måndag 25 juli 2011

USA:s skuldtak


De som inbillar sig att det föreligger ens den minsta risk för att USA verkligen skulle ställa in betalningarna istället för att höja skuldtaket har ingen aning vad de talar om! Det finns inte en chans i världen för detta. Att det ens är diskussion om skuldtaket istället för att det höjs rutinmässigt beror på att diverse tedrickande republikaner i Kongressen sett en chans att tvinga in drakoniska neddragningar av olika socialförsäkringar för att rösta för en höjning av lånetaket samtidigt som de själva benhårt vägrar att höja skatten det minsta, ens för miljardärer. Naturligtvis går inte Obama med på detta och då är det aningen svårt att få till en uppgörelse. Alternativtet till en upphörde är dock INTE en betalningsinställelse utan att man helt enkelt höjer taket. Detta vet marknaden, varför vi har haft bara mycket begränsade kursrördelser den sista tiden och inte den panik verklig rädsla för en betalningsinställelse skulle orsaka. Att totalidioter som Sarah Palin tror att man med 1,5 biljoner (!!!) dollar i underskott kan sluta låna pengar ska tas för vad det är: nya yranden från nån som är så dum att hon på allvar tror att hon har en chans att bli vald till president.

5 kommentarer:

 1. Hej

  Angående dina köpråd. Innebär köp upp till 170 i Swedbank att du anser banken är värd någonstans 300-400 sek enligt dina beräkningar?

  Ann Onym

  SvaraRadera
 2. Det här är bara politiskt spel samtidigt som något måste göras i USA. De kommer få nedsatt betyg om de inte visar upp en kraftig handlingsplan så det är inte "bara" att höja skuldtaket utan handlar även om att föregå ratinginstitut och komma med lösningar på krisen.

  USD sätter idag nya ATL mot CHF och ser ut att stänga på lägsta nivån någonsin mot JPY.

  Mvh J

  SvaraRadera
 3. 'Ann': nej, bara att den med vettig säkerhetsmarginal (inte så stor eftersom S intjänandeförmåga är hyfsat jämn och säker) kan köpas upp till 170 kr.

  SvaraRadera
 4. Om man tittar på Swedbank de sista tio åren känns de väl inte sådär väldigt jämna och säkra i termer av att leverera owner earnings?

  /Annan Onym

  SvaraRadera
 5. Naturligtvis utgår jag från att de har lärt sig en hel massa av expansionen i Baltikum, i annat fall hade jag inte varit intresserad alls. Allting tyder också på att de nu driver banken väldigt konservativt, kanske lite väl konservativt t.o.m. men jag tror att vi kommer att se en mycket god och sund intjänandeförmåga i framtiden, precis som vi gjort om man undantar de reservationerna de senaste åren.

  SvaraRadera