fredag 29 januari 2010

Diamyds rapport


Diamyd lämnade rapport i morse med få överraskningar förutom kanske att förlusten är klart större än förra kvartalet, men för Diamyds del med en kassa på långt över 200 miljoner är förstås en kvartalsförlust på 17 miljoner hanterbart och ävetyrar inte målet om att pengarna ska räcka i två år till.

Långt viktigare är förstås meddelandet att alla studier fortsätter utan problem och i högre hastighet för rekryteringen. Mycket viktigt är också att arbetet med att sluta avtal om utlicensiering för världen utanför Norden fortsätter med ett antal intressenter, inte med Astra Zeneca vilket det har spekulerats om, med målet att gå i land med detta under första halvåret 2010. VD nämner också som en indikation på vilken "up front-ersättning" man kan tänkas få ett avtal som en annan diabetes-medicin fick på 40 miljoner dollar.

Det är här det blir lite mer problematiskt med Diamyd. Jag får gång på gång känslan av att man försöker prata upp aktien. Inte för att det är förbjudet så länge man håller sig till sanningen, men det är mycket bättre om marknaden blir övertygad av företagets prestationer istället för VD:s presentationer.

Det är förstås glädjande att arbetet med att få till ett avtal fortgår och att man är positiv till att få klart detta under de närmaste månaderna. Men att gå ut med både en tidsram och en indikation på hur mycket man kommer att få i första betalning är mycket orutinerat! Marknaden ställer nu in sig på att man kommer att få in minst 40 miljoner och att senast den 30 juni skall detta vara klart...

Jag var med när PA Resources under hösten 2006 gång på gång försäkrade att man skulle få igång produktionen på Didon innan årsskiftet och aktien steg och steg för att sedan falla som en sten i januari när meddelandet uteblev.

Visst, det inneboende värdet på företaget påverkas inte av att aktiekursen åker jo-jo, men en VD ska vara försiktig med att lämna några uppgifter som han inte är säker på. Kommer man inte till avslut med ett avtal, och sånt kan alltid dra ut på tiden, framförallt när det finns flera parter att förhandla med, eller ger detta avtal mindre än dessa 40 miljoner dollar i "up front-betalning" så kommer aktiekursen att dyka.

För mig och andra som vill öka är förstås lägre kurs bra, men jag blir lite orolig över VD:s dåliga rutin på att hantera kommunikationen. En inte obetydlig fläck på en annars skinande sol.

Det viktigaste är dock som sagt att absolut allting ser strålande bra ut för Diamyd. Det betyder inte att man får ta för givet, vilket väldigt många gör idag, att företaget snart tjänar miljarder, men just nu kunde det inte gå så mycket bättre.

Dagens nedgång (just nu minus 7 %) är också välkommen eftersom jag som sagt på sikt vill öka mitt innehav rejält. Att en sådan rapport sänker aktien visar med all tydlighet att det finns enormt mycket rent spekulativt intresse i aktien. Inte mig emot. Dessa råttor :-) hoppar av skeppet så snart aktien slutar stiga. Då får vi andra bli rika istället för dem.

10 kommentarer:

 1. Tack för din åsikt! Vid vilken kurs tycker du man bör ökar? Svår fråga säkert men undrar verkligen vad du tycker nu när Diamyd går nedåt. Har en liten post, GAV 91,45 eftersom jag sålt med planen att köpa i KF i fortsättningen.

  Mvh
  Herta

  SvaraRadera
 2. Hej,

  Har egentligen samma fråga som "Anonym", kommer du meddela i bloggen när du går in och ökar ditt innehav i Diamyd?

  Jag har själv inget innehav i Diamyd, men tänkte köpa när det är "läge".

  Tack för en grymt bra blogg. I stort sett den enda jag följer dagligen.

  Mvh Alex

  SvaraRadera
 3. Hej,

  Har följt din blogg under en tid nu(sedan jag aktivt intresserade mig för sparande i värdepapper, vilket var förra året). Jag började trevande med att köpa och sälja i hopp om att göra det stora "klippet". Efter ett par veckors tradande med utebliven avkastning, insåg jag att jag inte riktigt hade den kompetens som krävdes för att generera en potent vinst, samtidigt som jag började förstå att jag praktiskt taget sponsrade Nordnet i form av courtageavgifter. Jag forstod helt enkelt inte hur aktiemarknaden fungerade.

