9 januari (riktkurs 15,20 kr).
  -Citigroup stämmer i kören den 2 februari med ett starkt säljråd.
  -Dagen därpå sänker Goldman till "Sälj!"... Boliden står då i 18 kr...

  /M

  SvaraRadera
 2. Visst ser det bra ut för Boliden, men jag drar mig till minnes att sist du ropade ut en snabbt dubblad kurs (SSAB över 200 kr förmodligen redan detta år (feb 2010)) vände utvecklingen och ärligt talat har det väl gått sådär sedan dess. Hoppas att du träffar bättre på Boliden...

  SvaraRadera
 3. /M

  Ja skrattretande har man sett dessa bankrekar .
  och på raportdagen når inte Boliden upp till analytikernas och bankernas förväntningar heter det sen !

  Hur kan man ha säljrekar och liknande och samtidigt ha skyhöga förväntlingar ?

  Håller med Lou och även jag är aktieägare i
  AB NEW BOLIDEN : )

  MVH / Fabrikörn

  SvaraRadera
 4. Menar Rapportdagen : )

  /Fabrikörn

  SvaraRadera
 5. Anonym: Jo, kanske får jag rätt om Boliden... Jag har iofs rekommenderat Boliden konsekvent sedan jag började skriva bloggen sommaren 2009 och utvecklingen sedan dess talar sitt eget språk, och jag har ägt mkt längre än så och köpte som lägst på 17 kr, men, som sagt, vi får hoppas att jag får rätt om Boliden.

  SvaraRadera
 6. M: hehe... Det där har de klippt ut från min blogg, kul att bli citerad! http://fundamentalanalys.blogspot.com/2009/05/forsta-inlagget.html

  SvaraRadera
 7. Ngn åsikt om Ratos resp Elekta?

  SvaraRadera
 8. JF: nej, jag har svårt att få tid att hålla tillräcklig koll på mina få innehav.

  SvaraRadera