måndag 21 februari 2011

Libyen och Italien


Med som vanligt viss risk att anses cynisk vill jag ändå presentera ett möjligt värde-case som seglat upp de senaste tre dagarna- italienska företag som är tungt investerade i Libyen, a.k.a. where the action is denna vecka. Är det inte döende pelikaner som skapar vinster så är det döda demonstranter m.a.o.

Skämt åsido, man tjänar inte pengar på att folk dör för att man investerar i nedtryckta aktier. Jag kan dessutom alldeles för lite om italienska företag och Libyen samt kan ingen italienska så det är ingenting jag kommer att göra, men för den som har kunskaper i ämnena ovan är det troligen ett gyllene tillfälle att handla billigt, i alla fall om det blir fullt inbördeskrig.

Italienska börsen föll mer än 3 % idag just p.g.a. att så många företag, inte minst inom oljesektorn är verksamma i det södra grannlandet. Investerare har ju en tendens att lägga fötterna på ryggen så fort kulorna börjar vina, men det verkar intuitivt fel att sälja en aktie för att idioten Gadhaffi blir av med jobbet, kanske med en demokratisk efterträdare, kanske en mindre demokratisk sådan.

Risken är förstås att efterträdaren säger upp avtalen med de italienska firmorna, men den måste väl ändå vara rätt liten. Om han inte är kommunist, och dem är det ju tack och lov ont om dessa dagar, kommer han säkert att vilja ha så mycket utländska investeringar som möjligt i landet och då är det ju en tämligen dålig idé att nationalisera andras tillgångar.

Man får inte vara rädd att följa sin intuition som investerare bara för att det hettar till, det är ju då de riktigt intressanta tillfällena uppstår. Eller som Baron Rotchild sa så sant en gång...

When there is blood on the streets it is time to buy real estate.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar