lördag 12 februari 2011

Boliden levererar i vanlig ordning


Egentligen behöver man inte säga så mycket om Bolidens underbara rapport igår. Företaget går från klarhet till klarhet, expanderar på egen räkning och höjer utdelningen, om än lite mindre än jag hade hoppats på, dock medveten om att även detta är rationellt eftersom man idag förräntar sitt egna kapital riktigt bra.

Att man tjänar allt mer på stigande metalpriser var väl ingen kioskvältande nyhet precis. Kortversionen kan väl vara: 88 % ökning (!) av kopparproduktionen, 14,50 i vinst under året, skuldsättnignen halverad till 24 %, mycket starkt fritt kassaflöde och överhuvudtaget inga större moln, gaktiskt knappt några moln alls, på Boliden-himlen.

Kvartal för kvartal går det förstås åt båda hållen för ett cyklisk företag beroende av massor av faktorer som man bara delvis kontrollerar, men trenden är glasklar och så länge världen tuffar på som idag blir vi bolidenägare bara rikare och rikare.

5 kommentarer:

 1. Fantastiskt. Inte så oväntat. Önskar bara att jag hade mer pengar att handla med.

  Tack för en fantastisk blogg!

  //Jonas

  SvaraRadera
 2. Ser ut faktiskt som boliden handlas till en säkerhetsmarginal nu om amatören får ut talasig . Lennart evrell VD n formulerade ju sig i tärmer som bolidens bästa resultat någonsin var det inte så ? Eller är det just nu han menar att det ser bäst ut någonsin ?
  ATH är ju 160-170 kr kurs nu under 135 kr . Är inte det en låg värdering med så kraftig tillväxt och delvis nu säkrade metallpriser inför ännu en stor investering för att höja effektivitet och produktion i den redan mest lönsamma gruvan Garpenberg ?
  Ja jag vet inte men detta är ju även cykliskt bolag så .
  Jag är då glad att vara aktieägare och delägare i NEW Boliden AB !

  Mvh / Fabrikörn

  SvaraRadera
 3. Hej Jonas. Belåning av depån kanske vore ett alternativ om du inte gjort det. Under förutsättning förstås att det bara sker på marginalen, kanske 20 % och man köper stabila aktier överlag.

  SvaraRadera
 4. Hej Fabrikörn. Det enda orosmolnet är konjunkturen, men om den fortsätter upp och metallpriserna håller sig på dessa nivåer eller då troligen högre så skulle det inte alls förvåna mig om Boliden stiger mycket högre med tiden, långt över nuvarande ATH. Aktier förvånar vanligen både uppåt och nedåt och på samma sätt som Boliden gick ned till 15 kr, kan det stiga till flera hundra. Otroligt är däremot att aktien då handlades till nuvarande årsvinsten.

  SvaraRadera
 5. Brukar räkna med fritt kassaflöde eller owners earnings enligt Buffett, men när jag läser Bolidens rapport verkar det som avskrivningar inte finns med i Resultaträkningen. I så fall blir deras vinst inte så stor som på RR. Någon som vet hur det hänger ihop?
  Räknat på det fria kassaflöde som Boliden anger i RR så ska aktien vara värd ung 222kr. Då har jag räknat med 5% tillväxt tio år och därefter ingen tillväxt alls. Diskonterat med 9% som Buffett brukar göra även nu när räntorna är nedpressade, eftersom de omöjligt kan stanna nere. Iallafall så blir det en 40% margin of safety.

  SvaraRadera