torsdag 14 januari 2010

Sluta kolla kursen


Om du redan har en föredömligt avslappnad attityd till dina aktieinnehav och istället för att kolla kursen timme för timme koncentrerar dig på att följa med i nyhetsflödet för dina bolag så behöver du inte läsa detta inlägg. Samma om du kollar kurserna lite väl ofta av gammal vana men inte agerar på eller oroar dig för tillfälliga nedgångar.

Tillhör du majoriteten bland de mycket aktieintresserade som sitter och kollar dina kurser flera gånger om dagen, oroar dig eller blir jätteglad för små förändringar och i värsta fall köper eller säljer på dessa förändringar så har jag ett mycket gott råd: sluta kolla kursen!

Om man vet att ens humör påverkas negativt av att titta på kursen så är det bara att sluta. Det går faktiskt. Håller man på med aktier måste man för att må bra stoiskt acceptera att innehavet fluktuerar mycket i pris. Så har det alltid varit och kommer att förbli. Acceptera att det kommer plötsliga nyheter som sänker värdet på en aktie du har, du hinner inte sälja innan och har du valt bra aktier så kommer det ändå inte att ha någon inverkan alls på din förmögenhet på sikt. Alla aktier som blivit kursraketer har vissa dagar fallit mycket tungt.

Vad man framförallt bör sluta med är att kolla vad ens depå är värd timme för timme. Har man ett större innehav så svänger ju dess värde med tiotusentals kronor varje dag och hur mår man om man räknar dagens nedgång i LED tv-apparater man kunde ha köpt? Man bli galen av att tänka så och istället för att vara en rolig fritidssysselsättning blir aktierna en kvarnsten runt halsen.

Har man problem med sitt "tittande" föreslår jag att man bestämmer sig för att i morgon inte titta alls. Inte ens index. Sen förlänger man perioden. Värdet på depån bestämmer man sig för att bara kolla varje måndag, sen varannan o.s.v.

Att vara shopaholic på aktier är dessutom bra mycket dyrare än att vara det på barnkläder som kvinnan i Lyxfällan på TV igår kväll.

If you cannot accept that a stock you have bought falls in price by at least half you have no business in the stock market!

(Buffett)

8 kommentarer:

 1. Du har givetvis helt rätt, har man gjort sin analys ordentligt är det bara att luta sig tillbaka och låta tiden ha sin gång. Jag försöker kolla kurser så lite som möjligt, men ibland har jag tråkigt på jobbet och behöver avkoppling några sekunder, och då funkar en titt på börskurserna bra som förstöelse.

  SvaraRadera
 2. Jag känner mig så träffad...

  SvaraRadera
 3. Jag kollar varje dag =) men gör inga förändringar. Det är mer intressant att kolla vad andra företag gör, speciellt de som faller. Läste idag kapitel 5 i "the intelligent investor" och han sa lite av vad du sagt här. De flesta skulle må bäst av att ha ett konto på autopilot med månadssparande i indexfonder, då kan man verkligen säga att man inte bryr sig om vad som händer på börsen var dag, vecka, månad eller år. WHO CARES hehehe

  SvaraRadera
 4. Det är väl som med alkohol. Har man inga problem av det är det bara till glädje, men har man problem så bör man avhålla sig...

  SvaraRadera
 5. Har familj med 3 små barn och tittandet på aktiekurser och följa börsen har varit en kvarnsten !
  Bytt till mera buffet strategi nu och hoppas livet ska återvända !
  Visseligen gick det bra 2008 och 2009 men nu under 2009 har jag bytt strategi .

  SvaraRadera
 6. Köp bara dem du skulle vilja ha om du skulle resa bort länge, som Buffett säger, liksom "börsen är bara nåt man tittar in på ibland för att se om någon har gjort någonting dumt".

  Köp bra aktier och slappna sen av, det går upp och ned men mestadels upp på sikt.

  SvaraRadera
 7. Jag köpte ett mycket litet innehav av warranter som inte var deep in the money. Usch, gjorde en mycket god vinst men sålde till semestern och har inte köpt något sådant igen. Alldeles för mycket nervositet.

  SvaraRadera
 8. Bra råd! Tack för en bra och intressant blogg.
  mvh svenskmillionaire.se

  SvaraRadera