torsdag 14 april 2011

Swedbanks värdering


Många ifrågasätter Swedbanks stadiga uppvärdering på senare tid, men den som har varit med i "debatten" ett tag vet att samma synpunkter om att aktien inte borde stiga har förts fram sedan åtminstone hösten 2009. Uppvärderingar av företag sker i regel (undantag finns) inte alls i paritet med resultatförbättringar eller -försämringar, utan oftast först mycket långsammare och sedan mycket snabbt. Detta är värdeinvesteringens grundsten.

Det första var vetskapen under andra halvan av 2009 om att konkursrisken var helt undanröjd, detta fick snabbt till en tredubbling av aktien före nyemissionen. Sedan föll den tillbaka rejält och det var de minskade kreditförlusterna som drev den sakta uppåt, följt av insikten att detta skulle fortsätta och de sammanlagda förlusterna skulle bli radikalt mindre än vissa olyckskorpar spekulerat i. Sedan var det möjligheten att vända till vinst 2010 som drev på, men först då, sommaren 2010 så började det hända saker med aktien och sedan dess har vi haft en vandring från runt 70 kr till nu runt 115 (plus utdelningen).

Som jag skrivit många gånger tidigare är det min uppfattning att absolut allting går Swedbanks väg sedan ett bra tag. Det finns nästan inga moln alls på himlen och då kommer också marknaden att ta ut detta alltmer och med hjälp av fortsatta resultatförbättringar, återvinningar, återköp och allmän popularitet för aktien är det troligt att vi inom något år kommer att se tillbaka på dagens värdering och tänka att det fortfarande våren 2011 gick att köpa Swedbank under 120 kr.

2 kommentarer:

  1. Är det verkligen så guld och gröna skogar? Lät ju ovanligt onyanserat av dig ändå måste jag ju säga!

    Long time reader..

    SvaraRadera
  2. Tja, jag kan inte hitta nåt "moln" av betydelse, men du får gärna berätta. Räntenettot stiger stadigt, kreditförlusterna är idag försumbara, återvinningarna blir allt större, Baltikum ser mycket bra ut idag, Swedbank fortsatt den mycket stora banken för privatpersoner i Sverige och deras bolån. What's not to like?

    SvaraRadera