  Jag fick upp ögonen för Swedbank relativt sent(juli förr året), och gick "all in". Med allt kapital satsat på en häst fick jag naturligtvis kalla fötter med tanke på mina tidigare erfarenheter. Jag började se mig omkring på nätet efter bekräftelse på att jag tänkt rätt i min investering. Gissa vilket sida jag halkade in på...

  Efter jag hittat din blogg har mitt intresse ökat för aktiehandel. Jag har lärt mig mycket genom att följa ditt resonemang för fundamental analys av företag. Idag väljer jag att spara i bolag som jag tror på, på sikt, och som gärna har ett kapital per aktie som överstiger den aktuella aktiekursen.

  Det blev ett långt inlägg, jag ville egentligen bara säga tack för en bra och väldigt läsvärd blogg.

  Mvh Christopher

  SvaraRadera
 4. Det var nog många som hade trott på en ännu större förlust då det är allmänt känt att bolaget ökat rekryteringen via konsulter i USA och att de anlitar konsulter i USA för att sköta förhandlingarna.

  Eftersom förhandlingsarbetet ligger utanför Diamyd idag så är det väl inte helt fel att VD diskuterar liknande fall för att ge en bild av vad förhandlingarna innebär och varför det drar ut på tiden. Däremot verkar det ha blivit något missförstånd med målen. Det verkar som om en hel del ville ha ett avtal för fas I, dvs med stora kontantbetalningar men usla royaltyvillkor.

  Jag tycker VD skött detta utmärkt, men eftersom marknaden är som den är så håller jag med om att det kunde vara lika smart att bara hålla tyst och behålla värdena i företaget för en mindre men mer insatt skara. Å andra sidan känns det bra för mitt ägande att Diamyd informerar så bra om man bara orkar lyssna. Tyvärr är ekonomipressen inte intresserad av att lyssna. De vill bara få till smaskiga rubriker i värsta skvallerpressstil.
  En dipp idag var inte helt fel. Osäkra ägare ut, och tekniska indikatorer förbättras, t.ex. indikatorer på att aktien har varit för populär de senaste veckorna ("överköpt").

  SvaraRadera
 5. Mycket bra blogg.

  Vilka är de viktigaste nyckeltalen du använder när du värderar bolag i kvartalsrapporter och årsredovisningar? Hur ser kortfattat en fundamental analys ut som du gör? Vad bedömer du som viktigast hos bolag?

  SvaraRadera
 6. Hej Herta.

  Jag tänker vänta ett tag till. Det var en nyhet att ett avtal tros kunna tecknas detta halvår och "risken" för ett snabbt avtal måste tas med i beräkningen och detta gör förstås att kursen inte kommer att sjunka lika mycket som jag hade tänkt om vi fått vänta 1-2 år tills "någonting stort" skulle hända.

  Förhandlingar brukar dock dra ut på tiden och det finns väldigt mycket kortsiktigt (dvs dumt) kapital i Diamyd just nu så har vi tur kan den sjunka rejält, med dagens aktie efter splitten säkert långt under 100 kr om avtalet dröjer.

  SvaraRadera
 7. Hej Alex.

  Om jag köper så kommer det i nästföljande månadsrapport.

  SvaraRadera
 8. Hej Christopher.

  Roligt att höra att du har nytta av min blogg!!

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym.

  Vad jag menar är att det är farligt för ledningen att kommunicera sånt som inte är säkert att det kommer att hända. Ett avtal är ju mellan två parter och det ligger alltså delvis utanför Diamyds makt att bestämma när det kommer att tecknas.

  Det viktiga för företaget är förstås att avtalet blir så gynnsamt som möjligt, absolut inte att det kommer snabbt. Pengar finns ju till driften i 2-3 år så skynda långsamt tycker jag.

  SvaraRadera
 10. Hej Eric.

  Allting som gör att man får en hyfsat säker bild av företagets framtida intjäningsförmåga är av vikt. Man måste se igenom siffrorna i rapporten, de är inte verkligheten, vilket många tycks tro, de är bara ett försök att beskriva verkligheten. Är en kostnadsökning permanent eller kortvarig? Är intäkterna stabila och säkra, dvs skyddas man av patent, trogna kunder, dålig konkurrens o.s.v. är av mycket stor vikt.

  Räntabilitet t.ex. är ett meningslöst begrepp om det inte är en stabil eller ökande siffra över tiden. Vem som helst kan flytta kostnader eller helt enkelt ha tur, den som köper på en sån rapport förlorar pengar. Precis så enkelt är det.

  SvaraRadera