måndag 4 juli 2011

Veckans myt: Android Market


Jag tror jag ska köra detta som en återkommande punkt- världen är ju full av myter, inte minst såna som får investerare att fatta dåliga beslut. Veckans myt är att Android Market, med hjälp av den snabba tillväxten för Android skulle på sikt göra att App Store tappade utvecklare då dessa skulle tjäna mer pengar på att utveckla för Android

Med en snabbare tillväxt (beroende på att det är rätt billigt att ta fram en generisk telefon med Android-operativ) är det förstås enkelt att dra denna slutsats, men som så ofta leds de fel som inte tar sig tid att gräva sig ned. Android är inte ett operativsystem för Google, utan ytterligare ett instrument för att sälja annonser! Man köpte Android 2005 för att inte missa tåget när mer och mer annonsering skulle komma att ske på mobila plattformar i framtiden. Det är samma sak som sökmotorn, Google Ads, You Tube, Blogger och alla deras misslyckade "sociala" initiativ (Orkut, Dodgeball, Picasa, Jaiku, Google Friend Connect, Google Latitude, Google Wave och Google Knowl)- verktyg för annonsförsäljning. Androids framgång bygger på att det är gratis, får göras om av mobiltillverkaren (många anser tydligen att det måste göras om radikalt för att fungera bra på deras apparater) och det marknadsförs mycket aggressivt av Google. Det senare fick analytikerna att ramla av stolen då det framkom att man ökat sina marknadsföringskostnader med 70 % från Q1 2010 till Q1 2011, inte mindre än 400 miljoner dollar upp per kvartal. Med tanke på summans storlek är det troligt att man t.o.m. betalar för mobiltillverkares användande av Android.

Jämför detta med iOS som är det som driver superfokuserade Apples egentillverkade mobila enheter, dvs det man står eller faller med. Vad har då denna stora skillnad för betydelse? Jo, för Apple är App Store enormt betydelsefull för användarupplevelsen för deras egna produkter, för Google är Android Market bara ännu ett sätt att sälja annonser. Medan Apple har massor av regler för programmen, de ska fungera som de påstås göra, de ska förstås vara fria från alla problem och utan elaka dolda "funktioner" samt nu även att de inte får göra samma sak som det redan finns många andra program som gör. De ska m.a.o vara mycket bra, inte många i första hand. Jämför detta med Googles "policy": allt som någon vill lägga upp får läggas upp, vilket gör att det finns tonvis med rent skräp, "wall papers", mobilsignaler o.s.v. samt, värst av allt t.o.m. malwares och spywares. Så mycket som möjligt är målet, inte kvalitet. Medan Apple vräker gratis utvecklingsverktyg över utvecklarna så de kan dra nytta av alla nya funktioner, ordnar stora konferenser för dem o.s.v. måste utvecklarna för Android leva med att de inte ens kan göra en version som funkar för alla telefoner, utan måste verka på en alltmer fragmenterad Android-marknad. Alla iOS-kunder finns dessutom på App Store, medan Android-kunderna finns på flera olka marknader förutom Android Market. Säkerligen en anledning till att det inte kommer nästan några tablet-appar för Android, medan iOS på ett år gått från 3000 till 100 000.

Till detta kommer fundamentala faktorer som att iPhone-köparna generellt är MYCKET mer engagerade i sitt köp än Android-ägarna. De har dessutom mer pengar och handlar vilt i den fantastiska App Store så snart de köpt sin iOS-apparat och är sedan, tvärtom Android-ägarna mycket trogna iOS.

