onsdag 10 mars 2010

Vem kan man lita på?


Jag vet att jag brukar gå på analytiker ganska hårt. Jag kanske borde förtydliga lite...

Nej, jag anser inte att alla professionella analytiker är dåliga. Jag anser däremot att ett förvånadsvärt stort antal, troligen mycket välbetalda, analytiker är mycket dåliga och deras s.k. råd bör man hålla sig ifrån (för några exempel från en analytikers tips om mina favoritaktier senaste året se här).

Man kan ha nytta av analytiker också, dels genom att de regelbundet skriver ned aktier som man är intresserad av att köpa och dels genom att de ibland lyfter fram företag man inte kände till. Tips är bra, oavsett om man väljer att följa dem m.a.o.

Den som litar på dem blint förlorar pengar, inte nödvändigtvis för att deras råd leder till att man går sämre än index, utan för att när man väl kan köpa aktien så har den ofta redan stigit 5-10 % på rekommendationen, i alla fall om det är ett litet eller medelstort bolag.

Här är ett färskt exempel på varför man inte ska tro alltför mycket på köp-/säljråd och s.k. målkurser (hur nu sådana definieras). Boliden-aktien har enligt följande väletablerade banker just nu (senaste månaden) denna framtid:

Nomura: 54 kr (höjning, rekommendation: minska)

Handelsbanken: 110 kr (sänkning, rek: köp)

S&P: 105 kr (sänkning, rek: behåll)

Deutsche Bank: 76 kr (sänkning, rek: sälj)

UBS: 100 kr (sänkning, rek: köp)

Nordea: 135 kr (höjning, rek: starkt köp)

Chevreux: 59 kr (höjning, rek: underperform)


Håhåjaja...

5 kommentarer:

  1. Problemet med de flesta (alla?) analytiker är deras kortsiktiga tänkande. T.ex. när swedbank stod i 20kr tyckte de flesta analytiker att den var grymt undervärderad fundementalt sett. Men ändå gav de inte köprekkar eftersom den kunde fortsätta stå runt 20 eller kanske till och med sjunka till 10 de närmaste 6-12 månaderna och då hade analytikern fått stå till svars för sitt "dåliga" köpråd. Analytikerna måste anpassa sig efter den allmänna kortsiktigheten hos den stora befolkningen som utvärderar sina fonder på kortsiktig performance. Fonderna tvingas i sin tur ta sina investeringsbeslut med korta tidshorisonter och analytikerna kan därför inte rekommendera aktier som garanterat kommer ge en kanonavkastning på 5-10 års sikt men som kan gå riktigt illa de kommande månaderna. Och det är just denna kortsiktighet som verkligen gynnar oss långsiktiga investerare med egna pengar som vågar gå emot strömmen och köpa när alla är rädda.

    SvaraRadera
  2. Mitt i prick som vanligt, Graham!

    SvaraRadera
  3. Tack! Har skaffat mig själv en blogg nu. Hoppas du har tid att kika in då och då och utbyta lite idéer!

    SvaraRadera
  4. Men det måste väl ändå finnas någon som man kan lita på och som kan ge långsiktiga bra råd, eller?

    SvaraRadera
  5. Hej Rolf.

    Det finns det förstås. Kolla deras respektive träffsäkerhet i efterhand. Fast mest bör man nog lita på sig själv, ingenting kan ersätta den egna analysen.

    SvaraRadera