fredag 4 februari 2011

Mer Apple


Efter många år med SSAB har jag nu gjort mig av med min post och köpte (mer) Apple för pengarna. Logiken i detta är att trots att jag fortfarande tror på SSAB så tror jag mer på Apple och jag måste lära mig av mina misstag- när Boliden och Swedbank för två år sedan stor ofattbart lågt så ville jag ändå inte sälja SSAB som inte alls hade sjunkit lika mycket i en lite envis uppfattning om att man inte ska sälja utan vara långsiktig.

Att vara långsiktig är en utmärkt strategi som oftast fungerar, men man ska inte glömma att det inte är ett självändamål- man är inte långsiktig för sakens skull utan för att det brukar löna sig! Om det finns någonting som man tror har mycket större potential (och det fanns det verkligen 2009) så ska man satsa på det. Diversifiering är inte något jag strävar efter eftersom säkerheten i placeringarna blir så mycket större om man köper med rejäl säkerhetsmarginal än om man bara köper många olika branscher.

SSAB är ett bra företag och jag rekommenderar att man köper den aktien, men eftersom man till skillnad från Boliden drabbas av de allt högre råvarupriserna så är det inte en akite som jag väljer före t.ex. Boliden och Apple idag. Historien får utvisa om jag hade rätt.

7 kommentarer:

 1. Roligt att se att du satsar på Apple! Jag tror också att det företaget kommer att fortsätta leverera.

  SvaraRadera
 2. David, visst lär Apple fortsätta leverera de närmaste åren. Den mer intressanta frågan är i stället om man levererar om 10 år? Att prognostisera tio år framåt i ett teknikföretag är svårare än att prognostisera 100 år framåt för Coca-Cola och vi vet alla vad Buffett äger.

  SvaraRadera
 3. Helt rätt att gå in med mer i Apple. Tror inte att det någonsin är något företag som har satt sig i en sådan bra position som Apple sitter i just nu. Tänk bara igenom vad de har gjort de senaste åren:
  • 2007 tillverkar de sin första mobiltelefon och med den skriver de om hela mobilmarknaden. Att de från att ha gått från noll till fyra % av en så enorm marknad på fyra nästan osannolikt och det som verkligen är osannolikt är att de fyra procenten av marknaden står för runt 50 % av den totala vinsten på mobilmarknaden.
  • De skapar iPad och lyckas med den få igång en helt ny marknad som står för sig själv utanför PC och mobilmarknaden. Och så långt framme som de ligger med den så spelar det egentligen inte någon roll just nu vad de andra tillverkarna hittar på med sina Android-plattor.
  För att förstå storheten med iPad så kan jag nämna att det har räknats lite på vad de åstadkommit med den. Bryter man loss iPad-delen från Apple och sätter den i ett eget bolag så skulle det toppa in på den övre tredjedelen av Fortune 500.
  • Deras ekosystem som de började skapa med de första versionerna av iPhone har nog fått ett enormt mycket större genomslag än vad de själva ens hade kunnat drömma om. Att de sen har integrerat de med iPaden och nu slutligen i Mac OS X är ju helt fenomenalt arbetat.
  Vart kommer man köpa spel och program i framtiden? Kommer du surfa runt och leta efter det eller kommer du via ett knapptryck gå in i Appstore på den Mac köpa det via den? Det är ju inget svårt beslut precis. Varje program eller spel som köps tar Apple 30 % av försäljningspriset på. Ni kan ju tänka er vad det kommer kunna generera när det kommer upp i lite större volymer.

  Framtiden då?
  Förutom att jag är säker på att de kommer fortsätta erövra mark inom smartphones, tablets och datorer så är de troligtvis snart en bra bit in på:
  • TV-marknaden.
  Om jag får sia lite in i framtiden så står du inte och väljer mellan en Samsung TV eller LG TV nästa gång det är dags att köpa en. Du står antagligen (på samma sätt som med mobiler nu) och funderar på om du vill ha en Android TV eller in iOS TV. Funderar du sen ett tag till så inser du säkert att du vill att TVn även skall vara väldesignad, för den skall ju trots allt stå i vardagsrummet, så då faller valet troligtvis på iOS och Apple.
  • TV-spelsmarknaden
  Och sen var det dags att skaffa ett nytt TV-spel till barnen. Hmm, vad skall vi välja. Skall vi ladda ner ett via Appstore på TVn för 7 kr eller skall vi gå och köpa en ny box att koppla in?
  Det finns troligtvis en anledning till att Nintendo ser Apple som sin största framtida konkurrent.
  • Mediemarknaden
  Här är de ju redan och så gott som allt inom digital media kan säljas genom deras ekosystem. Tidningar, böcker, musik, film, spel osv. osv. Det har egentligen oändlig potential.

  Att de sen även har världens trognaste användarskara skadar ju inte heller. Och den växer för var dag som går. 50 % av de nya Mac-datorerna som säljs, säljs till köpare som har inte har haft Mac tidigare, det säger väl en hel del. Av alla de iPhone-användare jag har träffat har jag bara hört av en att den var missnöjd (och det beror mer på henne) och jag har faktiskt aldrig hör någon säga att den funderar på att gå över till Android vid nästa inköp, det säger ju en del om framtiden.

  /Jens

  SvaraRadera
 4. Jag sålde av mina Bricfonder, som definitivt *inte* rosat marknaden de 13 månader jag haft dem. Under den dryga enochenhalv vecka(!) det tog att sälja dem så prickade jag naturligtvis in dippen i Ryssland, Kina och framförallt Indien så det lilla avkastning jag trots allt hade vände till en förlust. Anledning till försäljningen var dock att tanka mer Apple i samband med dippen efter (den fantastiska) rapporten. Hann inte riktigt gå in på botten men är ändå hyfsat nöjd. Fantastiskt det där med rapporterna igentligen. Apple har överträffat prognoserna (sina egna och andras) med råge i många, många kvartal i rad nu, men ändå brukar aktien dippa några procent varje gång. Händer samma sak för kvartal 2 köper jag mer... Nu påstår nejsägarna att Verizon användarna inte alls kommer att vara intresserad av att byta till iPhone. Det är ju en *gammal* telefon!

  Vi får väl se säger jag.

  SvaraRadera
 5. Tack Jens för en tankvärd kommentar! Dagens intressanta nyhet för mig är att Apple tydligen ska utveckla elektronisk betalning via iPhone så at den skulle kunna ersätta pengar i plånboken på något sätt.

  SvaraRadera
 6. Karl: tja, iPhone 4 med nya finesser som att kunna verka som trådlös bredbandsrouter lär ju ingen vilja ha, allra minst alla de Verizon-kunder som tidigare inte har kunnat köpa iPhone.

  SvaraRadera
 7. Lou:

  NFC-betalningar är ju ett område som verkar kunna bli "the next big thing". Skall bli intressant att se om Apple vågar sig på detta direkt med iPhone 5 eller om man väntar och låter andra göra bort sig först och sen kliver in som man brukar med den mest lättanvända lösningen :) Ett första enkelt steg vore ju att bara koppla det till iTunes-kontot (och indirekt ditt kreditkort). Tanken svindlar på eventuella intäkter om Apple kan ta aldrig en så liten del av varje transaktion.

  SvaraRadera