Allt detta får till följd att även om Apple tar 30 % av intäkterna på App Store tjänar dess utvecklare sammantaget ung. tio gånger mer än Android-utvecklarna (över 2,5 miljarder dollar har hittills betalats ut) som Google så generöst bara tar 15 % av. För mobiltillverkarna får Googles hantering av både Android och marknaden till följd att massor av företag luras in på marknaden och tvingas slåss med näbbar och klor mot varandra, INTE mot Apple som nu tar hem mer än hälften av vinsten på marknaden. Detta kommer att kraftigt hämma utvecklingen bland Android-mobilerna och driva ännu fler av dem som har råd att köpa iPhone (jag hade kunnat nämna iPad, men eftersom den är den enda platta som säljer någonting vore det fel). Android är ett gratissystem för alla som vill sälja smartphones och kommer säkert att ha en stor del av marknaden, men det är inte på Android man tjänar pengar och pengar är det enda som spelar roll för mobiltillverkarnas aktieägare och egenföretagarna som utvecklar program. Att tro att framtidens utveckling kommer att ske i allt större omfattning för Android på bekostnad av iOS är befängt.

16 kommentarer:

  1. Kan du inte försöka skriva ett inlägg där du provar att argumentera för att Apple inte skulle gå alldeles lysande. Exempelvis beskriva vilka risker som finns. Jag respekterar din blog högt, men runt Apple låter du inte helt objektiv. För att förstå Google och Android bättre föreslår jag att du läser den rykande färska "In the Plex" av Steven Levy. Den har bland annat Buffet och Munger snackat om..

    // Gustav T

    SvaraRadera
  2. Jag köpte min samsung med android för 1800 i höstas. Utgående modell, visst, men jag är mycket nöjd. För den som inte vill lägga 6000 på en telefon så är valet enkelt. De som idag inte har en smartphone, vilken kategori tillhör dom? De som lägger 6000 på en telefon eller runt 2000?

    SvaraRadera
  3. Markus

    Om den enda parameter betyder något är pris så kan man ju fråga sig varför du köpte en dyr Samsung? ZTE eller Huwaei har ju mycket billigare telefoner med Android på?

    Varför lägga 1800 på telefon när man kan få en likadan för 1200?

    SvaraRadera
  4. Karl, kan du inte försöka svara på frågan istället för att komma med fåniga ifrågasättanden?

    Jag kan tänka mig att ett argument kan vara att en skillnad på 400 kr är mindre än en skillnad på 4200.

    Ju mindre skillnaden är, desto mer tar andra kriterier över. Försök att bredda din vy en aningen när det gäller apple. De är inte bäst på allt.

    SvaraRadera
  5. Nej, priset är inte allt. Men ska jag välja något som kostar 6000 istället för 1800 så krävs det väldigt mycket bättre kvalitet. Har man som jag ett googlekonto med mail, dokument m m så är valet enkelt. Varför inte en HTC? Kanske gick jag efter rekommendationer.

    SvaraRadera
  6. Jag försökte bara belysa det faktum att det kan finnas ungefär hundra andledningar till varför man betala mer för en mobil jämfört med en annan. Jag hade hoppats att någon som är villig att betala 1800 för just en Samsung tex skulle säga nåt i still med att man tycker att just Samsung gör snygga kvalitetstelefoner som känns bra när dom ligger i handen jämfört med andra (Android) telefoner. Då kanske man också förstår varför det finns många som väljer att betala mer för en iPhone? Jag vet inte om jag kan uttrycka det klarare än så?

    Och när det gäller frågan på slutet så är det rätt uppenbart att det fortfarande finns betydligt fler som hellre betalar 6000 för en iPhone än vad Apple hinner tillverka och sälja eftersom de hela tiden uttökar kapaciteten men ändå verkar sälja varenda telefon. Och detta trots att man finns i färre länder och på färre operatörer jämfört med alla andra tillverkare av Android-telefoner kumulativt.

    Apple kommer att släppa billigare telefoner när det är strategisk rätt. Förmodligen först på de kinesiska och Indiska marknaderna (tror jag). Det är en av få saker som Tim Cook faktiskt uttryckligen har avslöjat om Apples strategi. Och jag är rätt övertygad om att när Apple även träder in i andra segment (=billigare) så kommer konkurrenterna att få det jobbigt. Det finns *ingen* annan tillverkare på denna jord *just nu* som kan förhandla sig till så bra priser på komponenter som Apple gör. Man finansierar och tom fabriker och produktionslinor åt sina leverantörer (med hjälp av sin enorma kassa) för att få bra priser och exklusivitet. Man låser på så vis också upp sina leverantörer så de inte kan leverera till konkurrenter under denna exklusivitetsperiod. Jag tror att det är en smart (och lönsam) strategi på sikt. Många är irriterade på att Apple samlar pengar på hög och det faktum att man har en enorm kassa reflekteras över huvud taget inte i aktiekursen eftersom investerarna inte gillar när pengar inte ger avkastning. Jag tycker dock att när Apple använder kontanterna på det här sättet så är det en kanoninvestering på lite längre sikt. Vi får väl se när även marknaden kommer på detta...

    Jag tycker inte att Apple är bäst på allt. Jag argumenterar huvudsakligen för att Apple är ett bra teknikbolag att investera i och att om man skall döma ut bolaget Apple skall man åtminstone göra det med vettiga argument.

    Att telefonerna är "för dyra" är ju uppenbarligen *än så länge* inte ett sånt argument eftersom de har varit lika "dyra" sedan 2007. Ändå har man gått från ca 4 miljoner sålda 2007 till (förmodligen) kring 80 Miljoner 2011. Och tillväxten verkar fortsatt ligga på kring 100% jämfört med samma kvartal förra året. Ser det ut som Apple har problem med sin försäljning för att de är för dyra? Jag tycker i alla fall inte att det verkar så än.

    Och då har vi som vanligt inte ens berört iPad som snart är en lika stor inkomskälla som iPhone för Apple. Och där finns det än så länge i princip inga konkurrenter. Försäljningsmässigt får jag väl tillägga innan folk börjar vråla om Xoom och Galaxy Tab.

    SvaraRadera
  7. Gustav: det är bl.a. det jag har bloggen till- att få argument mot mina investeringar. Det finns alltid de uppenbara och allmängiltiga skälen till vinsttapp- minskad försäljning pga ny konkurrens, minskad förmåga att nyutveckla, kunderna slutar efterfråga osv men jag kan inte se att Apple skulle ha någon större risk för detta inom den förutsägbara framtiden utan uppsidan överväger enormt inte minst eftersom priset är så attraktivt i förhållande till fundamenta. Detsamma gäller mina andra stora innehav (H&M, Swedbank och Boliden) håller de kursen som idag kommer de att utvecklas väl.

    SvaraRadera
  8. Markus: jag vet ju inte vilken model du har men det borde vara uppenbart för alla at Samsung kopierat iPhone (och iPad) något extremt och skaffat sig kunder genom att som Apple skriver i sin stämning säga till kunden "den är precis som en iphone".

    SvaraRadera
  9. Lou,

    Apple är kraftigt försenade med iPhone 5. Om några månader kommer du att kunna köpa en Android för 2 000 kr där samtlig hårdvara är bättre än iPhone 4.

    På samma sätt som dumbphones idag är generika kommer samrtphones om 4-5 år vara generika. Dvs priset styr 100 %.
    Om du får en Android eller WP för 2-3 tkr medan iPone med samma specs kostar 7tkr - varför välja Apple?

    Apple kommer se sin marginal sjunka på iPhone.

    Kolla här: Ericssom Mobile krasch 2000, Palm krasch 2002, Motorola krasch 2005, Nokia Krasch 2010, RIM (Blackberry) krasch 2011. Och så här kan framtiden se ut: LG krasch 2011, HTC krasch 2012, Samsung krasch 2013, Apple krasch 2014.

    Mobilbranschen har inga eviga vinnare. Apple kommer att slås ut av billiga androids och på sikt billiga WP-mobiler.

    SvaraRadera
  10. Att köpa ett mobiltelefoniföretag (50 % av Apple vinst kommer från iPhone) till PE 15 är nog det dummaste man kan göra.

    Mobilbranschens historia visar att det inte finns någon permanent marknadsdominant inom mobilbranschen. Man kan ligga på topp några år men sedan tar någon annan tronen. Konkurransen är enorm.

    Apple har 5 000 iPhone ingenjörer. Resten av mobil-branschen cirka 1 miljon ingenjörer.

    SvaraRadera
  11. Anonym

    Apple har några hundra ingenjörer som designar Macar och MacOSX. Resten av branchen har några miljoner ingenjörer som designar Windows-kompatibla maskiner och Windows Operativet. En komplett PC kan man köpa för 2000 spänn. Billigaste macen kostar 7. Liknande förhållande har rådit dom senaste 10-15 åren i denna branch. Ändå säljer Apple 20 till 25% fler maskiner varje år och har så gjort i många år nu.

    Enligt din logik finns det inte en enda människa som borde vara intresserad av en Mac eftersom den är dyrare?

    Vem köper då alla dessa datorer? Är det Molgan?

    SvaraRadera
  12. Karl, Lou,

    Denna arrogans kommer att kosta er många förlorade dollar. Mobiltelefoni är ingen oföränderlig marknad.

    1997 hade Ericsson 25 % av marknaden, tre år senare var verksamheten konkurshotad.

    2003 sa Motorola att man skulle nå 25 % marknadsandel, och alla trodde dem, 2 år senare var man konkurshotade.

    Nokia såg ut att kunna ta en marknadsandel om 50 % under finanskrisen 2008, 2 år senare hade man en marknadsandel om 25 %.

    BlackBerry spåddes 2008 bli världens ledande smartphone-tillverkare, idag handlas bolaget till PE 4.

    LG gick bra 2002-2010. Idag går man med förlust.

    Idag är de lysande stjärnorna Apple, HTC och Samsung. Så kommer det inte alltid att vara.

    Ni underskattar grovt den föränderliga marknaden. Apple handlas idag till ATH. Detta samtdigt som WP prisas av många, samt som prispressen på smartphones är enorm.

    Apples börsvärde är idag världens näst högsta. Konkurenterna investerar de kommande åren hundratals miljarder dollar för att ta denna marknad.

    SvaraRadera
  13. Anonym,

    I mitten av 80-talet var Ericsson med och utvecklade de första mobilstandarderna (NMT, GSM) och man passade även på att under ett antal år öka sin försäljning av mobiltelefoner explosionsartat (faktiskt fram till ungefär 1997) åren däremellan var mycket lönsamma för bolag och aktieägare.

    Under några år fram till ungefär 2003 hade Motorola ökat sin försäljning explosionsartat eftersom de hade en stor hit i sin Razer. Dessa år var mycket lönsamma för bolag och aktieägare.

    Nokia bytte från att tillverka gummmistövlar till att satsa på mobiltelefoner i början av 90-talet. Det blev de senaste två decenniernas största mobila framgångssaga med till slut över 40% av marknaden. De 20 åren mellan var extremt lönsamma både för bolaget och aktieägarna.

    Blackberry var 2008 världens största smartphonetillverkare och tog ungefär 10 år på sig att komma dit. En mycket lönsam tid både för bolaget och aktieägarna.

    LG gick bra fram till 2010. Förmodligen lönsamt även för deras aktieägare årena före.

    Du förstår vartåt det barkar va? Eller behöver jag utveckla det ytterligare?

    Har jag någonstans rekommenderat någon att köpa Apple och hålla dem tills man dör av hög ålder?

    Att Apple handlas till ATH (vilket de förövrigt ännu inte gör trots $40 upp på en vecka) och därför inte kan betraktas som en bra investering får mig att undra vad du kan om aktier igentligen? Jag misstänker att du inte ens läst några av mina andra inlägg för då hade du kanske haft en aning om varför det inte har nån större betydelse just nu.

    SvaraRadera
  14. Alla dessa Anonym (skriv ett nick!!!) missar två mycket viktiga saker- folk får det sakta men säkert allt bättre ställt och folks inköp är inte bara styrda av rationella faktorer, utan väldigt mycket status, ffa när det gäller saker som man syns ute med. Det är klart att Apples produkter inte har de bästa specarna hela tiden, men vad spelar det för roll när deras image, design och andra liknande faktorer slår alla konkurrenter med hästlängder.

    Laptops har funnits väldigt mycket längre än smartphones, men dess marknad är bara generisk för den del som har Windows, inte för Apples del där kunden erbjuds något annat. De som talar emot iPhone och iPad måste rimligen också tro att folk vid det här laget (25-30 år efter att de första bärbara datorerna kom!!!) skulle hålla sig borta från dyrare Mac-laptops och istllet köpa 3999 kr-laptops på Elgiganten för att dessa har bättre prestanda.

    Av någon underlig anledning föredrar folk MacBook Air m.fl. framför alla trötta Windows-datorer och Apple tjänar 7,5 gånger så mycket som HP på varje såld dator.

    Tyvärr, i detta fall har ni ingen aning om vad ni pratar om!

    SvaraRadera
  15. Nu tror inte jag att Apple kommer att vara herren på täppan hur länge som helst, men dom kommer säkert att ligga i framkant i många år till.

    En stor skillnad mellan Apple och Nokias, Ericssons, LG:s storhetstider är tror jag just deras kassa. Medan de andra gjorde massiva aktieutdelningar och slängde ut bonusar så lägger Apple pengarna på hög så om det skulle gå trögt med försäljningen något år så behöver dom inte skära ner på saker bara för att överleva, utan dom kan investera ännu aggressivare i teknik m.m. så att dom blir konkurrenskraftiga igen.

    Så varför köper man en iPhone istället för en Android eller WP7? Både Android och WP7 telefonerna har ju gått om iOS telefonerna vid detta laget, men det spelar ingen roll, alla hänger upp sig på hårdvaruspecs.

    När man jämför två Android telefoner så spelar det roll, och det är för att Android helt enkelt inte fungerar lika bra på alla telefoner, men köper man en iPhone så vet man att man får ett operativsystem i telefonen som fungerar bra, och är helt och hållet anpassat med just den telefonen i åtanke, så det spelar ingen större roll om iPhone har sämre processor än många Android telefoner för dom kör ju inte samma operativsystem! Man vet också att Apple värnar mer om privatlivet än Google, har bättre koll på sin appstore gällande spyware och malware samt att apparna överlag har bättre kvalité.

    Nu låter jag inte särskilt objektiv, men jag kan säga att jag gillar Android och dess enorma öppenhet jämfört med Apple. Men anledningen till att jag skulle lägga några tusen till på en Apple telefon är för att jag helt enkelt köper mig själv sinnesfrid jämfört med en Android. Det bara funkar helt enkelt.

    SvaraRadera
  16. Forsberg,

    Tack för ett vettigt och sansat inlägg. Du har prickat det mesta rätt. Konkurrensen är i första hand mellan olika Androidtillverkare och du har också beskrivit några parametrar som är viktiga när man väljer en iPhone. Är just dom parametrarna inte viktiga för en så kan man ju i princip välja vilken annan telefon som helst. Vilket ju många också gör.

    Du är också inne på rätt spår om Apples kassa. Någon har räknat ut att om Apple inte säljer en enda pryl från och med idag så skulle man ändå kunna fortsätta driva verksamheten i mer än fyra år innan man skulle vara tvungen att låna. Det ger en viss trygghet och också en sak som de som spår Apples när förestående död inte verkar förstå alls.

    Och kassan är dessutom strategisk på så sätt att man kan använda den för att binda upp leverantörer på långa kontrakt som ger exklusivitet. Detta verkar inte många fatta heller...

    Bra summering!

    SvaraRadera