onsdag 13 april 2011

Apples försäljning just nu


Med tanke på hur mycket som händer i Apple just nu och den stora frågan just nu är huruvida man verkligen klarar att fortsätta växa som man gjort det senaste året med runt 70 % vinstökning sett utifrån kvartalen året innan tänkte jag försöka bedöma sannolikheten för det. Marknaden är av naturliga skäl skeptisk till en så stor tillväxt och aktien har sjunkit ett tag och på lång sikt är det förstås inte möjligt att växa så snabbt. Dock vill jag påstå att det absolut inte är omöjligt utan snarare högst troligt de närmaste åren.

Med tanke på hur lågt Apples P/E är just nu finns det inte mycket luft i värderingen och en vinstökning, allt annat lika, på t.ex. 50 % lär värdera upp företaget i samma storleksordning.

Apples bokslutsårs första kvartal pågår t.o.m. juldagen och är av naturliga skäl det starkaste av de fyra under kalenderåret. Det senaste levererade omsättning på 27 miljarder (ett år tidigare var den knappt 16) och vinst per aktie på ung. 6,50 (3,70).

Hårdvaruförsäljningen var fyra miljoner Mac-datorer, 16 miljoner iPhones, 19 miljoner iPods och sju miljoner iPads. Om man får spekulera lite i dessa tal så kommer säkerligen iPod-försäljningen att ha sjunkit, inte bara för att den sjunker sakta över tiden, utan för att julförsäljningen naturligtvis är stor för en så förhållandevis billig produkt. Mac-försäljningen är av allt att döma i stark tillväxt så där är jag betydligt mer optimistisk så någon större minskning känns inte trolig, även pga att bärbara datorer inte är lika mycket en presentartikel som iPod är.

Vad gäller iPhone och iPad tror jag att man kommer att sälja minst lika bra som under sitt "Holiday Quarter" . Detta tack vare att båda produkterna är i mycket start försäljningsökning (iPhone nästan fördubblades förra året och har nu startat säljas via Verizon i USA som säger att intresset varit enormt) och iPad hann med att göra en succéstart med iPad 2 de sista veckorna i USA och några dagar i 25 ytterligare länder, dvs man sålde allt man hade. Till detta kommer den explosiva utvecklingen för deras nätförsäljning av diverse media.

Min privata prognos är alltså att man kommer att ha tjänat ungefär som förra kvartalet och skiljer det sig åt något håll så skulle jag snarare tro att det är uppåt. Sen får vi se, ett kvartal kan slå åt alla håll och det viktiga är som alltid hur det går över tiden, inte tre månader, men jag tror även att man under detta räkenskapsår kommer att växa precis som det förra. Jag kan i vilket fall inte hitta någonting som inte tyder på det.

9 kommentarer:

 1. http://scobleizer.com/2011/04/12/does-anyone-in-silicon-valley-care-about-windows-anymore/

  SvaraRadera
 2. Vad skulle du tro att deras P/E är om ett år om du får spekulera?

  SvaraRadera
 3. Martin: tack för bra länk! Visst, som några skriver i kommentarerna, man ska nog inte dra för långtgående slutsatser på små grupper, men det säger nog en hel del när mycket engagerade användare nu uppenbarligen går över till Mac i stor skala. Efter att ha sett en vänd Mac Air (helt otroligt tunn och lätt) blev i alla fall jag mkt sugen och jag slutade med Mac 1997 för att pc var så mycket större och billigare. Ett jätteföretag som det jag jobbar på byter inte i första taget men hos oss har globala IT just meddelat att de ska börja supportera iPad och vi ska börja använda den i vår verksamhet ( OBS: inte ett IT-bolag utan ett av världens största företag).

