torsdag 28 januari 2010

Hybris följd av depression


Ingenting är så lärorikt vad gäller förståelsen av det neurotiska mänskliga psyket som att ibland läsa aktiechattarna. Allra bäst förstår man vad som driver folks kortsiktiga beteende om man går in och tittar när det har varit några dagar av uppgång eller nedgång.

För någon vecka sedan var det hybris överallt. Alla skröt om hur mycket de hade tjänat och den allmänna meningen verkade vara att det var jättelätt att tjäna pengar nu. Sen började världens börser falla några dagar i rad och det var istället katastrof, katastrof! Undergångsstämningen bredde ut sig och den allmänna meningen var istället att nu skulle allting falla och inget hopp var i sikte.

Idag stiger börsen kraftigt igen. Vad ska vi dra för slutsats av det? Att världens undergång har skjutits upp på obestämd tid? Att det nu bara kommer att gå upp och aldrig ned? Att indexet har gjort ett utbrott ur den långa trendkanalen i syfte att pröva ett nytt motstånd?

Dum, dummare, daytrader!

Börsen är fortfarande lågt värderad i förhållande till de vinster som företagen kommer att göra i framtiden. Trenden på några års sikt är alltså mycket sannolikt uppåt och, lika sannolikt, under denna resa kommer det både perioder av rejäla uppgångar och plötsliga fall. Så har det alltid varit och så kommer det alltid att vara. Den som tror att han kan förutse dessa tvära kast lurar bara sig själv.

Hur dåligt det går när man försöker trada upp och ned dag för dag kan man också se på chattarna. Två saker tycker jag är väldigt avslöjande: att många gamla "nicknames" försvinner för alltid när det har varit en plötslig, oväntad nedgång som har raderat ut dem och det faktum att det är väldigt, väldigt få som idag skriver om SHB:s galna Bull/Bear-certifikat jämfört med i somras och höstas när detta var den stora flugan.

Men lika säkra som vi kan vara på att börsen kommer att stiga på sikt kan vi vara på att det kommer nya lamm till slakten och nya galna "get rich quick"-aktier och -instrument.

Vad som har varit är vad som kommer att vara, och vad som har hänt är vad som kommer att hända; intet nytt sker under solen.

(Predikaren 1:9)

4 kommentarer:

 1. Bra skrivet. Kortsiktig investering i aktier är mycket riskabelt, man måste hela tiden sitta med fingret på säljknappen.
  På lite längre sikt gäller fortfarande: "Efter regn kommer solsken".

  SvaraRadera
 2. Hej Lou,

  Jag har precis hittat din blog och är mycket imponerad. Det känns lite som att läsa sina egna tankar vilket är lite skumt. Dessutom spar det mig mycket tid när jag kan länka till dina inlägg i diskussioner med kolleger istället för att knacka ner mina tanker själv... och så blir det välformulerat med :-)

  Tack för att du delar med dig!
  /Jens

  SvaraRadera
 3. Och efter solsken regn :-)

  Tack för beröm och kommentarer! Kul att ni har nytta av bloggen.

  SvaraRadera
 4. Japp, efter solsken kommer regn, men det finns paraplyer :-)

  SvaraRadera