  SvaraRadera
 4. Anonym: jag tror nog att P/E kan stiga en bra bit över 20 om man håller en mkt hög tillväxttakt men det hålls också ned av att man inte delar ut nåt. Av större betydelse är utan tvekan att deras vinst ökar för detta är jag övertygad om kommer att tas ut fullt av marknaden om man har förtroende för att vinsten kommer att fortsätta stiga. Troligen kommer vi om ett par år att tänka "att jag inte köpte mer...".

  SvaraRadera
 5. Skall bli väldigt intressant att se hur det utvecklar sig fram till rapport. Tidigare så har den stigit strax före rapport för att sedan backa tillbaks rejält efter, trots att företaget överträffar både sina egen "guidance" och de flesta analytikers prognoser rejält om och om igen. Denna gång har det (än så länge) inte hänt så mycket så då kan man hoppas att den faktiskt stiger efter rapport denna gång. Under förutsättning att den är minst i linje med den senaste kvartalens utveckling... Litet orosmoment är dock tsunamins effekter på komponenttillgången. Om det visar sig i sifforna på ett aldrig så lite sätt så kommer det nog tyvärr att bli resa söderut igen. Det trista med denna annars fantastiska aktie är att på kort sikt finns det absolut inte det minsta utrymme för besvikelse. Så även om man låt säga ökar omsättningstillväxten från fantastiska 53% till låt säga utomjordiska 57% jämfört med samma kvartal förra året så räcker det förmodligen med nåt ord från Tim Cook om att komponenttillgången kommer att påverkas aldrig så lite för nästa kvartal för att det direkt kommer att synas på aktien. På långt sikt är jag inte ett dugg orolig men ibland undrar man vad som pågår igentligen. Det har stått uppgraderingar och goda nyheter som spön i backen de senaste månaderna men aktien verkar ändå trenda neråt helt på obekräftade negativa rykten. När det gäller P/E så kan man väl säga att om Apple fortsätter sin omsättnings/vinst-tillväxt i ungeför samma takt även under resten av året och om aktien inte hänger med i samma takt så kommer det att bli "p/e-compression" av sällan skådat slag. Kanske ner mot under 10 rensat för kassan. Nån gång måste ju "badbollen" flyta till ytan tycker man. Det måste vara rätt massiva krafter i rörelse som håller den nere om det inte händer inom minst några månader i alla fall.

  Absolut senast efter en lyckad iPhone 5 introduktion. Eller i alla fall efter att Apple lanserar den och folk vet när den lanseras.

  SvaraRadera
 6. Den kommer att värderas upp var så säker, men det kan alltid ta sin tid och jag själv är bara glad eftersom jag bestämt att investera mina utdelningar denna vår i Apple.

  Det är nog troligt att man drar lite på Femmans introduktion eftersom Fyran säljer så otroligt och den var en större uppgradering än tidigare. Det är ju inte lönsamt att konkurrera med sig själv.

  SvaraRadera
 7. En förutsättning för att "badbollen" ska få lyfta till ytan är en bra utdelningspolicy. Eller att man kommunicerar att man planerar att införa en i framtiden, så att vi ägare får klart för oss vart vinsterna ska gå. En aktie utan utdelning är att likna vid pyramidspel, det är speciellt känsligt i denna riskabla bransch.

  SvaraRadera
 8. Vad tycker du om bolaget Beijer Alma?

  SvaraRadera
 9. Hans: jag tror inte att Apple kommer att dela ut, det har man ju inte gjort sen 1995 och man har tjänat massor sen dess, inte minst på senare år. De förräntar trots sitt enorma kapital kapitalet mycket bra och det är mycket bra att ha en stor kassa när man är i en extremt konkurrensutsatt bransch så jag tycker det är en helt korrekt strategi. Jag ser inte liknelsen med ett pyramidspel, lita man på Apples ledning så köper man aktien, de kan ju inte berätta i detalj vad de kommer att göra, utan berättar mer vad de gjort precis som andra framgångsrika företag. Kom ihåg att Berkshire aldrig delar ut någonting och deras aktie har haft en otrolig resa

  SvaraRadera